Connect with us

Gospodarstvo

DZS: Inflacija u veljači usporila na 11,9 posto

Objavljeno

-

Trend kretanja inflacije se preokreće i to je uz pokazatelje rasta BDP-a dobra i ohrabrujuća vijest na početku godine, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici Vlade.

“Preokreće se trend, to je jako dobro i to se sada potvrđuje”, rekao je Plenković, podsjećajući da je u prosincu godišnja inflacija bila veća od 13 posto, 12,7 u siječnju 11,9 posto u veljači, što je najniža stopa rasta potrošačkih cijena od svibnja 2022. godine.

Za praćenje kretanja cijena građanima će, kako je rekao, pomoći i aplikacija koju je pripremilo Ministarstvo gospodarstva, s cijenama u tri trgovačka lanca.

“I BDP u četvrtom kvartalu i na godišnjoj razini u 2022. i smanjenje inflacije u veljači, itekako su dobri i ohrabrujući ekonomski pokazatelji na početku ove godine, u širem kontekstu globalne krize s kojom smo suočeni”, rekao je premijer.

DZS je u četvrtak objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u veljači stopa inflacije iznosila 11,9 posto u odnosu na veljaču 2022. godine, dok je u odnosu na siječanj inflacija iznosila 0,2 posto.

Tako je stopa inflacije na godišnjoj razini smanjena treći mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Promatrano prema posebnim skupinama, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan usporila je na 15 posto, za energiju 13,4 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 10,3 posto, a za usluge 8,9 posto, navodi se u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, tj. u odnosu na siječanj ove godine, cijene hrane, pića i duhana su stagnirali, kao i cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, dok su cijene usluga poskupjele za 0,1 posto, a energije za 0,8 posto.

DZS najavljuje da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u siječnju prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni – European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 17. ožujka 2023. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari