Pratite nas

BiH

E, moj podoficirčiću JNA, a što se nisi prisjetio kako ste ti i tvoji popušili u Domovinskom ratu?

Objavljeno

na

Kako ne bi naljutili Hrvate, naši su se komšije potrudili da ni u Skupštini ni u Vladi nema ni jednog jedinog Hrvata.

Ma, ne dam ja ništa protiv Hrvatske! Trebamo se samo osvrnuti oko sebe. Recimo naši Srbi. Za njihova ljudska prava i dostojanstvo svaki će Hrvat dati, ako treba, i krv svoju internacionalnu jer su njihova prava zaštićena Ustavom i zakonima. Jeste li ikada čuli kako se bune Česi, Slovaci, Nijemci, Mađari ili druge nacionalnosti u Hrvatskoj? Je li ikada neki Slovak došao u Sabor sa žutom trakom oko ruke? Je li neki Rom pozvao sve u Saboru da ustanu tijekom zasjedanja i odaju počast svima koji su poginuli u građanskom ratu? Boli Slovake i Rome ona stvar za multinacionalnost i multietničke probleme! Jedino su Srbi u Hrvatskoj intenzivno zainteresirani za skidanje ćiriličnih ploča, za zabranu proslave Dana domovinske zahvalnosti i pobjede u Oluji. Ponekad im se pridruži slovenska predstavnica Vesna Teršelič, ali to je sve!

kumrovec

Nedavno su parlamentarni izbori u Srbiji pokazali kako su sljedbenici Voje Šešelja i Slobe Miloševića isplivali najbrže svoju dionicu i nekako zajedno prošli kroz izborni cilj. Kako ne bi naljutili Hrvate, naši su se komšije potrudili da ni u Skupštini ni u Vladi nema ni jednog jedinog Hrvata. Čak ni kao zastupnika nacionalnih manjina. Nešto kao u Sarajevu. Ni u Srijemu, ni u Bačkoj, ni u Subotici ni u Zemunu valjda nema nijednog Hrvata, pa što će im onda predstavnici u vlasti!

E, zato ja ne dam protiv Hrvatske i po tom se vidi da nam zemljica i nije tako loša! Mi, recimo, u Vladi i Saboru imamo ponekog Hrvata, ali bome i Srba.
Ima ih i u medijima, npr: Boris Dežulović, za kojeg se ozbiljno priča da je Hrvat. Stoga ga nisu valjda izabrali ni u beogradsku skupštinu. Možda su ga mogli izabrati kao internacionalnu verziju Puniše Račića.

U procesu pred Međunarodnim sudom u Hagu Srbi su stvarno rasturili Hrvatsku. Razotkrili su svijetu svu genocidnost Hrvata. Tvrde da je bježanija iz Krajine, koju Milošević spominje kao bijeg zečeva, najveći genocid u povijesti čovječanstva. Potpuno su demaskirali Tuđmana za kojeg tvrde da je, onako do zuba naoružan lovačkim puškama i noževima, odmah divljački nasrnuo na Srbe. To je normalno odmah iznerviralo treću armiju Europe, pa su nas – onako po bratski – malo okupirali! Zbog takvih izjava Srba u Hagu, svakako treba podržavati hrvatske političare, na čelu sa Josipovićem, Pusićkom, Kosoricom, Jovanovićem i drugima, u njihovom svesrdnom zalaganju da Srbija što prije uđe u EU. Kad tada nestanu sve granice i ponovno se napokon opet stopimo u jedanu državu, jedan narod i jedan jezik dočekat ćemo valjda vrijeme da npr: neki Bunjevac, kad se deklarira kao Hrvat, uđe bar u neki pododbor srpske skupštine. Optimisti i danas vjeruju kako je to moguće. Ako znamo da su optimisti obično loše obaviješteni pesimisti, onda je manje-više sve jasno.

Zastupnik srpske protutužbe u Hagu izvjesni Obradović iznio je teške optužbe protiv genocidnih Hrvata koji su, kako tvrdi, za i poslije Oluje šikanirali srpske civile, a kao krunu svega – razoružali ih.

Angelina Jolie i hrvatski prijatelj William Haque, britanski ministar vanjskih poslova, posjetili su multietničko Sarajevo. Istodobno je multietničko Sarajevo napustio Milan Bandić. E, taj je stvarno pretjerao! Jesu Sarajlije tolerantni, ali što je, brate, previše, previše je! Njegovu skandaloznu izjavu treba ponoviti onako kako ju je rekao na TV postaji Al Jazeera: “BiH, kao demokratska zemlja, tri konstitutivna naroda i nadam se, uskoro i tri entiteta u kojoj će svatko imati mogućnost da izabere svoje predstavnike.”
Čaršija se skamenila!!! Kakve veze imaju tri konstitutivna naroda s tri moguća entiteta? Je li se Bandić najeo bunike? U Sarajevu je više Kineza nego Hrvata! Hoće li i Kinezi tražiti svoj entitet? Misli li Bandić da je donacijom od milijun eura Sarajevu dobio pravo da kaže što misli i što bi bilo dobro za BiH? Odmah se digao na zadnje noge Aljoša Campara, zamjenik gradonačelnika Ive Komšića. “To je skandalozno!” grmio je Aljoša. “Odmah mu treba oduzeti titulu počasnog građanina Sarajeva!” Gradonačelnik Komšić je samo izjavio kako je on samo obični gradonačelnik pa se ne bi štel’ mešati! Koja lavovska hrabrost jednog bosanskog Hrvata! Javio se i predsjedavajući gradskog vijeća Sabahudin Delalić koji je izjavio kako je potpuno neprimjereno da tip poput Bandića nosi tako važnu titulu. S tim se slažem! Jedini Hrvat koji je zaslužio da bude počasni građanin Sarajeva je onaj koji je jedini Hrvat zaposlen u jednom od deset javnih poduzeća u Sarajevu. On je dokaz sarajevske demokracije. A Komšić je primjer kakvi Hrvati jedino u toj demokraciji mogu opstati. I na kraju, vijećnici gradske skupštine Sarajeva složno navode da su istupi Milana Bandića doživjeli kao “udarac demokratskim procesima na ovim prostorima”. Bravo, Bandiću! Ja bih nadodao da je to udarac i na prostorima DR Koreje. Zato će drugovi iz Sjeverne Koreje i Sarajeva i dalje igrati tenis na terenima koje im je pred pet godina donirao upravo Milan Bandić.

A što se tiče demokratskih procesa na ovim prostorima, njih je uočila i EU. U veljači ove u rezoluciji Parlamenta EU naglašene dvije opasnosti za opstanak BiH: separatistička srpska opasnost i centralističko-unitaristička bošnjačka politika. Kao šećer na kraju tu se treba još pojaviti i pravi predstavnik raje Stipe Mesić s idejom građanske države bez entiteta i evo nam savršenog demokratskog procesa u regionu! Bit će dobrog tenisa na bandićevim terenima jer će se igrati u opancima i vojničkim čizmama. Jednog dana!

Ovih dana neprijavljeni radnici u Sarajevu štrajkali su na crno!

Jurica Pavičić, jugonostalgičarsko pero Slobodne i Jutarnjeg, ne tako davno proglasio je bio književnika Slobodana Novaka kretenom zbog njegovog stava prema dr. F. Tuđmanu. Dobro! Znamo da će “tko o čemu, kurve o poštenju!” Ipak, ovih je dana austrijski pisac Peter Handke primio uglednu Ipsenovu nagradu koju je, u čast tom slavnom dramatičaru, 2007.g., osnovala norveška vlada. U obrazloženju nagrade Peteru Handkeu piše kako ju je primio “za nezaboravno životno djelo u odnosu na formalnu ljepotu i briljantnu refleksiju”. Slažem se da je Handke imao briljantnu refleksiju, osobito prema Slobi Miloševiću. Peter je odmah bio uvidio “formalnu ljepotu” srpske agresije na Hrvatsku. Odmah je skužio kako je Sloba idealan za inscenacije njegovih tekstova i na kraju je održao iskren i shrvan govor na sahrani “balkanskog krvnika”. Zbog njegove sklonosti srpskoj demokratskoj misli, 2006., g., bila mu je uskraćena poznata književna nagrada Heinrich Heine. Međutim, to je kasnije Peter nadomjestio Njegoševim ordenom prve klase Republike srpske, Zlatnim križem cara Lazara i zlatnom medaljom za zasluge Republike srpske koju je dobio za svoj intelektualno posrnuli esej “Pravda za Srbiju”.

Postavlja se pitanje: čime su Srbi uspjeli osvojiti jednog od najvećih dramaturga i je li Ibsenova nagrada od 300.000 eura predstavlja samo mrvicu u političkom opusu Petera Hankea? Naš Pavičić sigurno ne smatra ovog apologeta “balkanskog krvnika” ikakvim kretenom kao što to smatra Novaka zbog Tuđmana. Napotiv, to je za njega dokaz da ideologija ne može utjecati na izražaj i talenat nekog književnika. Osim naravno kad je riječ o Novaku, Budaku, Ujeviću, Matošu i drugim hrvatskim književnicima!

Pavičić, Mandić i Dežulović u Beogradu su kuhani i pečeni. U Zagrebu su ipak samo sirovi!

Dobro je Ivanka Toma u Večernjaku definirala naše sudstvo: “Sramota, nakon dvadeset godina reformi, sudstvo nam je najgore u Europi.” Možda je tom laskanju naše Ivanke pomalo doprinio i Vrhovni sud RH koji je, nepoštujući hrvatske zakone (kako je rekao Premijer), izručio Josipa Perkovića Švabama. Istim će putem izgleda i njegov šef Mustač. Razgovarajući nedavno s jedim sucem o laskavim izjavama Ivanke Tome, isti je, sretan i ozaren zbog Tominih pohvala, rekao mi je u povjerenju: “Pa i ja bih sudio brzo i efikasno kad bi kod nas bili egipatski zakoni!” Kako nisam baš kužio što misli reći, odmah je nastavio: “Egipatski sudac Youssef Sabri osudio je nedavno u rekordnom suđenju beskućnika, zbog krađe cipela, na primjerenu kaznu od 30 godina robije.” Odmah se sjetih da sam o tome čitao. Isti je sudac nedavno u roku od 20 minuta osudio 529 ljudi na kaznu smrti. Kad bi Egipćani dobili naše suce postali bi oduševljeni poput Splićana kad je Hajdukova legenda Ivo Bego odalamio Zdravka Mamića koji se cinično smijao. Što bi Egipćani dali za pravosudno načelo iz Hrvatskog Zagorja: “Ak’ je do svedoka, krava je naša!”

Poznati i cijenjeni politički analitičar okomio se na Karamarka. Kao da ga je uhvatila panika od osobe koja već dugo i čvrsto drži prvo mjesto na listi najnepopularnijih političara u Lijepoj našoj. Što to Ante Tomić zamjera Karamarku, tepajući mu kako je bad loser? Vjerojatno mu nije jasno kako je stranka, nepravomoćno osuđena zbog korupcije s predsjednikom koji je luzer, u zadnjim anketama pretekla njegove ljevičare? Kaže naš Antiša: “Sedamdeset godina je prošlo od drugog svjetskog rata, a on još uvijek ne može podnijeti da su njegovi popušili. Zabranio bi crvenu zvijezdu samo da se nekako zaboravi tko su bili pobjednici…” E, moj podoficirčiću JNA, a što se nisi prisjetio kako ste ti i tvoji popušili u Domovinskom ratu? Na kraju, postavlja se pitanje: e, moj Ante, kolike te još čekaju kante?

Na prognozu da će “Savez za Hrvatsku” dobiti 25% glasova, Ante Tomić je izjavio da je to je podvala! Nisam ja čuo nikakve glasove!

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ministar Bevanda: Izjava gospodina Novalića da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a je opasna i nije točna

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Fiskalnog vijeća BiH zbog nedolaska predsjednika Vlade FBIH u tehničkom mandatu Fadila Novalića i u vezi s tim dao je sljedeću izjavu:

Sve upućuje na to da je premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić ranije pripremio scenario za propast današnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH i da je unaprijed pronašao krivca.

Njegova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije točna i da je vrhunac politikantstva nego je i opasna!

Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja krizni stožer i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 milijna eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život.

Novalić je naveo neke samo njemu poznate podatke da HDZ zahtjeva da se na Pismo namjere s MMF-om stavi 17 potpisa uključujući članove Fikalnog vijeća i predstavnike 10 županija.

Nitko nije tražio da predstavnici županija stave svoj potpis na to pismo jer to nije ni moguće niti je po procedurama, niti nam pada na pamet da komplikujemo stvari vaninstitucionalnim djelovanjem.

Dobro je poznato da Fiskalno vijeće BiH odlučuje o arnžmanima s MMF-om i tako će biti i sada. Imali smo situaciju da se Fiskalno vijeće izjasnilo o Pismu namjere kada je aranžman bio oko 165 milijuna eura, a sada je 330 milijuna i korigovani su neki dijelovi u tom tekstu.

Sasvim je normalno da se sazove sjednica Fiskalnog vijeća da se izjasnimo o novom testu i novom iznosu zaduženja, pa to je kredit to nije nikakv poklon pa da se tek tako odlučuje! I to vrlo dobro zna gospodin Novalić, ali on ne želi da preuzme odgovornost u ovim teškim vremenima i da sjedne za sto i vidi kako se zadužujemo, kome dajemo novac i ko ga vraća. On radije ne dođe na sjednicu Fiskalnog vijeća, pošalje nam pismo da on neće doći, nije spriječen već neće, a dan ranije našao je krivca za propast aranžmana.

Za ovo što se danas desilo kriv je Fadil Novalić, premijer Federacije u tehničkom mandatu, čiji je glas, nažalost, bio neophodna za kvorum, odlučivanje i glasovanje o aranžmanu s MMF-om koji bi po hitnoj proceduri osigurao novac za saniranje loših posljedica koronavirusa.

Pozivam gospodina Novalića da se svede u okvire svojih nadležnosti i da shvati da on ne odlučuje o cijelom svijetu nego da u ovom dugom tehničkom mandatu vodi jednu vladu, u ovom slučaju vladu Federacije BiH koja se sastoji od deset županija i koje imaju ustavno pravo da koriste novac iz federalne kase, a na koncu i ljudsko pravo da se spasavaju od virusa i prirodne nesreće.

Priča o tome da se 22 godine zna kako se dijeli novac MMF-a nema nijedan argument jer se ne radi o klasičnom aranžmanu s MMF-om koji podrazumijeva provedbu reformi u redovnim okolnostima.

Svakoga ko ističe taj argument sada želim podsjetiti da smo imali katastrofalne poplave 2014. godine. Tada sam bio predjsedtelj Vijeća ministara i novac koji je tada osiguiran za pomoć poplavljenim domaćinstvim podjeljen je tako da je po 49 posto pripalo entitetima i dva posto Brčko distriktu. Tada nije bilo takve kuknjave jer je svaka marka trebala svakoj poplavljenoj općini. Tako je i sada, virus ne bira i nećemo dozvoliti da u nekim općinama trpe i ljudske i ekonomske gubitke da bi novac negdje drugdje trošili nemilice.

Ovo jeste težak trenutak i nama je taj novac nužno potreban, ali mi ne možemo urušiti Ustav, zakonodavni sistem, pa i ljudsko dostojanstvo da bi nam netko trenirao disciplinu. Ovdje se kolektivno odlučuje, Fisklano vijeće je takvo tijelo da obuhvati cijelu BiH i gospodin Novalić mora se u to uklopiti ako ne želi da bude odgovoran za gubitak 330 milona KM kredita pomoći za BiH. (mft.gov.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Milorad Dodik prijeti uvođenjem cjelodnevnog policijskog sata

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u četvrtak kako se samo rigoroznim mjerama može spriječiti širenje epidemije koronavirusa te je najavio kako bi zbog toga mogao biti uveden neprekidni policijski sat u Republici Srpskoj.

“Ako ne bude discipline morat ćemo uvesti 24-erosatni policijski sat. Ne smijemo popustiti u disciplini, posebice kada je riječ o smanjenju socijalnih kontakata”, kazao je Dodik u intervjuu za entitetski javni servis RTRS.

Potpuna zabrana kretanja u cijeloj BiH u noćnim satima na snazi je već više od dva tjedna, a uz to je osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina zabranjen izlazak iz domova i tijekom dana.

Jedina iznimka u RS-u su umirovljenici kojima je ovog tjedna dopuštano da utorkom i petkom prije podne mogu otići podići mirovine ili do trgovine.

Dodik sada tvrdi kako ni to nije dovoljno jer pojedinci krše uvedene mjere pa bi stoga, smatra on, mogao biti nužan još drastičniji režim, odnosno potpuna zabrana kretanja za sve kategorije stanovništva. Uvođenje tih mjera ne bi mu bio problem jer je u RS proglašeno izvanredno stanje pa je tamo sva vlast u rukama entitetske predsjendice Željke Cvijanović, koja je pod potpunom Dodikovom kontrolom.

Od nešto više od 850 slučajeva zaraze koronavirusom u cijeloj BiH u RS-u je do četvrtka registrirano njih 365. Najveće žarište epidemije u cijeloj zemlji je Banja Luka, gdje je do sada potvrđeno više od 220 slučajeva zaraze.

Dodik je ocijenio kako još uvijek nije jasno je li epidemija sada na vrhuncu ili će to tek uslijediti, no tvrdi kako RS ima dovoljno opreme i kapaciteta za skrb o najtežim bolesnicima, uključujući tu planiranu nabavu do 350 respiratora.

Posebice se zahvalio Rusiji, iz koje je ovog tjedna u Banju Luku upućena pošiljka medicinske opreme te tim od 25 liječnika i medicinskih tehničara koji bi trebali pomoći u borbi protiv epidemije.

“Hvala predsjedniku Putinu koji je uslišio naše molbe”, kazao je Dodik, koji je ranije optuživao Zapad a posebice EU da škrtare na pomoći.

“Sa Zapada nam dolaze samo virusi”, kazao je na početku krize Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari