Connect with us

Zanimljivosti

Eduard Slavoljub Penkala 24. siječnja 1906.god patentirao je svoju prvu mehaničku olovku.

Objavljeno

on

Mnogi misle da naziv za kemijsku olovku penkala dolazi od engleske riječi pen (olovka). Istina je da je penkala dobila ime po hrvatskom izumitelju Slavoljubu Penkali.Slavni izumitelj Eduard Slavoljub Penkala 24. siječnja 1906. godine patentirao je svoju prvu mehaničku olovku.

Rođen na području današnje Slovačke, Penkala je bio poljsko-nizozemskog porijekla. Doselio se u Zagreb, gdje je živio na adresi Trg kralja Tomislava 17. Iako nije rođen u Hrvatskoj, Penkala je izabrao biti Hrvat te je promjenio ime u Slavoljub.

Nakon niza patenata počeo je s proizvodnjom svojih naprava. Godine 1911. otvorio je tvornicu u Branimirovoj ulici u suradnji s Edmundm Mosterom s kojim ima poduzeće Penkala-Moster.

Penkala je imao svojedobno čak 800 zaposlenih radnika u tvornici i izvozio je u 70 zemalja svijeta, pa je njegovo poduzeće u to doba bilo jedno od najvećih proizvođača pisaćeg pribora u svijetu.

Usporedno sa širenjem tvornice Penkala nastavlja rad na izumima od kojih ćemo spomenuti: nalivpero s krutom tintom, termos-boca i termofor, rotacijska četkica za pranje zubi, džepna baterijska lampa, deterdžent za pranje rublja, prislušni uređaj i mnogi drugi.
Također je usavršio gramofonsku iglu i gramofonski uređaj te je u svojoj tvornici počeo lijevati prve gramofonske ploče.

Bavio se i zrakoplovstvom, patentirao je zračni jastuk, a još 1910. izrađuje zrakoplov po svojim nacrtima, iste godine na njemu leti prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvara prvu zračnu luku u Hrvatskoj.

Slavoljub Penkala umro je prerano, u 51. godini života u Zagrebu, od upale pluća.

Laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari