Pratite nas

Običaji

Edukativna radionica obnove suhozida Brljica 2014

Objavljeno

na

suhozidZadovoljstvo nam je najaviti dvodnevnu edukativnu radionicu obnove suhozida Brljica 2014 koju će 18. i 19. listopada organizirati ZU Brljica i naš partner, udruga 4Grada Dragodid.

Mislimo da nema potrebe naglašavati koliko je suhozid (iliti ‘duvar’) neizbrisiv dio naše tradicije, našeg postojanja. U zadnje vrijeme ti naši sivi šutljivi prijatelji, koji su stoljećima omeđivali naša dvorišta, naše ograde i vrtle, bili nam i zaklon i ukras, polagano lijegaju, mi ih ne primjećujemo, sve nam manje trebaju. Ili bar tako mislimo. Kuće, štale, i ostali objekti građeni suhozidnom tehnikom su, ne tako davno, bili nam jedino utočište, dok su sada mjesta uspomena gdje nam srce, ipak, malo drugačije zakuca.

Kako bismo pokušali očuvati taj dio naše tradicije i našeg identiteta, ZU Brljica je pozvala u goste udrugu 4 Grada Dragodid iz susjedne Hrvatske koja se godinama na dojmljiv način bavi promocijom, zaštitom i revitalizacijom suhozidne baštine u Republici Hrvatskoj i šire kroz cijeli spektar aktivnosti od kojih je glavna upravo organizacija edukativnih radionica kojima je cilj podučiti lokalno stanovništvo izgradnji i obnovi objekata građenih tradicionalnom suhozidnom tehnikom. Radionicu će voditi g. Filip Bubalo, predsjednik udruge 4 Grada Dragodid.

Za ovu, prvu radionicu, smo odabrali obnovu postojećeg zida na sjevernoj strani parkirališta pored mjesnog groblja u Brljici. Molimo zainteresirane da se prijave na navedene kontakte. Radionica je potpuno volonterskog karaktera, te vam osim dobre volje nije potrebno ništa više. Objed i okrjepu za sudionike osigurava ZU Brljica.

Nadamo se da je ovo prvi korak ka krajnjem cilju, uspravljanju naših zidina u punom sjaju, na radost našu a na ponos onih koji su ih gradili, a sada nas motre s nekog drugog mjesta.

(radionica je otvorenog tipa)

Vidimo se u Brljici!

boras.ba

pogledajte još: >> Suhozidi – povijesni svjedoci vremena!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Običaji

Imoćani poručili: ‘Vratite dite materi’ – ‘Spalili’ gay par s usvojenim djetetom

Objavljeno

na

Objavio

Tradicija organiziranih pokladnih svečanosti u Imotskom duga 150 godina, s Bakovom povorkom kao središnjom manifestacijom, prodefilirala je ulicama Imotskog u nedjelju poslijepodne.

Organizator KD “Bakove svečanosti” potrudili su se da u povorci bude što više maski, i to iz kućne radinosti.

Naime, Imoćani su za karnevalsku figuru koju su na kraju i spalili odabrali gay par s usvojenim djetetom koje je imalo petokraku na čelu (?!), piše Slobodna Dalmacija.

Kažu: “Sviđalo se to nekome ili ne, ovo je za nas nenormalno, ali svatko ima pravo biti što hoće”.

“Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno”, kazao je  predsjednika KD “Bakove svečanosti”, Milivoj Đuka.

Vojko Obersnel u kostimu Jovanke, Tito, pionirke. Ludnica u Rijeci

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Običaji

Tko kuha najbolju raštiku na svijetu?

Objavljeno

na

Objavio

I ove godine, u četvrtak 31.10, na Agroturizmu Marića Gaj održava se 7. natjecanje u kuhanju raštike RAŠTIKIJADA 2019.

Pobjednici 6. raštikijade, HKUD Hercegovac brane titulu najbolje ekipe u kuhanju tradicionalne hercegovačke raštike u jakoj međunarodnoj konkurenciji. U kategoriji inovativna jela od raštike ekipa ZIMBRA brani naslov prvaka svijeta i okolnih sela dok im za petama pušu snažne ekipe kao što su Njemačka ekipa Oldenburg ili Agroturizam Konavle.

Osnova je natjecanje u kuhanju jela od raštike i promocija istih. Natjecanje se odvija u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se kuha s mesom (suhim ili svježim). Druga kategorija su inovativna jela. Od raštike se mogu raditi predjela, glavna jela, napitci i deserti. U drugoj kategoriji su također uključena i internacionalna jela od raštike koja se u svakoj regiji ili državi priprema na poseban način. Raštikijada je prilika da se na jednom mjestu okupe svi ljubitelji ovog skoro zaboravljenoga jela te da se razmjene najbolji recepti i iskustva. Uz natjecanje pokušava se prikazati bogata kultura Hercegovine kroz nastup kulturno umjetničkih društava i gangaša a nakon službenog dijela za sve posjetitelje osigurana je odlična zabava uz tamburaše.

Zanimljivosti RAŠTIKIJADA 2019:

U kategoriji inovativna jela ocjenjuju se najbolje glavno jelo od raštike, najbolje predjelo, najbolji napitak, najbolji desert i najbolje internacionalno jelo od raštike. Ovu kategoriju posebno ocjenjuje tročlani žiri sastavljen od entuzijasta i ljubitelja raštike!

Kao i svake godine do sad nagrađujemo i najšarmantniju ekipu. Pored toga nagrađujemo i ekupu s najboljim štandom, navedenu nagradu zaslužit će ekipa koja se bude isticala uređenjem, prezentacijiom i gastro ponudom na svom štandu!

Mislite li da Vi i Vaša ekipa kuhate najbolju raštiku na svijetu?

Jednostavno se prijavite online i pokažite svoje sposobnosti:

http://www.agroturizam-hercegovina.com/rastikijada-2019/

Ali požutite broj natjecateljskih ekipa je ograničen na 25!

Za posjetitelje koji žele kušati raštiku, uživati u domaćim vinima i rakijama te dobro se zabaviti uz tamburaše uz kupnju promo čaše od 20 KM osiguran je ulaz i sve gore navedeno.

Sve novosti vezane za raštikijadu pratite na našem Facebook i Instagram profilu!

RAŠTIKIJADA 2019 – satnica:

14:00-15:00 – Prijava ekipa

15:00 – Početak kuhanja

16:00 – Otvaranje Raštikijade za posjetitelje

18:00 – Završetak kuhanja i početak ocjenjivanja jela

19:00 – Proglašenje pobjednika

19:30 – Zajednička večera i zabavni program

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari