Connect with us

Naši u svijetu

Edward Snowden sletio u Moskvu!

Objavljeno

-

Edward Snowden, bivši djelatnik američke Nacionalne sigurnosne agencije koji je objavio tajne dokumente, napustio je Hong Kong. Prema pisanju BBC-a sletio je u Moskvu. Iz Moskve će, javljaju ruske agencije vjerojatno otići na Kubu.

Edward Snowden, prema najnovijim izvještajima BBC-a, sletio je u Moskvu u koju je stigao iz Hong Konga.

U zračnu je luku sletio avion u kojem bi se trebao nalaziti Edward Snowden. Brojni novinari okupili su se kod izlaza s terminala i ondje ga čekaju.

Iz Moskve će se vjerojatno zaputiti na Kubu, javio je ranije Sky News. Nakon Kube, Snowden će se uputiti u Venezuelu, u Caracas, tvrdi isti izvor.

Javila se i organizacija WikiLeaks koja je također objavljivala tajne dokumente američke Vlade. Kažu da su oni Snowdenu pomogli pri odlasku iz Hong Konga, objavio je CNN. Na internetskoj stranici WikiLeaksa stoji kako Snowdenu ‘u traženju političkog azila u nekoj demokratskoj državi’ pomažu njihovi aktivisti. Ne navode pojedinosti, no izvješćuju kako je Snowden trenutačno negdje iznad Rusije zajedno s WikiLeaksovim odvjetnicima. Bijela kuća nije komentirala taj navod.

Vlada Hong Konga potvrdila je da je Snowden otputovao ‘dobrovoljno u treću državu zakonitim i uobičajenim kanalima.’ Poletio je sa zračne luke Chep Lap Kok u 11.04 ujutro Aeroflotovim letom SU213, koji bi trebao sletjeti u Moskvu u 17:15 sati po mjesnom vremenu. Washington je u subotu od Hong Konga zatražio Snowdenovo izručenje. Vlada Hong Konga objavila je da obavijestila SAD o njegovu odlasku, dodajući da ne postoji pravna osnova da bi ga u tome spriječila.

‘To je šokantna vijest’, rekao je profesor prava na Sveučilištu u Hong Kongu, Simon Young. ‘Mislio sam da će ostati ovdje i boriti se protiv zahtjeva. Američka će vlada biti gnjevna.’

Podsjetimo, dokumenti koje je ranije odao Snowden otkrili su da NSA ima pristup ogromnoj količini podataka s interneta poput emaila, chata i videa od velikih tvrtki poput Facebooka i Googlea, prema vladinom programu poznatom kao Prism.

Također su pokazali da je vlada preko tajnog Suda za inozemni obavještajni nadzor prikupljala tzv. metapodatke kao što su vrijeme, trajanje i pozvani telefonski brojevi na sve telefonske razgovore telefonskih tvrtki poput Verizona.

SAD je od specijalne administrativne regije Kine, Hong Konga (HKSAR) zatražio izručenje Snowdena Americi.

‘S obzirom na to da dokumenti koje nam je dostavila američka vlada ne ispunjavaju zakonska pravila administracije Hong Konga, vlasti HKSAR-a su od američke vlade zatražile dodatne informacije. Budući da vlasti HKSAR-a još uvijek nisu dobile dostatne informacije da bi pokrenule zahtjev za privremenim uhidbenim nalogom, ne postoje zakonski temelji da se gospodinu Snowdenu uskrati odlazak iz Hong Konga’, priopćile su vlasti. (I.D. / Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas