Connect with us

Politika

Ekscesi u vrhu SDP-a: Padale teške riječi i uvrede na burnoj sjednici o raspodjeli funkcija

Published

on

Foto: Hina (Arhiva)

Saborski Klub zastupnika SDP-a u utorak je za potpredsjednika Sabora izabrao iz svoje kvote izabrao Rajka Ostojića, o čemu će nakon konstituiranja odlučivati Sabor, dok će Klub do daljnjega voditi predsjednik iz prošlog parlamentarnog saziva Arsen Bauk.

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić trebao bi u desetom sazivu obnašati dužnost potpredsjednika Sabora, a oko te nominacije na sjednici je, kako se neslužbeno moglo čuti, zaiskrilo između njega i njegova prethodnika na tom mjestu Siniše Hajdaša Dončića.

Na potpredsjednička mjesta u Klubu izabrani su Sabina Glasovac, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, glavni tajnik stranke Nikša Vukas te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

SDP-u je u oporbenom dogovoru oko raspodjela dužnosti u saborskim odborima pripalo osam predsjedničkih mjesta u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odboru za turizam, Odboru za pravosuđe, Odboru za europske poslove, Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, Odboru za obranu, Odboru za predstavke i pritužbe, Odboru za međuparlamentarnu suradnju te saborskom Izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

SDP-ovci su, međutim, odlučivali samo o predsjedniku Odbora za europske poslove jer je taj među osam odbora koje će Sabor najprije birati zbog rasprave o izvješću premijera sa sjednica Europskog vijeća koja se očekuje nakon izbora nove Vlade.

Oko izbora predsjednika tog odbora na Klubu je došlo do prijepora jer ga je prema prijedlogu v.d. predsjednika Zlatka Komadine trebao voditi predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, s čime se nije slagao dio Kluba. Uslijedila je stanka u kojoj su nezadovoljni tim prijedlogom prikupili trećinu potpisa da se za predsjednika predloži Domagoj Hajduković. On je u konačnici i izabran, a Fabijanić se sam povukao, a za ‘utjehu’ će, neslužbeno se čuje, predsjedati Odborom za međuparlamentarnu suradnju. Vukasu bi navodno trebao pripasti Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

O predsjednicima ostalih odbora Klub će odlučivati idućih dana

SDP ima i deset potpredsjedničkih mjesta u radnim tijelima Sabora.

Bauk ostaje predsjednik Kluba do izbora novog čelništva stranke, a bude li za predsjednika SDP-a izabran Peđa Grbin, koji je za sada jedini najavio kandidaturu, izvjesno je da bi ga on zamijenio na toj dužnosti. Naime, Grbinov je stav da predsjednik oporbene stranke ujedno treba biti i predsjednik zastupničkog Kluba.

U izjavi novinarima u stanci sjednice Bauk je rekao da će SDP-ovci, sukladno dosadašnjoj parlamentarnoj praksi i međustranačkom dogovoru, glasati za sve prijedloge ostalih stranaka. S obzirom na to da su iz platforme Možemo najavili da neće podržati čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru za potpredsjednika Sabora, Bauk je rekoa da će SDP glasati ‘za’ njega, kao i sve ostale prijedloge, a oni koji s tim budu imali problem, neće se uključiti u glasanje.

Dodao je i da s Mostom pregovaraju da u SDP-ovu kvotu ‘vrate’ Odbor za ravnopravnost spolova, a u zamjenu im daju neki iz svoje kvote, ali i da su u pregovorima ocijenili da je za Zakon o pobačuju važniji matični Odbor za zdravstvo i da im je to bio prioritet. HDZ će imati većinu u svakom odboru, mjesto čelnika odbora nije presudno, ali simbolički ipak nešto znači pa ćemo u pregovorima pokušati zamijeniti se za taj odbor, naglasio je, odbivši otkriti detalje pregovora dok još traju.

Siniša Hajdaš Dončić je večeras na facebooku objavio da je završio klub zastupnika, te kako je zahvalio kolegama na prijedlozima i odlučio da neće prihvatiti bilo kakvu funkciju u klubu.

“Ostajem narodni zastupnik zahvaljujući preferencijalnim glasovima pajdaša i pajdašica. Tako ću i dalje. Žeton nikada pa ni onda”, poručio je Hajdaš Dončić. (Hina)

Padale teške riječi i uvrede na burnoj sjednici o raspodjeli funkcija: ‘Nisam ni š***k ni lignja!‘

Na Klubu zastupnika SDP-a koji se po prvi puta sastao u novome sazivu Sabora bilo je vrlo burno i došlo je do prvih sukoba između bliskih suradnika bivšeg predsjednika Davora Bernardića i njegovih najžešćih oponenata, piše jutarnji list

Sve je počelo kada je v.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina predložio da za potpredsjednika Sabora bude imenovan Rajko Ostojić. Odmah mu se zamjerilo da se oko ove funkcije, za razliku od toga da Arsen Bauk nastavlja obnašati dužnost predsjednika Kluba do izbora novog stranačkog vodstva, ni s kim nije konzultirao.

Siniša Hajdaš Dončić, koji je tu dužnost obnašao u prethodnom sazivu Sabora, kazao je da za sebe ne traži ništa i predložio da se na tu funkciju izabere Sabina Glasovac, no inzistiralo se na Ostojiću. Tada je Hajdaš Dončić Ostojiću kazao da on “nije ni šupak, ni lignja, da on neće svađati stranku” i odbio je preuzeti bilo koju funkciju u Saboru. Rajko Ostojić mu je kazao da su “ovdje Hrvati, a ne Zagorci” i otišao.

Nikakvu dužnost u Saboru nije želio uzeti ni Peđa Grbin, a to je navodno poručila i Sabina Glasovac koja nije bila na sastanku Kluba. Na Komadinin prijedlog izabrana su četiri potpredsjednika Kluba i to Mišel Jakšić, Mirela Ahmetović, Nikša Vukas i Sabina Glasovac.

Druga ekscesna situacija izbila je kada je Komadina predložio da na čelu Odbora za europske poslove bude Erik Fabijanić. Na to je Grbin upozorio kako je riječ o važnom odboru čije ovlasti proizlaze iz Ustava, Poslovnika Sabora i zakona, te da taj Odbor daje suglasnost na svako stajalište Vlade, te da je za to potrebno određeno znanje i iskustvo. Predložio je Domagoja Hajdukovića za tu funkciju i onda su se za njega skupljali potpisi. Kada je Komadina vidio prikupljene potpise, odustao je od Fabijanića, a Hajduković je izabran jednoglasno.

Tada je Fabijanić želio da bude na čelu Odbora za rad, no na to se pubunio Davorko Vidović pa je taj odbor pripao njemu. Fabijanića je na kraju dopao Odbor za međunarodnu suradnju.

Zamalo se potukli Beljak i Orepić, spriječili ih kolege HSS-ovci

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari