Connect with us

Gospodarstvo

EFACEC gradi tvornicu dijelova za vodeće kompanije poput Airbusa, Boeinga, čak i Rolls Roysa

Objavljeno

on

Austrijska aeronautička tvrtka EFACEC u kineskom vlasništvu nakon poduže stanke ipak nastavlja planiranu greenfield investiciju nedaleko Zagreba.

U poslovnoj zoni Jakovlje gradi tvornicu dijelova za vodeće kompanije poput Airbusa, Boeinga, čak i Rolls Roysa.

Investicija je vrijedna 33 milijuna eura. Investitor je austrijski proizvođač aviodijelova EFACECE, u vlasništvu kineske državne aviokompanije AVIK, jedne od deset najjačih u Kini.

Austrijanci će u novoj tvornici koju su priželjkivale mnoge susjedne zemlje zaposliti 450 radnika, piše HRT

– U tijeku su zemljani radovi i priprema terena za izgradnju pogona. Ova investicija je jako važna za našu općinu, jer će omogućiti velik broj radnih mjesta i doći će do boljih životnih uvjeta i komunalnog standarda, kaže načelnica općine Jakovlje Sanja Borovec.

Gradit će se u Jakovlju i jahte

Austrijanci bi svoju prvu inozemnu tvornicu na ovoj lokaciji trebali uskoro početi graditi a proizvodnja bi mogla krenuti do kraja godine. U poslovnoj zoni trenutačno radi samo tvornica kabela, no stižu i tri domaća investitora. Gradit će se tako u Jakovlju i jahte, proizvoditi lanci te skladištiti boje u prahu.

Ima još ulaganja u Zagrebačkoj županiji

– Bikemont u poslovnoj zoni Rugvica završava investiciju od 50 milijuna kuna, tvrtka Bermes ulaže u nove proizvodne kapacitete 20 milijuna kuna, ulaže i tvrtka Igomat, navodi pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić. Da investicijska akrivnost i u pandemiji nije zamrla, potvrđuje i resorno ministarstvo.

– Zaprimili smo 147 prijava investicijskih projekata koje smo obradili. Inicijalno predviđamo ulaganja vrijedna oko 6,8 milijardi kuna uz otvaranje 2.500 radnih mjesta, kaže ravnatelj Ureda za internacionalizaciju Ministarstvo gospodarstva Bojan Batinić. Najviše je investicija u najprodornijem informatičkom sektoru i farmaceutici, a bit će posla i za naše građevinare.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari