Efendija je predsjednici uputio jednu posebno opaku i znakovitu do sada neizrečenu rečenicu

2

Naša ljupka predsjednica, koja zacijelo nikome ne želi zlo, našla se ovih dana na udaru dvostruke balkanske agresije.

Najprije je na nju nagrnuo Aleksandar Vulin, ministar za ustaše u vladi Republike Srbije, koji upozorava Europu na “bujanje fašizma” u Hrvatskoj i čija se svaka riječ u našem medijskom prostoru vrlo marno i jako naglašeno prenosi.

Zasmetala mu je slika na kojoj predsjednica stoji među iseljenicima u Kanadi sa zastavom i grbom koji počinje bijelim polje. Ćorava posla, naravno. Njima je svaki hrvatski grb, počinjao bijelo ili crveno, čak i onaj s petokrakom, ustaški i o tome ne vrijedi trošiti puno riječi.

Baščaršijska kritika

A onda se Kolinda Grabar-Kitarović zamjerila dvjema stranama u Bosni i Hercegovini intervjuom za portal “Defense News”, konstatiravši samo nekoliko notornih činjenica.

Kritizirajući provedeni referendum, upozorila je na secesionističke tendencije Republike Srpske i sve veći ruski utjecaj, spominjući i “hibridni rat”.

Milorad Dodik joj je poručio neka se ne miješa u njegova nutarnja pitanja.

Rekla je, međutim, još nešto što je jako razljutilo stanovite bošnjačke krugove.

Progovorila je o sve većoj prisutnosti islamskog radikalizma u susjednoj državi i pojavi islama kakvog tamo do sada nismo poznavali.

Na nju je najprije jurtao Senad Hadžifejzović, urednik i vlasnik “Face TV”, i to krajnje primitivno i uličarski, reklo bi se baščaršijski. Nepristojno bi to bilo i citirati.
Daleko je ozbiljnije pismo koje joj je uputio Mustafa ef. Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, vrlo istaknuti član Islamske zajednice u BiH, blizak suradnik i čak ideolog starijeg i mlađeg Izetbegovića.

Napravio je on paralelu između Boban – Karadžićeva, prema Čović –Dodikovu tobožnjem centrifugalnom savezništvu, pri čemu je značajnu ulogu pripisao i samoj Kolindi.

Spočitao joj je i imperijalne ambicije. Naravno, Turska, kojoj je Alija ostavio u amanet Bosnu i koja sve otvorenije pod Erdoganom sanja o obnovi carstva, nema takvih ambicija, ili su one legitimne.

Građanska Bosna

Zalažući se za građansku Bosnu i napominjući kako građana Bošnjaka u njoj ima preko 50 posto, efendija je “komšinici”, kako on predsjednicu oslovljava, uputio i jednu posebno opaku i znakovitu, do sada neizrečenu rečenicu, a ona glasi: “Naša jedina obećana zemlja je ova naša Bosna i njena Hercegovina!” Mi smo, dakle, njezini posjednici iliti čifčije.

Tako oštra reakcija očito nije pokolebana ni puno puta baš s muslimanske strane isticanom okolnošću da je položaj muslimana u Hrvatskoj najbolji i upravo uzoran u odnosu na cijeli kontinent.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

  • Malleus_Haereticorum

    Predsjednica je uspjela razkokodakati balkansku živinu. Bravo Predsjednice!

  • Nikica

    Quidquid id est, Po toj rečenici treba i podijeliti tu umjetnu, multikulti, unitarnu, na štetu Hrvata sklepanu i funkcionirajuću BiH! Nama naše, a njima njihovo. Etničko, povijesno.
    Uostalom, sve takove inačice su se, uz “tresak” (čitaj: krvavu kupku) već davno raspale, kao SSSR, SFRJ, a u novije doba i Ukrajina.