Connect with us

BiH

EIB-ov zajam od 100 milijuna eura za autocestu u Hercegovini

Objavljeno

on

Vijeće ministara BiH utvrdilo je u srijedu prijedlog ugovora između BiH i Europske investicijske banke (EIB) za zajam od 100 milijuna eura namijenjen izgradnji dijela autoceste na koridoru Vc na području Hercegovine u dužini od skoro 21 kilometar za što potrebno ukupno 227 milijuna eura.

Kako je priopćeno nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH, kredit s EIB-om je tek dio potrebnog novca za izgradnju dionice na području Mostara na koridoru Vc. Sredstva od 100 milijuna eura namijenjena su izgradnji nove dionice autoceste duge 20,9 kilometara, uključujući tri poddionice od mostarskog naselja Bune do naselja Počitelja u čapljinskoj općini.

Inače, ukupno procijenjeni troškovi projekta su 227 milijuna eura, od čega zajam EIB-a iznosi 100 milijuna eura, dok je ranije odobreno 60 milijuna eura od Europske banke za obnovu i razvoj, nepovratna sredstva od Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) kojega je odobrila Europska komisija iznose 39 milijuna eura, dok vlastita sredstva Federacije BiH i Javnog poduzeća Autocesta FBiH iznose 28 milijuna eura.

Rok otplate ovoga zajma je 25 godina uz poček od šest godina.
Nova dionica autoceste nalazi se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dio je paneuropskog Koridora 5C koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s BiH i Jadranskim morem u Luci Ploče.
Do sada je na području BiH izgrađeno 92, od ukupno 340 kilometara autoceste koja prolazi kroz BiH na Koridoru Vc.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari