Connect with us

Analiza

EIZ PROTIV EIZ-a

Objavljeno

-

Iako se radnja ne zbiva 1947. i ne naziva „Čudo u 34. ulici“, taj naslov ovog osvrta i analize mi se nekako činio najprimjerenijim jer dogodilo se „čudo“ u Ekonomskom institutu Zagreb.

Kad sam na stranicama Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) pročitao nekoliko puta da je taj isti EIZ znatno povećao procjenu rasta BDP-a za 2016. godinu sa 1,9 % na 2,6 %, ostao sam duboko zatečen jer poslije tri analize i osobnog  „napada“ na EIZ i argumentirane kritike da im metodologija obrade podataka NE VRIJEDI, te da je puna „rupa“, pročitati ovakvu vijest, tj.

eiz1 uistinu nije mala stvar.

Jesu li kritike i osobni „napadi“ na EIZ utjecali na ovakvo PRIOPĆENJE ZA JAVNOST ovog trenutka nije mi poznato, ali to nije ni bitno jer bitno i najbitnije je to što su se gospoda napokon odlučili pogledati istini u oči i priznati sebi i hrvatskoj javnosti da su jako griješili i to je za svaku pohvalu.

„EIZ protiv EIZ-a“, „Čudo u 34. ulici“, „EIZ – progledao“, „EIZ se vratio“, „EIZ u sukobu sa sobom“, … samo su neki od naslova koji su autora ovih redaka stvarali probleme koji odabrati povodom ove vijesti.

Vratimo se malo u blisku prošlost i na analize: DAVID PROTIV GOLIJATA, GOSPODO IZ EIZ-a, SRAMITE SE i GOSPODO DRUGOVI IZ EIZ-a, SRAMITE SE (II.), i sve će nam biti puno jasnije zbog čega su dobronamjerne kritike upućene Ekonomskom institutu, Zagreb ipak „urodile plodom“.

Mnogi sigurno neće ni pogledati ni pregledati sve tri nabrojane analize, stoga ću slikom izdvojiti samo ono najbitnije iz posljednje analize i osobnog „napada“ na EIZ s ciljem da isprave svoje pogrješke.

eiz2

eiz3Treba napomenuti da je EIZ u PRIOPĆENJU ZA JAVNOST, unatoč ispravljenim pogrješkama i povećanoj procjeni rasta BDP-a za 2016. napravio još nekoliko pogrješaka, a jedna od njih je i na kraju samog priopćenja u Tablici na dnu, tj. kriva procjena da će Saldo proračuna opće države (ESA 2010 definicija),  iznositi -2,3 % BDP-a. Naime, ako i bude minusa on će ionako biti daleko ispod 2 % BDP-a.

Gospodo iz EIZ-a, ljudski je pogriješiti, ali još ljudskije je ispraviti svoje pogrješke koje ste napravili svjesno ili nesvjesno! HVALA VAM!

Po ne znam ni sam koji put već ponavljam:

Rast BDP-a u trećem tromjesečju 2016. bit će „šokantno“ veći od 3 %!

( Vjerodostojnosti radi cjelokupno PRIOPĆENJE i navodi se mogu pogledati na linku: http://www.eizg.hr/hr-HR/Novi-broj-publikacije-Croatian-Economic-Outlook-Quarterly-rast-BDP-a-26-posto-u-2016-godini-1709.aspx ) ( file:///C:/Users/Lokas/Downloads/CEO68%20-%20Priopcenje%20(2).pdf  )

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

(Izvor: EIZ, Kamenjar.com, osobna obrada podataka)

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas