Pratite nas

Pregled

Hrvatskoj 1,158 milijardi eura za oporavak gospodarstva od koronavirusa

Objavljeno

na

Foto: Reuters

U Bruxellesu je u tijeku sastanak Europskog vijeća. Šefovi država i vlada razgovaraju videovezom, a iz Banskih dvora se uključio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Glavna su tema mjere protiv širenja koronavirusa.

Istodobno, u Bruxellesu zasjeda Europski parlament. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uputila je u svom govoru snažan poziv na zajedništvo, prenosi HRT

Upozorila je na sebičnost koju su pojedine države Europe pokazale na početku krize s koronavirusom.

Većina od 700 zastupnika nije mogla doći u Bruxelles, pa im je glasovanje omogućeno – e-mailom.

Čak 37 milijardi kao odgovor koronavirusu

Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus, prijedlog je Europske komisije kojim bi građanima, regijama i zemljama najteže pogođenim pandemijom koronavirusa na raspolaganje bilo stavljeno 37 milijardi eura iz fondova EU-a.

Sredstva će biti namijenjena zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim ugroženim dijelovima gospodarstva zemalja članica.

Ovaj iznos predstavlja prvi korak u borbi protiv krize uzrokovane koronavirusom te se u budućnosti očekuju i daljnje mjere.

Za Republiku Hrvatsku, ovom inicijativom osigurano je 1,158 milijardi eura.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

MVEP poziva naše državljane u inozemstvu da odgode putovanja u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu, u utorak je ponovo uputilo apel hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje da do daljnjega odgode putovanja u Hrvatsku koja nisu nužna.

“Savjetujemo da hrvatski državljani ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu. Preporuča se izbjegavanje svih putovanja u svrhu kratkotrajnog boravka u Hrvatskoj koja nisu žurna”, priopćio je MVEP.

Ministarstvo skreće pozornost da će svi koji ulaze u Hrvatsku iz drugih zemalja biti upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana ili će morati provesti obveznu mjeru samoizolacije u razdoblju od 14 dana.

“Istim postupkom bit će podvrgnuti i pri povratku u države iz kojih su doputovali”, ističe MVEP.

Ministarstvo također upozorava na učestale promjene situacije u drugim državama, uključujući i pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu, što može otežati ili onemogućiti povratak hrvatskim državljanima u države u kojima žive i rade. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

U Hrvatsku bi se moglo vratiti čak 50.000 iseljenih

Objavljeno

na

Objavio

Zbog krize prouzročene koronavirusom počeli su se u Hrvatsku vraćati iseljenici koji su ostali bez posla u državama EU, ali i oni koji sada žele biti uz obitelj, u sigurnosti doma, svjesni da će im u inozemstvu biti i teže i skuplje ako se razbole, piše u ponedjeljak Večernji list.

Ako kriza dulje potraje, broj iseljenih koji će se vraćati samo će rasti jer će kao stranci među prvima gubiti poslove, navodi dnevnik.

Demograf Stjepan Šterc ističe da nije izvjesno da će se vraćati u Hrvatsku druga i treća generacija iseljenika jer su se etablirali vani i neće napuštati svoja prebivališta.

Vraćat će se iseljenici koji su posljednjih godina napustili Hrvatsku jer zbog krize ostaju bez posla i ne mogu plaćati skupe najamnine u EU. Očekivano je da se ljudi u ovoj situaciji vraćaju u sigurnost svog doma. Teško je procijeniti koliko će ih biti, ali ako pretpostavimo da se od ulaska Hrvatske u EU iselilo oko 350 tisuća građana i da će u krizi veliki broj njih ostati bez posla, potencijalno će se u Hrvatsku vratiti do 50-tak tisuća ljudi, smatra Šterc.

Dodaje da to ne znači da će se svi vratiti odmah, nego ove godine te u nekoliko sljedećih godina. Broj povratnika, dodaje, ovisit će i o tome kako će Hrvatska reagirati na krizu u gospodarskom smislu i hoće li razviti modele za njihov povratak, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari