Connect with us

BiH

EK potvrdila da je sloboda vjere ključna za napredovanje BiH prema EU

Objavljeno

-

“Želi li napredovati na svom putu k Europskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu je ključno podržavanje osnovnih prava, uključujući slobodu mišljenja, vjere, udruživanja i izražavanja”,  stoji u odgovoru povjerenika za europsko susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na pitanje o slobodi vjere u Bosni i Hercegovini koje mu je uputila zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko na sastanku Odbora za vanjske poslove održanom 19. svibnja.

Zovko je od povjerenika Varhelyija zatražila službenu reakciju na prijetnje Rimokatoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i ugrožavanje slobode vjere i prava na kulturu sjećanja, priopćeno je iz Ureda te eurozastupnice.

Zovko je pozdravila odgovor povjerenika Varhelyija.

“Komisija je jasno naglasila da sve vjerske zajednice imaju pravo na održavanje vjerskih obreda, koji se ni u kojem slučaju ne smiju iskorištavati u političke svrhe i za promoviranje političkih ideja”, kazala je.

U svom dopisu s odgovorom povjerenik Varhelyi je također naveo da će Komisija nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu k Europskoj uniji, uključujući podržavanje svih osnovnih prava, stoji u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari