Connect with us

Kultura

Eko-Kolonija na Blidinju 2018.

Objavljeno

-

Eko kolonija 2018

EKO ZH, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu županije Zapadno-Hercegovačke, u partnerskoj suradnji s Nevladinom organizacijom „Naša akcija“ sa sjedištem u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, je nositelj projekta koji je podržan od strane RYCO-a (Regional Youth CooperationOffice).

Regionalni Ured za suradnju s mladima je međunarodna organizacija koju su osnovale Vlade Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova *, Makedonije, Crne Gore i Srbije, s ciljem promicanja duha pomirenja i suradnje između mladima u regiji putem programa razmjene mladih.

Sporazum o uspostavi RYCO potpisali su premijeri WB6 tijekom Zapadni Balkan održao je 4. srpnja 2016. u Parizu. Za daljnje informacije posjetite RYCO web stranicu www.rycowb.org 421 prijavljen projekt u regiji, preko 1300 organizacija, s ponosom možemo reći da smo jedan od 34 projekata koji su dobili podršku u realizaciji i jedan od 6 u Bosni i Hercegovini.

Projekt će se provoditi na više lokacija. Imamo 40 aktivno uključenih sudionika koji će aktivno slikati pejzaže prirode, također nam je čast da je s nama i cijenjena profesorica s ALU Rijeka Ksenija Mogin.

Eko kolonija 2018

Eko kolonija 2018

Primarno mjesto na kojem se održava Eko-Kolonija je Park prirode Blidinje, južni dio Bosne i Hercegovine na nadmorskoj visini od 1200 m. Kroz povijest je područje Parka prirode Blidinje bilo raskrižje etničkih religija, što je rezultiralo iseljenju stanovništva. Trenutno u Parku prirode živi nekoliko ljudi tijekom godine, a tijekom zimskog razdoblja oživljava zimski turizam i stanovništvo se povećava.
Također, tokom Eko-Kolonije biti će upriličen jednodnevni posjet Franjevačkoj galeriji i Samostanskoj Riznici na Širokom Brijegu, kao i posjet ALU Široki Brijeg. Umjetnički voditelj je Kristina Ćavar.

Drugi dio projekta Eko-Kolonije održat će se u Podgorici, gdje će se predstaviti rad svih sudionika projekta u obliku skupne izložbe radova nastalih na Blidinju, jedan dio je predviđen i za Kotor.

Sudionici ove Eko-Kolonije su:
– Akademija likovnih umjetnosti Trebinje
– ALU Široki Brijeg
– ALU Banja Luka
– ALU Sarajevo
– ALU Rijeka
– ALU Cetinje
– Fakultet likovnih umjetnosti Beograd

Cilj ovog projekta je pružanje mogućnosti mladima za interkulturalno učenje i unapređenje vještina, te utemeljenje interkulturalnog dijaloga i tolerancije kako bi se smanjio govor mržnje, negativni stereotipi u društvu i predrasude između mladih u regiji. Ujedno likovna kolonija rezultira razmjenom umjetničkih iskustava te stvaranje umjetničkih slika s raznolikim prikazom blidinjskog krajolika kao potencijala za razvitak i senzibiliziranje zajednice na području umjetnosti i kulture.

(Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari