Pratite nas

Kultura

Eko-Kolonija na Blidinju 2018.

Objavljeno

na

Eko kolonija 2018

EKO ZH, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu županije Zapadno-Hercegovačke, u partnerskoj suradnji s Nevladinom organizacijom „Naša akcija“ sa sjedištem u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, je nositelj projekta koji je podržan od strane RYCO-a (Regional Youth CooperationOffice).

Regionalni Ured za suradnju s mladima je međunarodna organizacija koju su osnovale Vlade Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova *, Makedonije, Crne Gore i Srbije, s ciljem promicanja duha pomirenja i suradnje između mladima u regiji putem programa razmjene mladih.

Sporazum o uspostavi RYCO potpisali su premijeri WB6 tijekom Zapadni Balkan održao je 4. srpnja 2016. u Parizu. Za daljnje informacije posjetite RYCO web stranicu www.rycowb.org 421 prijavljen projekt u regiji, preko 1300 organizacija, s ponosom možemo reći da smo jedan od 34 projekata koji su dobili podršku u realizaciji i jedan od 6 u Bosni i Hercegovini.

Projekt će se provoditi na više lokacija. Imamo 40 aktivno uključenih sudionika koji će aktivno slikati pejzaže prirode, također nam je čast da je s nama i cijenjena profesorica s ALU Rijeka Ksenija Mogin.

Eko kolonija 2018

Eko kolonija 2018

Primarno mjesto na kojem se održava Eko-Kolonija je Park prirode Blidinje, južni dio Bosne i Hercegovine na nadmorskoj visini od 1200 m. Kroz povijest je područje Parka prirode Blidinje bilo raskrižje etničkih religija, što je rezultiralo iseljenju stanovništva. Trenutno u Parku prirode živi nekoliko ljudi tijekom godine, a tijekom zimskog razdoblja oživljava zimski turizam i stanovništvo se povećava.
Također, tokom Eko-Kolonije biti će upriličen jednodnevni posjet Franjevačkoj galeriji i Samostanskoj Riznici na Širokom Brijegu, kao i posjet ALU Široki Brijeg. Umjetnički voditelj je Kristina Ćavar.

Drugi dio projekta Eko-Kolonije održat će se u Podgorici, gdje će se predstaviti rad svih sudionika projekta u obliku skupne izložbe radova nastalih na Blidinju, jedan dio je predviđen i za Kotor.

Sudionici ove Eko-Kolonije su:
– Akademija likovnih umjetnosti Trebinje
– ALU Široki Brijeg
– ALU Banja Luka
– ALU Sarajevo
– ALU Rijeka
– ALU Cetinje
– Fakultet likovnih umjetnosti Beograd

Cilj ovog projekta je pružanje mogućnosti mladima za interkulturalno učenje i unapređenje vještina, te utemeljenje interkulturalnog dijaloga i tolerancije kako bi se smanjio govor mržnje, negativni stereotipi u društvu i predrasude između mladih u regiji. Ujedno likovna kolonija rezultira razmjenom umjetničkih iskustava te stvaranje umjetničkih slika s raznolikim prikazom blidinjskog krajolika kao potencijala za razvitak i senzibiliziranje zajednice na području umjetnosti i kulture.

(Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Spomenik poginulim Širićima i Knezovićima

Objavljeno

na

Objavio

Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić

U ponedjeljak 13.kolovoza bilo je svečano u Širića Brigu u selu Broćancu kod Posušja. Tradicionalno, dvanaesto po redu, okupljanje Širića i Knezovića je započelo Sveto misom koju je predvodio fra Mario Knezović.

Na Svetoj misi je pjevala Frama iz Posušja. Nakon Svete mise bilo je otkrivanje i blagoslov novoizgrađenog spomenika poginulima u ratovima za hrvatsku slobodu. Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić.

Iz maloga zaselka gdje žive Knezovići i Širići u Drugome svjetskome ratu i Domovinskome ratu je poginulo 25 branitelja, te brojni u Prvome svjetskome ratu.

Na spomeniku su popisana i sedmorica poginulih iz Cerovih Dolaca. Blagoslov spomenika imao je fra Valentin Vukoja, župnik na Posuškome Gracu.

Svi Širići i Knezovići

Svi Širići i Knezovići

Spomenik su otkrili Branka i Stanko Širić, roditelji poginuloga branitelja Petra Širića, te Venco Knezović sin poginuloga oca Petra Knezovića, a svečanome činu uz mnoštvo mještana i gostiju nazočili su Branko Bago, načelnik općine Posušje i Mladen Begić, ministar branitelja ŽZH. Program je vodio Zvonimir Širić, predsjednik udruge „Didovina“.

Nakon svečanosti blagoslova spomenika bilo je druženje uz tradicijske sportove, pjesmu i večeru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Dokumentarni film o Gospi Ilačkoj na HRT-u

Objavljeno

na

Objavio

Povodom svetkovine Velike Gospe, u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i producenta filma, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, u srijedu 15. kolovoza na Prvom programu HRT-a u 20,05 sati biti će prikazan višestruko nagrađivani dokumentarni film „Draga Gospa Ilačka“, redatelja Branka Ištvančića.

Film “Draga Gospa Ilačka” nosi u sebi metafiziku i mistiku sakralnoga i čovjekvog ovozemaljski hod u traganju za smislom života.

Tema hodočašća Gospi Ilačkoj otkriva povijest srijemskoga prostora, pojavu svete vode po Blaženoj Djevi Mariji i povezuje ovo svetište s Lourdesom. Snimljen je na izvornim lokacijama, zabilježio je izjave svjedoka, dokumentarnu građu i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Glazba se zasniva na originalnim tradicijskim instrumentima i melodici.

Pokretači ovog vrlo značajnog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Film je nagrađen je Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film festivala i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu vjerskih filmova na Trsatu 2010. Godine.

Dobio je i posebno priznanje na 14. International TourFilm Festivalu ITF’CRO 2011. u Splitu “za izuzetno kvalitetan autorski rad religijskog sadržaja u funkciji turizma”.

Film je uvrštavan i u druge inozemne festivalske selekcije i konkurenciju za nagrade poput UK Christian Film Festivala u Londonu 2011. godine. Dokumentarni film „Draga Gospa Ilačka” ocjenom međunarodnog žirija osvojio je posebnu nagradu za režiju na 50. International Tourfilm Festivalu održanom pod visokim pokroviteljstvom Giorgia Napolitana, predsjednika Republike Italije u gradu Lecce u Italiji 2012. godine.

Antun Ivanković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari