Connect with us

Pregled

Ekshumirano 800 žrtava iz Jazovke

Published

on

Foto: Hina

Nakon 75 godina ekshumirano je 800 žrtava iz jame Jazovke, piše u utorak Večernji list, podsječajući da je istraživanje partizanskog zločina iz 2. svjetskog rata vodilo Ministarstvo branitelja.

Tajna strogo čuvana 75 godina naposljetku je izišla na svjetlo dana. Iz jame Jazovke nedaleko od Sošica na području općine Žumberak proteklih dana izvučeni su posmrtni ostaci više od 800 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata, navodi dnevnik.

Među žrtvama su, uz zarobljene pripadnike ustaške i domobranske vojske, bili i ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici partizanskih jedinica prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica Sv. Duh, Sestre milosrdnice i Vrapče, nakon bitke kod Krašića 1943., potom i u svibnju 1945. godine.

Terensko, odnosno speleološko istraživanje kao i ekshumacija posmrtnih ostataka, koje je provela Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, donijelo je odgovore na brojna pitanja otvorena tijekom posljednjih desetljeća.

Jamu Jazovka otkrio je karlovački speleolog Mladen Kuka 22. siječnja 1989., nakon čak 14 godina tajne istrage. Deset godina poslije, u kolovozu 1999. karlovački su speleolozi, uz pomoć patologa prof. dr. Žarka Danilovića, počeli s detaljnim registriranjem žrtava Jazovke, unutar jame, bez izvlačenja posmrtnih ostataka na površinu.

Pretragom je uočeno da su žrtve prije bacanja u jamu vezane žicom, a likvidirane su mahom metkom u zatiljak, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari