Pratite nas

Pregled

EKSKLUZIVNO u Bujici: BOŽE VUKUŠIĆ o svjedočenju u Münchenu

Objavljeno

na

Nakon što je u petak završio svjedočenje pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu, u procesu koji se vodi protiv udbaša Perkovića i Mustača, Bože Vukušić je večeras gostovao u Bujici!

Vukušić je u emisiji Bujica objasnio kako je ovo zapravo nastavak suđenja Krunoslavu Pratesu, jer je u Pratesovoj presudi opisana uloga Perkovića i Mustača u ubojstvu Đurekovića. Bože pak nije htio objašnjavati u kojem smjeru ide suđenje u Munchenu niti bi htio prejudicirati ishod suđenja, jer će vjerojatno biti opet pozvan kao svjedok u tom postupku.

Ipak, Vukušić je ustvrdio kako ne postoji jednak interes hrvatskih medija naspram njemačkih ili austrijskih jer su oni nepristrani, dok su naši mediji većinom ljevičarski te da su naslijeđeni iz stranih komunističkih struktura. Sve što je Bože do sada svjedočio, Nobilo je komentirao kako se to tek treba potvrditi kao točno. ”To je djelomično točno, ja ne mogu biti svjedok iz prve ruke jer nisam sudjelovao u naručivanju niti u izvršenju ubojstva Đurekovića, ali sam to istraživao. Ja sudu u Munchenu predao nekoliko stotina stranica dokumenata, predao sam tri video kazete, 12 audiokazeta koje su u postupku presnimavanja i prevođenja i na temelju kojih sam govorio. One će same po sebi potvrditi ili opovrgavati moje svjedočenje. Stoga, Nobilo ipak nije u pravu jer preko dvije trećine mojeg svjedočenja ovisit će o vrijednosti mojih dokumenata”, objasnio je Vukušić.

Vukušić se prije suđenja pripremao mjesec dana, pročitao je tisuće stranica dokumenata i preslušao i pregledao sve audio i videokazete jer se u tim dokumentima nalazi opisano kako se dogodila likvidacija te što joj je prethodilo.

Vukušić je također napomenuo kako je ključni dokaz duplikat ključa pomoću kojeg se moglo ući u tiskaru. Tako su ubojice neprimjetno ušle, ubile Đurekovića te neprimjetno izašle. Ali, zanimljiva činjenica jest ta da Beograd ima dokumente koji kompromitiraju Perkovića, za što je Vukušić rekao da se tamo nalaze apsolutno svi dokumenti o Đurekoviću i Beograd ga je mogao ucjenjivati time, međutim nema saznanja da li su to zaista i radili.

Voditelj Velimir Bujanec je napomenuo kako je odvjetnik Zvonimir Hodak upozorio novinarku Bujice da se obrana Perkovića može poslužiti raznim trikovima, poput podvaljivanja krivotvorenih dokumentata. ‘

‘To je bilo moguće u Haagu, ali to nije moguće u Munchenu. Ali ako je to Nobilo i pokušao, ona će imati druge probleme. Jer onaj na koga je namjerno bačena krivnja, taj će se i braniti i reći da je to sve napravio Perković. I u slučaju takve obrane mogu se pojaviti samo novi dokazi protiv Perkovića”, istaknuo je Vukušić.

U emisiju se telefonski javio i slovenski istraživač Udbe Roman Leljak koji je spomenuo Udbine pravilnike i uputstva rada koje je pronašao u slovenskom arhivu. ”Sadržaj tih pravilnika govori o tome kako su se izvršavala ubojstva, to su posebni pravilnici za širenje dezinformacija i informacija, uputstva o operativnim istragama gdje se govori da se istraga završava političkom likvidacijom”, rekao je Leljak.

Roman_Leljak__612665S1Leljak je također u arhivu pronašao tajno saslušanje koje je bilo u Sloveniji,  od nekoliko stotina stranica još jednog ubijenog emigranta, Stjepana Crnogorca. Ti dokumenti koje je pronašao Leljak govore kako je zasigurno Crnogorca ubila Slovenska Udba. ”Sretan sam što sam prije dva dana čuo da se Austrija odlučila izdati uhidbeni nalog za Crnogorčeve ubojice”, istaknuo je Leljak. Svoje javljanje je završio konstatacijom da je Udba jedno veliko zlo koje se nije dogodilo samo Hrvatima i Slovencima, nego i drugim zemljama diljem Europe te da je to politička organizacija i to zlo mora što prije nestati.

Najmlađa žrtva imala je devet godina

Prema Vukušićevim saznanjima u inozemstvu je ubijeno 70-ak emigranata, desetak ih je preživjelo. ”Udba je ubila 15-ak srpskih emigranata, desetak albanskih, 1 makedonskog emigranta. Broj ubijenih se kreće do stotinjak ljudi. Ja se bavim ovim zbog prošlosti da se sazna istina, ali bavim se ovim i zbog budućnosti. No, žalosno je da je najmlađa žrtva imala devet godina, a to je kćer Stipe i Tatjane Ševo”, rekao je Vukušić.

Bože je spomenuo još jedan događaj kada je dobio prijetnje da će ga likvidirati. ”2006. godine u travnju nakon svjedočenja u slučaju Prates u Njemačkoj, dobio sam informaciju da je predsjednik Mesić pozvao tadašnjeg premijera Sanadera i Šeksa te tražio da me izbace iz državne službe, odnosno Sabora, a da je ostalo njegov posao. Onaj tko je meni to prenio shvatio je to kao mogućnost moje likvidacije. Meni je poslana poruka da se meni radi o glavi, ali kako je preneseno ispalo je da je meni Mesić prijetio smrću iako mi to nije radio osobno”, objasnio je Vukušić. Tu cijelu situaciju objašnjava činjenicom da je Mesić bio eskponent udbaške strukture i s pozicije predsjednika odmah i pokrovitelj i zaštitnik Udbe, ali ona je to i tražila od njega. ”To je zbog Udbe, nije on to meni radio iz nekog osobnog interesa”, zaključio je Vukušić.

[ad id=”40551″]

>>Vukušić: Što je utvrdila Komisija o Perkoviću i likvidaciji Đurekovića

>>Vukušić: Jan Gabriš rekao mi je da ne postoji Đurekovićev dosje. Godinama kasnije saznao sam da ipak postoji

facebook komentari

Pregled

Ante Nazor: Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Haški sud prvostupanjskom je presudom osudio ratnog zločinca Ratka Mladića na doživotni zatvor.

Optužen je za genocid u Srebrenici, ubojstva, silovanja i druge zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 92. do potkraj 95. Je li pravda zadovoljena?

Bila je to tema emisije Otvoreno urednika Damira Smrtića. Gosotovali su odvjetnik Goran Mikuličić, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, povjesničari Ante Nazor i Tvrtko Jakovina i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Antu Nazora muči je li je iz presude vidljivo za koga je Mladić radio, tj. je li upozoreno na vezu Srbije i što je Mladić činio u Hrvatskoj. Spomenuo je kako je Mladić bio načelnik štaba 9. korpus JNA, tj. kninskog korpusa. Cilj je bio istrebljenje nesrpskog stanovništva na području Hrvatske. Problem je što ostaje Mladićev projekt, a to je Republika Srpska. Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH, smatra Nazor. Pročitao je i transkripte Mladića sa zapovjednicima koji su rušili BiH i Hrvatsku.

Goran Mikuličić kaže da je ovakva presuda Mladiću očekivana, s obzirom da je Srebrenica bila eklatantan primjer genocida. Slijedi najava žalbe pa njena izrada, a pravomoćnu presudu Mikuličić misli da možemo očekivati tek za četiri ili pet godina. Haaški sud uskoro se zatvara, a Mikuličić njegovo djelovanje ocjenjuje pozitivnim. Kao najveći razlog njegove sporosti istaknuo je prevodilački odjel koji mora prevoditi svaki dokument.

Vesna Škare Ožbolt smatra da je presuda stigla prekasno u odnosu na cijelu situaciju u BiH. Osim što Mladić nije pokazao kajanje, nije ni Republika Srpska. Za očekivati je da će ova presuda još više radikalizirati i produbiti tenzije koje mogu otići u krajnje opasnim smjerovima, istaknula je Škare Ožbolt.  Jedini preostali postupak koji bi mogao Srbiju dovesti u izravnu povezanost sa zločinima su Stanišić i Simatović, generatori zla i Miloševićevi nalogodavci, rekla je Škare Ožbolt. Rad suda završava, ali priča nije gotova – slijede novi postupci, smatra Škare Ožbolt.

Ivan Zvonimir Čičak kaže da je čudna slučajnost da se presuda hercegovačkoj šestorki očekuje 29.studenog, na nekadašnji Dan Republike. Najviše ga muči što iz presude Mladiću i ostalima ispada da je Hrvatska bila jedini agresor u ovome ratu. Za to krivi nedovoljnu pristutnost i zalaganje Hrvatske u Haagu da se nešto progura.

Tvrtko Jakovina kaže da je presuda donekle satisfakcija onima iz Srebrenice koji su najviše izgubili, ali politički nismo dobili ništa jer ona nije uspjela uzdrmati Dodiga u Banja Luci. Ova presuda je izuzela Srbiju od prave odgovornosti i to je najveći propust, smatra Jakovina. Iako je srpska premijerka nakon presude rekla da gledaju u budućnost, Jakovina smatra da prvo moraju pogledati što je bilo prije.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Marko Miljenić: “Ratko Mladić je kukavica, pogledajte samo kako se pred sudom držao taj miš i balkanski ‘đeneral’

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO – SVILEN GAJTAN ZA RATKA MLADIĆA! Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljenić u Bujici: “Ratko Mladić je kukavica, pogledajte samo kako se pred sudom držao taj miš i balkanski ‘đeneral’, a kako su se držali naši heroji Gotovina i Markač kada su osuđeni u 1. stupnju!”

Jadranka Cigelj, predsjednica Udruge Žene Domovinskog rata i zatočenica logora Omarska: “Doživotna zatvorska kazna za tu zvijer nije dovoljna, jer će i onako uskoro krepati!”

Miljenić je u Bujici nabrojao imena i prezimena svih Mladiću podređenih oficira ‘JNA’ koji su sudjelovali u ratnom zločinu u Škabrnji: “Evo imena i podataka o tome gdje žive – jedan je u Podgorici, drugi u Valjevu, a treći u Vojvodini… Pozivam Cvitana da ih procesuira, jer ratni zločin nikada ne zastarjeva!”

Zapovjednik obrane Škabrnje u Bujici Z1 televizije teško je optužio sud u Zadru da štiti Srbe, a slučaj Zorane Banić nazvao je “bacanjem pijeska u oči”… Velikim propustom hrvatskog pravosuđa smatra i činjenicu da Ratko Mladić nikada nije osuđen za Škabrnju.

Pozvao je i na neplaćanje RTV pristojbe zbog Stankovića: “Svi oficiri koji su napadali Škabrnju su iz Srbije i Crne Gore, a nama voditelj na HTV-u govori da je to bio građanski rat!”

Miljenić je u Haagu svjedočio 8 puta, za razliku od Mesića, na suđenju Miloševiću nije htio da njegovo svjedočenje bude tajno. Tražio je i prevoditelja na hrvatski, jer srpski ne razumije, a čudi ga da naša nacionalna televizija nije prenosila njegova svjedočenja, za razliku od TV kuća nekih drugih država…

Jadranka Cigelj smatra da nakon presuda za genocid Mladiću i ranije Karadžiću, treba redefinirati Daytonski sporazum i ukinuti tzv. Republiku Srpsku: “To je genocidna tvorevina, a osim Srebrenice, genocid je počinjen i u Prijedoru gdje danas živi točno 5 Hrvata!”

I većina Zagrepčana u anketi koju je objavila Bujica smatra da treba ukinuti “Republiku Srpsku”, dok su neki javno rekli da je Mladić zaslužio smrtnu kaznu. Voditelj Bujice je odmah na početku emisije poručio: – Mladiću je zbog Škabrnje i svega što se dogodilo u BiH u Haag trebalo poslati svilen gajtan!

Gosti Bujice komentirali su i Mladićevu kravatu sa srpom i čekićem, istim simbolima kakve smo nedavno imali prilike vidjeti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu… “Svi zločinci koji su zapovjedali napadom na Škabrnju imali su crvene zvijezde petokrake, a četnici su bili njihovi pomagači,” prisjetio se Miljenić.

(Opširnije uskoro…)

Predsjednica: Nadam se da je presuda Mladiću barem djelomična satisfakcija obiteljima žrtava

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari