Connect with us

Pregled

EKSKLUZIVNO u Bujici: BOŽE VUKUŠIĆ o svjedočenju u Münchenu

Objavljeno

-

Nakon što je u petak završio svjedočenje pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu, u procesu koji se vodi protiv udbaša Perkovića i Mustača, Bože Vukušić je večeras gostovao u Bujici!

Vukušić je u emisiji Bujica objasnio kako je ovo zapravo nastavak suđenja Krunoslavu Pratesu, jer je u Pratesovoj presudi opisana uloga Perkovića i Mustača u ubojstvu Đurekovića. Bože pak nije htio objašnjavati u kojem smjeru ide suđenje u Munchenu niti bi htio prejudicirati ishod suđenja, jer će vjerojatno biti opet pozvan kao svjedok u tom postupku.

Ipak, Vukušić je ustvrdio kako ne postoji jednak interes hrvatskih medija naspram njemačkih ili austrijskih jer su oni nepristrani, dok su naši mediji većinom ljevičarski te da su naslijeđeni iz stranih komunističkih struktura. Sve što je Bože do sada svjedočio, Nobilo je komentirao kako se to tek treba potvrditi kao točno. ”To je djelomično točno, ja ne mogu biti svjedok iz prve ruke jer nisam sudjelovao u naručivanju niti u izvršenju ubojstva Đurekovića, ali sam to istraživao. Ja sudu u Munchenu predao nekoliko stotina stranica dokumenata, predao sam tri video kazete, 12 audiokazeta koje su u postupku presnimavanja i prevođenja i na temelju kojih sam govorio. One će same po sebi potvrditi ili opovrgavati moje svjedočenje. Stoga, Nobilo ipak nije u pravu jer preko dvije trećine mojeg svjedočenja ovisit će o vrijednosti mojih dokumenata”, objasnio je Vukušić.

Vukušić se prije suđenja pripremao mjesec dana, pročitao je tisuće stranica dokumenata i preslušao i pregledao sve audio i videokazete jer se u tim dokumentima nalazi opisano kako se dogodila likvidacija te što joj je prethodilo.

Vukušić je također napomenuo kako je ključni dokaz duplikat ključa pomoću kojeg se moglo ući u tiskaru. Tako su ubojice neprimjetno ušle, ubile Đurekovića te neprimjetno izašle. Ali, zanimljiva činjenica jest ta da Beograd ima dokumente koji kompromitiraju Perkovića, za što je Vukušić rekao da se tamo nalaze apsolutno svi dokumenti o Đurekoviću i Beograd ga je mogao ucjenjivati time, međutim nema saznanja da li su to zaista i radili.

Voditelj Velimir Bujanec je napomenuo kako je odvjetnik Zvonimir Hodak upozorio novinarku Bujice da se obrana Perkovića može poslužiti raznim trikovima, poput podvaljivanja krivotvorenih dokumentata. ‘

‘To je bilo moguće u Haagu, ali to nije moguće u Munchenu. Ali ako je to Nobilo i pokušao, ona će imati druge probleme. Jer onaj na koga je namjerno bačena krivnja, taj će se i braniti i reći da je to sve napravio Perković. I u slučaju takve obrane mogu se pojaviti samo novi dokazi protiv Perkovića”, istaknuo je Vukušić.

U emisiju se telefonski javio i slovenski istraživač Udbe Roman Leljak koji je spomenuo Udbine pravilnike i uputstva rada koje je pronašao u slovenskom arhivu. ”Sadržaj tih pravilnika govori o tome kako su se izvršavala ubojstva, to su posebni pravilnici za širenje dezinformacija i informacija, uputstva o operativnim istragama gdje se govori da se istraga završava političkom likvidacijom”, rekao je Leljak.

Roman_Leljak__612665S1Leljak je također u arhivu pronašao tajno saslušanje koje je bilo u Sloveniji,  od nekoliko stotina stranica još jednog ubijenog emigranta, Stjepana Crnogorca. Ti dokumenti koje je pronašao Leljak govore kako je zasigurno Crnogorca ubila Slovenska Udba. ”Sretan sam što sam prije dva dana čuo da se Austrija odlučila izdati uhidbeni nalog za Crnogorčeve ubojice”, istaknuo je Leljak. Svoje javljanje je završio konstatacijom da je Udba jedno veliko zlo koje se nije dogodilo samo Hrvatima i Slovencima, nego i drugim zemljama diljem Europe te da je to politička organizacija i to zlo mora što prije nestati.

Najmlađa žrtva imala je devet godina

Prema Vukušićevim saznanjima u inozemstvu je ubijeno 70-ak emigranata, desetak ih je preživjelo. ”Udba je ubila 15-ak srpskih emigranata, desetak albanskih, 1 makedonskog emigranta. Broj ubijenih se kreće do stotinjak ljudi. Ja se bavim ovim zbog prošlosti da se sazna istina, ali bavim se ovim i zbog budućnosti. No, žalosno je da je najmlađa žrtva imala devet godina, a to je kćer Stipe i Tatjane Ševo”, rekao je Vukušić.

Bože je spomenuo još jedan događaj kada je dobio prijetnje da će ga likvidirati. ”2006. godine u travnju nakon svjedočenja u slučaju Prates u Njemačkoj, dobio sam informaciju da je predsjednik Mesić pozvao tadašnjeg premijera Sanadera i Šeksa te tražio da me izbace iz državne službe, odnosno Sabora, a da je ostalo njegov posao. Onaj tko je meni to prenio shvatio je to kao mogućnost moje likvidacije. Meni je poslana poruka da se meni radi o glavi, ali kako je preneseno ispalo je da je meni Mesić prijetio smrću iako mi to nije radio osobno”, objasnio je Vukušić. Tu cijelu situaciju objašnjava činjenicom da je Mesić bio eskponent udbaške strukture i s pozicije predsjednika odmah i pokrovitelj i zaštitnik Udbe, ali ona je to i tražila od njega. ”To je zbog Udbe, nije on to meni radio iz nekog osobnog interesa”, zaključio je Vukušić.

[ad id=”40551″]

>>Vukušić: Što je utvrdila Komisija o Perkoviću i likvidaciji Đurekovića

>>Vukušić: Jan Gabriš rekao mi je da ne postoji Đurekovićev dosje. Godinama kasnije saznao sam da ipak postoji

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas