Connect with us

Intervju

Branko Hrg – Moj grijeh je što nisam želio ništa što nismo pošteno zaradili

Objavljeno

on

Bivši predsjednik HSS-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg portalu Kamenjar.com je dao opširan intervju, u kojem progovara o svom viđenju HSS-a, odnosima s HDZ-om, stranačkim kolegama Beljaku, Petir, Jambu, planovima i mnogo čemu drugom. S gospodinom Hrgom je razgovarao novinar portala Kamenjar.com, Ante Rašić:

[ad id=”93788″]

Kamenjar: Kako vidite HSS danas, zašto je članstvo u konstantnom osipanju i zašto HSS gubi podršku tamo gdje bi  je trebao imati najviše, a to je ruralni dio Hrvatske.

Hrg: – Iskreno govoreći nemam predodžbu gdje je HSS nakon zadnjih odluka Odbora. Postoji dosta nezadovoljstva u organizacijama na terenu tim odlukama, a kamo će to odvesti nitko ne može procijeniti. Potpora je počela intenzivno padati nakon 2003. godine kad je HSS prvi puta ušao u vladu i preuzeo mjesto ministra poljoprivrede, to je bila vlada koju je predvodio SDP, vrlo slična sadašnjoj koaliciji u koju je HSS netom ušao. Seljaci ni danas nisu oprostili HSS-u očito loše poteze iz tog vremena, a posebno one koji su išli na ruku velikim igračima.

Kamenjar: Odluka većine članova glavnog odbora HSS o sklapanju koalicije sa SDP –om i njegovim partnerima, izazvala je revolt kod znatnog dijela članstva ali ismijavanje  velikog dijela javnosti.  HSS se proziva trgovačkom strankom, a ja se sjećam našeg razgovora u Bilju prije zadnjih parlamentarnih izbora, kada ste mi rekli da vi ne želite trgovati već zaraditi mandate. Očito da sadašnji predsjednik  potpomognut sa nekim članovima stranke drugačije razmišlja.

Hrg: -Točno tako, i ne samo ismijavanje več i vrlo oštre kritike. Kao što sam već rekao postoji veliko nezadovoljstvo na terenu, među članstvom zbog ovog velikog zaokreta motiviranog isključivo trgovinom mandatima(najzornije je to prikazao Jambo uoči sjednice Glavnog odbora). Stupanje u Domoljubnu koaliciju 2013. godine bilo je temeljeno na koalicijama lokalnih organizacija koje su imale potpunu slobodu. HSS je sa Domoljubnom koalicijom, bio pobjednik u deset županija(Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka, Karlovačka, Ličko-senjska, Šibensko-kninska). U svim tim županijama HSS ima svoje dužnosnike, a ako tome dodamo općine i gradove dolazimo do oko tisuću lokalnih dužnosnika koji su u Domoljubnoj koaliciji.  Temeljem toga ušli smo u koaliciju na nacionalnoj razini. Točno je da u prvom krugu nije baš dobro ispalo za HSS, no tko je kriv što župan Kožić u 6. izbornoj jedinici nije uspio ući u Sabor ni s 4. mjesta na listi sa osvojenih skromnih 1500 mjesta. Ili što je varaždinski i dio međimurskog HSS-a bojkotirao našu kandidatkinju koja bi prošla preferencijalno da su za nju glasali samo članovi HSS-a. To su činjenice, no zbog potpisanog sporazuma ništa nije bilo izgubljeno, HDZ nam je morao prepustiti dodatne mandate. Moj stav je bio, a i danas je da ne želim ništa što nisam zaradio, tako da smo mi realno osvojili 4 mandata koje nam HDZ nije odmah ispoštivao. Dijelom i našom krivicom jer je Marijana Petir na svu silu u Sabor htjela ugurati svo najbližeg suradnika Željka Lenarta, što u toj izbornoj jedinici nije bilo moguće. Moj je prijedlog bio da HSS u Saboru mora biti zastupljen iz Slavonije, Dalmacije i Središnje Hrvatske. Tu nam je opciju HDZ bio spreman ispoštovati, no odbijena je na tijelima stranke dilom Petir-Beljak. Jasno je zašto su to napravili!

Kamenjar: Koliko je u politici bitan svjetonazor

Hrg: -Izuzetno bitan, samo što u našoj mladoj demokraciji to još nije sazrelo. Na lokalnoj razini je to manje izraženo, no na nacionalnoj to mora biti najvažnije. Ovako ispada da svatko može sa svakim, da vatra može sa vodom, a to ne ide. Zbog toga su i građani dijelom izbezumljeni i zbog toga nema napretka u razvoju demokracije. To naravno ne znači podjelu na ustaše i partizane, već različitost u temeljnim vrijednostima. Samo jasno izražene različitosti mogu doprinjeti i njihovom uvažavanju. Uostalom zbog toga sam i odbio sudjelovanje u ovoj koaliciji, sustavi vrijednosti su nam različiti.

Kamenjar: Jambo, šteta ili korist za stranku.

Hrg: -Svoj stav sam iznio kad sam kao predsjednik stranke suspendirao Stipu Gabrića Jamba sa svih funkcija u stranci. Tada sam rekao da on sigurno nije moralna vertikala HSS-a koji ja vidim. Osobno protiv njega nemam ništa. Ortaklukom Beljak i Petir suspenzija mu je ukinuta, a na zadnjim unutarstranačkim izborima Jambo je izabran za šefa HSS-a cijele Dalmacije. Dakle, po mišljenju aktualnog vodstva on je izuzetna korist za stranku, a navodno bi trebao biti visoko pozicioniran na listi za Sabor.

Kamenjar: Koja je uloga Marijane Petir u ulasku HSS-a u lijevu koaliciju.

branko hrg sm

foto: Marko Prpic/Pixsell

Hrg: -Njezina je uloga presudna. Marijana Petir bila je glavna partnerica Kreši Beljaku u unutarstranačkim izborima. Svima koji imalo poznaju situaciju u stranci bilo je jasno da će Krešo skretati ulijevo, a Marijana sigurno dobro poznaje situaciju u HSS-u. Kod donošenja odluke o koaliciji formalno se usprotivila Beljaku, no realno sve izgleda kao dogovor njih dvoje. Bilo je jasno da će Glavni odbor donijeti takvu odluku jer je isti prethodno sam sebe nadopunio sa četrdesetak lokalnih dužnosnika(diskutabilna statutarnost) bez Glavne skupštine, čime je struktura Glanog odbora značajno promijenjena. Kreši Beljaku ne zamjeram ništa jer čini sve ono što sam i očekivao, a Marijani Petir ne vjerujem. Ne može govoriti da je protiv, a onda u tome prešutno sudjelovati. Vjerovat ću joj kad vidim da nitko od njezinih najbližih suradnika iz Sisačko-moslavačke županije neće biti na listi lijeve koalicije. Ovako ispada da se javno protivi, a potajno podupire. Ne znam radi li se o kukavičluku ili dvoličnosti. Za ovakvu koaliciju ili jesi ili nisi, ja sam se jasno izjasnio da nisam i da u tome ne želim sudjelovati, pozivam i nju da se jasno očituje.

Kamenjar: Koji  je moralni legitimitet sadašnjeg predsjednika stranke Krešimira Beljaka da se uopće kandidira za predsjednike jedne parlamentarne stranke sa CV u kojem piše da je osuđivan za kazneno djelo teške krađe. Postoji li tu osim moralne i politička odgovornost.

Hrg: – Kad je u Saboru raspravljano o zakonu koji određuje tko se može kandidirati na izborima, predlagao sam da se zakonom zabrani mogućnost kandidiranja bilo kome tko je pravomoćno osuđivan za kaznena djela. Za posao u javnim službama, dječjim vrtićima, školama i sl. prilaže se potvrda o nekažnjavanju, a za saborskog zastupnika, župana, gradonačelnika, vijećnika takva potvrda ne treba. Sramota! Taj moj prijedlog nije prihvaćen. To samo govori u kakvom nakaradnom sustavu živimo. Što se kolege Beljaka tiče, on je formalno pravno u okvirima zakona, a on i delegati skupštine HSS-a koji su za njega glasali, kao i njegovi novi koalicijski partneri očito smatraju da ima moralni legitimitet. Vrlo je važno kako to prikažu mediji, kao “mladenačko” delikventno ponašanje 28-godišnjaka ili kao krađu.

Kamenjar: Kakav je Vaš odnos sa HDZ-m, bivšim i budućim predsjednikom te stranke i smatrate li da je HSS bio koletarna šteta izazvana u pregovorima i sukobima sa MOST-m

Hrg: – Bez obzira što HDZ nije ispoštivao sporazum zbog čega sam izgubio unutarstranačke iz bore ne ljutim se na HDZ. Imam dobre odnose sa kolegama iz HDZ-a i vrlo dobro mišljenje o budućem predsjedniku Plenkoviću. Vodeći ljudi današnjeg HSS-a, predsjednik Beljak i prvi HSS-ovac Dalmacije Jambo dosta su često oštro napadali Most, što siguruno nakon izbora dovodi u pitanje razgovore Mosta i lijeve koalicije.

Kamenjar: Odgovornost bivšeg ministra Jakovine za stanje hrvatskog sela i u slučaju pogodovanja nekim umijetno stvorenim tvrtkama nekih slavonskih i hrvatskih tajkuna.

Hrg: -Mandat lijeve vlade predvođene Milanovićem, osim što je obilježen povećanjem vanjskog duga za sto milijardi( više od prethodne četiri vlade zajedno), obilježen je neprijateljskim odnosom prema selu i ruralom prostoru. Program ruralnog  razvoja od početka je bio namijenjen velikim sustavima, a danas zbog toga nije ostvaren još ni jedan program. To je grijeh Milanovićeve vlade, a ne samo Jakovine. U ovoj novoj koaliciji stalno si zamišljam kako program za selo zajedno, kao koalicijski partneri, predstavljaju Jakovina i Marijana Petir, uz još ponekog pretendenta za poziciju ministra iz HSS-a.

Kamenjar: Tko bi po vama trebao  odlučivati o dodjli i prodaji zemlje, centralna vlast ili lokalna samouprava te kako spriječiti malverzacije.

Hrg: – Zakon o poljoprivrednom zemljištu hitno treba mijenjati. Lokalna samouprava u prodaji i koncesiji ne može iti izuzeta, već jače uključena. Prema mojim podatcima zakupci i kupci državnog poljoprivrednog zemljišta duguju državi preko milijardu kuna. Sumnja se da je većina tog duga nastala u posljedne četiri godine. Do sada nisam uspio doći do podataka tko su najveći dužnici. Nakaradno je da su isti vjerojatno sve vrijeme dobivali i poticaje po hektaru. U svakom slučaju Jakovina je napravio veliki nered izmjenama zakona. Prijašnji zakon više je sprječavao malverzacije.

Kamenjar: Vidite li se u Saboru nakon rujanskih izbora.

Hrg: – Planiram aktivno sudjelovati na predstoječim izborima, a ako se kandidiram onda želim ostvariti cilj, a to je ulazak u Hrvatski sabor, zaključio je Hrg u intervjuu za portal Kamenjar.com.

Razgovarao: Ante Rašić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR