Connect with us

Herceg Bosna

Ekspresno zasjedanje PIC-a završilo “amnestijom” Valentina Inzk

Objavljeno

-

[quote]Zasjedanje PIC-a održano je prije današnjih prosvjeda i donijelo je samo ponavljanje prethodnih više puta izrečenih stavova te amnestiju za visokog predstavnika zbog njegovih izjava i reakcija na prosvjede u Sarajevu. [/quote]

[dropcap]U[/dropcap]pravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) održao je rano jutros izvanrednu sjednicu na kojoj je razmatrao događaje oko donošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju potvrdio je novinarima u Sarajevu visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko je pojasnio kako je PIC zaključio da nadležne državne vlasti trebaju žurno pronaći rješenje za ovaj zakon na državnoj razini.  To znači da visoki predstavnik neće sada iskoristii Bonske ovlasti i nametnuti zakon.
Pridika prosvjednicima

PIC je suglasan kako je demokratsko i ustavno pravo svakog građanina na miran i dostojanstven način izražavati nezadovoljstvo, stavove i mišljenje.

Drugi zaključak PIC-a ističe kako svi trebaju respektirati parlament i državne institucije.

“U Njemačkoj npr. ima zakonom određen prostor oko parlamenta gdje se ne smije demonstrirati i PIC smatra da bi bilo dobro da se takva opcija razmotri i primijeni i BiH” pričao je Inzko.

Također je dodao kako je Dejtonski mirovni sporazum vrlo jasan u pogledu mjesta održavanja sjednica Parlamentarne skupštine BiH, te da te sjednice moraju biti održavane u Sarajevu.

-Glavna poruka današnje sjednice je da domaće vlasti imaju odgovornost za donošenje zakona o JMB-u pogotovo sada kada to ljudi masovno traže – zaključio je Inzko.

Rekao sam… obećao sam…

Podsjetio je kako su demonstranti u četvrtak navečer od njega tražili četiri stvari te im on obećao kako će uraditi dvije: zakazati izvanrednu sjednicu PIC-a, a što je i uradio, te da će problem JMB-a biti rješavan na državnoj razini.

-Od mene su tražili i da osnujem fond za bolesnu djecu. Rekao sam i tada kako ga ne mogu osnovati, ali da ću uplatiti sredstva za bolesnu djecu. Također tražili su i smanjenje plaća poslanicima i Vijeću ministara BiH za 30 posto, ali to nije nešto o čemu odlučujem već parlament – zaključio je Inzko.

Današnja događanja u Sarajevu
Prosvjed u Sarajevu: Usvojite zakon do 30.lipnja, a ti Valentine izvrši svoju dužnost!
foto: klix.ba

Prosvjed, koji se danas održava ispred zgrade institucija BiH, počeo je u 11.55 sati sati (pet do dvanaest) i do danas je najmasovnije okupljanje. U međuvremenu PIC završio zasjedanje koje nije “oduševilo” prosvjednike koji msatraju kako Inzko i čalanovi PIC-a bježe od povjerene im odgovornosti.

Ultimatumom završio službeni dio prosvjeda, promet odblokiran

16:20 Predstavnik prosvjednika Feđa Štukan rekao je kako parlamentarcima daju rok do 30. lipnja da usvoje Zakon o jedinstvenom matičnom broju.

“Mi ćemo u međuvremenu svaki dan u 12 sati imati radne sastanke, gdje će razmatrati šta ćemo dalje raditi ukoliko ne usvoje Zakon” rekao je Štukan.

Prema posljednim informacijama odblokiran je promet te automobili neometano prolaze ispred zgrade Parlamenta BiH.

16:02 Prosvjedi su službeno najavljivani u trajanju do 16 sati. Prosvjednici se ne razilaze, pristižu i novi. Prosvjednici su parlamentarcima dali ultimatum da do 30. lipnja usvoje zakon o JMB.

Oglasio se i drugi “predstavnik” – Sorendsen

15:49 Povodom današnjih prosvjeda, Posebni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Peter Sorensen je izjavio:

“Mirne demonstracije su dio demokratskog političkog procesa i građani imaju svako pravo da se njihov glas uvijek čuje. Javne institucije moraju biti odgovorne svakog dana u godini. Današnji prosvjed je izraz jasnih zahtjeva građana u Bosni i Heregovini da institucije, posebno one na državnoj razini, moraju se mnogo više fokusirati na rješavanje prioritetnih pitanja. Među njima je i trajno rješenje, na državnoj razini, za pitanje Jedinstvenog matičnog broja.

Sada je od vitalnog značaja da institucije Bosne i Hercegovine rade punom parom na rješavanju hitnih pitanja. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013. godine, imat će važne posljedice na Bosnu i Hercegovinu. Njih može riješiti samo potpuno funkcionalan sustav na svim razinama, naročito Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH. Stoga, snažno apeliramo na institucionalne i političke lidere da ispune interese građana i sada se konstruktivno angažiraju na pronalaženju rješenja.”
.

16:05 Nekoliko tisuća prosvjednika ispred Parlamenta BiH uzvikuje “Politika je kurva”. Glazbenici ih i dalje zabavljaju.

15:30 Prosvjednicima su se pridružili i Zeničani upravo pristigli u Sarajevo. Osim evakuacije obližnjeg tržnog centra, prosvjed protiče bez incidenata. Okupljene zabavaljaju sarajevski glazbenici.

14:05 Organizator je putem megafona obavijestio prisutne da je dojavljeno da je bomba postavljena u tržnom centru Alta koji se nalazi prekoputa zgrade Parlamenta BiH. Kako javljaju novinari Avaza s lica mjesta, izvršena je evakuacija Alte, a uposlenici ovog tržnog centra trenutno sjede ispred zgrade. Organizatori protesta poručuju da ih to neće omesti i da se neće pomjeriti.

13: 25 Organizatori su pročitali pismo za visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u kojem traže da svojim ovlastima nametne provedbu odluke Ustavnog suda BiH i da od njega, osim prava na život i identitet, ne traže ništa. U pismu dalje stoji kako je njegova dužnost reagirati.

13:00 I dalje pristižu novi prosvjedici u središte Sarajeva. Procjene izvjestitelja različite su. Kako javlja novinarka “Avaza”, ispred zgrade Parlamenta BiH trenutno se nalazi više od 5.000 građana, Klix.ba spominje njih 10.000. U Sarajevo i dalje pristižu iz svih krajeva BiH. Autobusima su stigli demonstranti iz Prijedora, Banja Luke, Mostara. Tu je i veliki broj građana iz Tuzle, Zenice…

Inzko ih prevario?

12:27 Organizatori su razočarani viješću o amnestiji Valentina Inzka na današnjoj sjednici Vijeća za provedbu mira. Valentin Inzko obećao je prije nekoliko dana prosvjednicima kako će Vijeće PIC-a nametnuti rješenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Sjednica se trebala održati danas u 14 sati, održana je rano jutros s odlukom kojom se problem JMBG-a ostavlja državnim institucijama. Prosvjednici traže Inzkovo obraćanje

12: 15  – Promet glavnom prometnicom koja prolazi ispred Parlamenta BiH je blokiran. Taksisti Sarajevo taxija napravili su ogromnu kolonu i trubeći daju potporu prosvjednicima. U znak potpore zaustavljen je i tramvajski promet.

Počeli prosvjedi, pridružuju se taksisti, pristižu prosvjednici iz ostatka zemlje

12:06 Počeo je veliki protest na Trgu BiH, ispred sjedišta institucija BiH, a demostranti još pristižu iz svih krajeva BiH.

Današnjim prosvjedima ispred zgrada institucija BiH kojim će se zatijevati usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju, pridružilo se i 1.500 članova Udruženja taksi vozača Sarajevo koji su iz više pravaca krenuli ka Marijinom dvoru gdje će se spojiti.

 

Završilo zasjedanje Vijeća za provedbu mira

11:30 Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) održao je rano jutros izvanrednu sjednicu na kojoj je razmatrao događaje oko donošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju potvrdio je novinarima u Sarajevu visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

09:00 U PET DO DVANAEST

“Solidarno i zajedno ćemo u utorak pokazati vlastima BiH i međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava djece, koja su izravno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 znamenki matičnog broja koji se izdavao čak i u vrijeme rata. Svaki čovjek je bitan na demonstracijama i pozivamo građane i građanke iz svih gradova da nam se priključe i da budemo još brojniji nego u četvrtak”, poziv je koji je upućen svim građanima.

Prosvjedi su počeli 5. lipnja kada je skupina građana prenoćila ispred zgrade državnih institucija izrevoltirana jer tromjesečna beba, Belmina Ibrišević, nije mogla otići na liječenje u Njemačku, zato što nije imala matični broj. Zbog nemogućnosti izlaska iz zgrade mnogi su političari, mediji i diplomate događaj vidjeli kao talačku krizu.

Istovremeno s prosvjedima, danas bi se u Srajavu, motiviran upravo njima, danas bi se u Sarajevu trebao održati i izvanredni sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC) koji je sazvao Valentin Inzko.

SDP zlorabio prosvjede u Mostaru

Sudionici višednevnih sarajevskih prosvjeda traže i formiranje državnog Fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana slabog imovnog stanja, a zatražili su i da se parlamentarci i ministri odreknu 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist Fonda.

No zahtjevi, ozračje i transparenti prosvjeda koji su se, najavljivani na društvenim mrežama s istim ciljem kao i sarajevski, održali u Mostaru neslavno su propali.

Okupljanje građana iskoristio je SDP za promicanje vlastitih ciljeva, a njegovi aktivisti okrenuli ozračje. Građani su se otkrivši u Mostaru zlouporabu plemenitog cilja sarajevskih prosvjeda, brzo razišli.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari