Connect with us

Iz Svijeta

Ekumenski patrijarh formalno proglasio autokefalnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve

Objavljeno

-

Foto: EPA

Duhovni vođa Pravoslavne Crkve patrijarh Bartolomej formalno je zajamčio neovisnost Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi u subotu, obilježivši povijesno razdvajanje od Rusije nakon više od 330 godina, što ukrajinski čelnici smatraju vitalnim za sigurnost zemlje.

Dokument koji jamči autokefalnost potpisao je ekumenski patrijarh Bartolomej s čelnikom Ukrajinske Crkve metropolitom Epifanijem i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u katedrali Sv. Jurja u istanbulskom patrijarhatu.

Odlukom patrijarha Bartolomeja opozvana je 332 godine stara odluka o stavljanju Ukrajine pod okrilje Moskovske patrijaršije.

Patrijarhat, sjedište duhovnog vođe oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana širom svijeta, podržao je ukrajinski zahtjev za autokefalnom crkvom u listopadu prošle godine.

Ukrajina je prošli mjesec izabrala 39-godišnjeg metropolita Epifanija da vodi novu Crkvu, a taj je potez predsjednik Porošenko usporedio s ukrajinskim referendumom za neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991.

Taj je čin razbjesnio Moskvu i ponukao predsjednika Vladimira Putina da na svojoj godišnjoj novinskoj konferenciji upozori na moguće krvoproliće.

Odnosi između Ukrajine i Rusije urušili su se nakon ruskog pripojenja Krima 2014.

Ukrajinska Crkva stotinama je godinama bila podložna Moskvi, a ukrajinskim vođama neovisna Crkva životno je važna u nošenju s ruskim upletanjem.

(Hina)

 

Ukrajinsko veleposlanstvo uputilo oštar prosvjed HRT-u

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari