Connect with us

Gospodarstvo

Električni superautomobili privlače sve više inženjera iz etabliranih proizvođača

Objavljeno

-

Inovativne tehnološke kompanije u automobilskom sektoru, poput njemačke Automobili Pininfarine i hrvatskog Rimca, privlače sve više inženjera iz etabliranih kompanija koji se žele okušati u projektiranju ekskluzivnih električnih superautomobila.

Razvoj virtualnog projektiranja omogućuje čak i malim timovima inženjera da razvijaju automobile, koristeći softver za projektiranje i testiranje prototipova skupocjenih električnih automobila.

Nagli uspon inovativnih tehnoloških kompanija na tržištu skupih električnih automobila priziva sjećanje na razdoblje od prije nešto više od stoljeća kada su talentirani inženjeri poput Gottlieba Daimlera i Ferdinanda Porschea uspjeli ograničenim sredstvima lansirati na tržište brendove sportskih automobila, ističe Reuters.

Prelazak inženjera

Među tim tehnološkim kompanijama danas izdvajaju njemački Automobili Pininfarina, hrvatski Rimac, kineski Nio i talijanski inženjerski ured Maniffatura Automobili Torino (MAT).

Njihovi su automobili ekvivalent Ferrarijima i Lamborghinijima u svijetu konvencionalnih automobila a cijena im se kreće u rasponu od 100 tisuća do nekoliko milijuna dolara.

Primjer su najavljeni Teslin Roadster Founder Series, koji će stajati više od 200 tisuća dolara, i Rimčev Concept Two sa cijenom od nekih dva milijuna dolara, navodi Reuters.

Projekti tih tvrtki privlače danas sve više inženjera iz etabliranih proizvođača, konstatira Reuters, navodeći primjer čelnika Mercedes-AMG-ovog programa superautomobila Project One Renea-Christophera Wollmanna, koji je nedavno prešao u Automobili Pininfarinu u vlasništvu indijskog koncerna Mahindra & Mahindra.

Dobavljač motora Rimac

Automobili Pininfarina osnovan je prošle godine i već je privukao niz vodećih njemačkih inženjera, uključujući Christiana Junga, šefa Porscheovog odjela za električnu mobilnost, i Petera Tutzera, bivšeg tehnološkog direktora Bugattija.

Njih dvojica trenutno rade na projektu električnog superautomobila “Battista” koji bi trebao dosegnuti brzinu od 300 kilometara na sat a možda i više i ubrzati od 0 do 100 kilometara na sat za manje od dvije sekunde.

U Automobili Pininfarini planiraju proizvesti oko 150 takvih automobila, po cijeni od dva milijuna funti.

“Rene Wollmann došao je kod nas zato što je po njegovim riječima u velikim kompanijama teško realizirati ovakve projekte”, kazao je za Reuters izvršni direktor Automobili Pininfarine Michael Perschke.

Dobavljač električnih motora i baterijskog sklopa za “Batistu” bit će hrvatski Rimac.

Ta je kompanija stekla poveliko znanje na području osovina i baterijskih sustava za sportske električne automobile. U Hrvatskoj već imaju 500 inženjera i proizvode električni sportski automobil koji može razviti brzinu do 400 kilometara na sat.

Upravo je to znanje potaknulo Porsche prošle godine na kupnju 10 posto vlasničkog udjela u Rimcu, podsjeća Reuters.

“Osovine s kapacitetom od 700 kilowata proizvod su namijenjen tržišnoj niši. Porsche se fokusira na veliki obujam – nemaju kapaciteta za bavljenje svakom pojedinom nišom”, tumači u razgovoru za Reuters 31-godišnji utemeljitelj kompanije Mate Rimac.

Električni automobili proizvode se u posebnim tvornicama ili na prilagođenim platformama za proizvodnju konvencionalnih vozila.

Daimler i Volkswagen zasada su se odlučili za formulu prilagodbe, proizvodeći električne automobile na platformi za konvencionalna vozila, što im omogućuje povećanje proizvodnje u postojećim tvornicama.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari