Connect with us

Razno

Elektroničke cigarete manje štetne od duhana

Objavljeno

-

“E-cigarete nisu potpuno bezopasne, ali u usporedbi s pušenjem, dokazi pokazuju da one nose samo djelić rizika”, rekao je Kevin Fenton iz agencije Public Health England koja je provela istraživanje

Elektroničke cigarete su oko 95 posto manje štetne od duhana i trebalo bi ih promovirati kao sredstvo koje bi pušačima moglo pomoći da prestanu pušiti, navodi se u studiji koju je u srijedu objavilo britansko ministarstvo zdravstva.

[ad id=”68099″]

E-cigarete sve su popularnije diljem svijeta, ali zdravstvene institucije dosad ih baš i nisu pretjerano zagovarale kao sigurniju alternativu duhanu, a vlade od Kalifornije do Indije pokušale su regulirati njihovo korištenje zbog navodne štetnosti.

“E-cigarete nisu potpuno bezopasne, ali u usporedbi s pušenjem, dokazi pokazuju da one nose samo djelić rizika”, rekao je Kevin Fenton iz agencije Public Health England koja je provela istraživanje.

Većina kemikalija koje uzrokuju bolesti povezane s pušenjem nije prisutna u e-cigaretama, a trenutno se procjenjuje da su e-cigarete oko 95 posto manje štetne za zdravlje od duhana, navodi se u studiji. Pasivno pušenje kod e-cigareta je takođe znatno manje štetno.

Rezultati ove britanske studije u suprotnosti su s izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2014. u kojemu se poziva na reguliranje upotrebe e-cigareta i zabranu njihova korištenja u zatvorenom prostoru, a također i sa studijom koju je provelo Sveučilište Južne Kalifornije.

Studija agencije Public Health England tvrdi da bi elektroničke cigarete mogle biti jeftin način za prestanak pušenja u siromašnijim dijelovima zemlje gdje i dalje veliki dio stanovništva puši konvencionalne cigarete.

Gotovo svi od 2,6 milijuna odraslih korisnika e-cigareta u Velikoj Britaniji su bivši pušači koji su prešli na e-cigarete kako bi prestali pušiti, navodi se u studiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas