Pratite nas

BiH

Entitet RS neće predati bivši stožer Ratka Mladića i Titovo atomsko sklonište

Objavljeno

na

Zapovjedni stožer Ratka Mladića “Veliki Žep” u Han Pijesku, veliki prijeratni kompleks koji uključuje i atomsko naselje koje je dao sagraditi Josip Broz Tito, bit će vlasništvo Oružanih snaga (OS) BiH kao prvi objekt iz Republike Srpske nakon što tamošnje vlasti godinama pokušavaju izbjeći taj scenarij koji omogućava aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om.

“Otimačina teritorija”

Taj objekt, koji je nastao kao zaštita za 500 odabranih u slučaju nuklearnog rata, mogao je izdržati sve udare sa svim uvjetima, a tu je bio i luksuzni ured namijenjen predsjedniku bivše SFRJ Josipu Brozu Titu.

Povratak te imovine državi BiH rezultat je odluke Ustavnoga suda koji je odbio kao neosnovanu žalbu RS-a podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekt “Veliki Žep” u Han Pijesku bude uknjižen na BiH. Ministrica obrane BiH Marina Pendeš smatra kako je ta odluka korak naprijed prema aktiviranju MAP-a. 
“To je doprinos nastavku daljnjeg knjiženja vojne imovine. Pozdravljamo tu odluku. 
Ovime smo korak bliže MAP-u, oko čega postoji suglasje”, rekla je Pendeš za Večernji list.

U RS-u, očekivano, ocjena kako je riječ o neustavnoj odluci te će se i dalje tražiti načini osporavanja provedbe te odluke, a u političkom Sarajevu ocjena kako je riječ o pobjedi. 
“Ovo je točka na ‘i’ za knjiženje ne samo objekta ‘Veliki Žep’ u Han Pijesku nego, po načelu precendentnog prava, moguće je svu vojnu – državnu imovinu knjižiti na njezina stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH”, ocijenio je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amir Jerlagić.

Jerlagić se ustvari referirao na to da je nekadašnji predsjednik te stranke Haris Silajdžić, koji se, kao član Predsjedništva BiH, uspio, kako tvrde, izboriti za aktivaciju MAP-a, no da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno. 
Istodobno, “Udaraju na Republiku Srpsku, na ime i prezime, rođendan i imovinu, na stvari koje su najsvetije. RS ne može ostati nijem”, rekao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

O odluci Ustavnog suda BiH oglasila se i premijerka RS-a Željka Cvijanović koja je kazala kako ona potvrđuje da je na djelu “otimačina teritorija Republike Srpske” te da je to sinkronizirana akcija koja dolazi s razine BiH i iz kuhinje dijelova međunarodne zajednice, usmjerena na razvlašćivanje RS-a. Što se tiče stava institucija Republike Srpske o imovini, Cvijanović je navela da je on jasan, to pitanje se rješava isključivo političkim dogovorom, a ne “sudovanjem”.

Identično stajalište

Ovaj stav potvrdila je i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz koje je rečeno kako ne postoje uvjeti za provođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku.

Istodobno, iz Republičke organizacije obitelji zarobljenih, poginulih branitelja i nestalih osoba RS-a nisu isključili mogućnost da se oko knjiženja vojne imovine u RS-u, a takva objekta su 23, organizira referendum.

Za aktiviranje MAP-a do sada je NATO kao uvjet postavljao jedan od zahtjeva iz Tallinna iz 2009. godine – knjiženje vojne imovine. Hoće li se to i dogoditi, odgovor slijedi najesen.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Odjel za branitelje HNS-a: Ispaljeni hici Bakira Izetbegovića prema NATO-u i Europskoj uniji!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović vidno je uzrujan. Razlog u tome leži u zacrtanom europskom putu BiH ali i očekivanju pravomoćne presude MKSJ u predmetu „Prlić i ostali“, zakazanoj za 29. studenog ove godine.

Bakir Izetbegović, nedvojbeno, pokušava voditi politiku temeljenu na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske suradnje (OIS), koja je već 1992. godine na summitu u Meki, zaključila kako BiH treba postati neovisna država pod muslimanskim, vodstvom.

Upravo zbog toga, Bakir Izetbegović ne priznaje konstitutivnost hrvatskog naroda ni u jednoj sferi života. U realiziranju tih ciljeva, aktualni čelnik SDA grubo krši povijesne činjenice i na politikantskim tezama pokušava krivotvoriti povijest i tako repozicionirati geopolitičku poziciju BiH.

Uoči obilježavanja obljetnice utemeljenja HZ Herceg Bosne, bošnjački član Predsjedništva BiH boravio je u Mostaru i one koji su početkom rata obranili najveći dio BiH iznova izjednačio s agresorom.

Pri tome, Izetbegović zaboravlja činjenicu da bi bez Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatskog vijeća obrane, kao i pomoći Republike Hrvatske, BiH šaptom pala već 1992. godine.

Pokušavajući istrajati na prikazivanju Bošnjaka kao jedinih žrtava rata, Izetbegović grubo ignorira povijesne činjenice, a one govore da je sa područja pod nadzorom HVO-a, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 112.000 nehrvata.

Sa područja pod nadzorom Armije BiH, protjerano je, ili su napustili prostor kao posljedica rata, 529.000 nebošnjaka. Sa područja pod nadzorom VRS, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 586.000 nesrba.  Grubo manipiulirajući činjenicama, Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti Bošnjake kako su oni jedine žrtve rata i kao takvi baštine nekakvo posebno pravo na budućnost BiH.

U tom kontekstu, njegovi najnoviji istupi su u funkciji mobiliziranja Bošnjaka pred presudu Haškog suda zakazanu za 29. studenog. Nedvojbeno je kako Bakir Izetbegović bolje od nas zna kakvim je sve konstrukcijama bošnjačka strana u prošlosti “zatrpavala” haško tužiteljstvo, pokušavajući rat u BiH okarakterizirati međunarodnim, a Republiku Hrvatsku i HZ Herceg Bosnu prikazati kao agresore.

Međutim, sad kad je kompletna ta igra razotkrivena i pad teze o tzv. Udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom čini se vrlo izvjesnim, Bakir Izetbegović se odlučio na pobunu vlastitog naroda.

Takvim postupcima, Izetbegović zapravo pokušava preusmjetriti Bošnjake protiv europskog i atlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu. Upravo iz tog razloga, Bakir Izetbegović svaki pokušaj rasprave o unutarnjem uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.

Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma. Naravno, to je unutarnji problem bošnjačkog naroda s kojim se sami moraju suočiti. Čim prije, tim bolje.

Međutim, to će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari