Connect with us

EU

EP: europsko-turski odnosi na povijesno niskoj razini

Objavljeno

-

foto HINA/Epa

Europski parlament usvojio je izvještaj o Turskoj 2019. i 2020. u kojem ocjenjuje da su europsko-turski odnosi na povijesno niskoj razini te da se Turska sve više udaljava od principa vladavine prava.

“Izvještaj je vjerojatno do sada najžešći u kritici situacije u Turskoj”, kazao je izvjestitelj Nacho Sanchez Amor (S&D) za rezoluciju o izvješćima Europske komisjie za Tursku 2019. i 2020.

“On odražava sve što se nažalost dogodilo u zemlji u posljednje dvije godine, pogotovo u području ljudskih prava i vladavine prava”, dodao je.

“Jednostrane mjere na istočnom Sredozemlju te snažne i ponekad provokativne izjave protiv EU-a i njegovih država članica dovele su do povijesno niske razine odnosa između EU-a i Turske”, stoji u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj s 450 glasova za, 64 protiv i 150 suzdržanih.

Odnos EU-a i Turske se toliko pogoršao da “obje strane moraju temeljito procijeniti trenutačno stanje i okvir tih odnosa kako bi se ponovno uspostavio dijalog”, upozorava Parlament.

Turska vlada se “stalno i sve više odmiče od vrijednosti i standarda EU-a”, poručuju europarlamentarci.

Europarlamentarci su kritizirali centralizaciju moći u Turskoj, sve veće ovlasti predsjednika, narušavanje neovisnosti pravosuđa te zatvaranje aktivista za ljudska prava, novinara i općenito kritičara turskih vlasti, kao i tursko vanjskopolitičko djelovanje koje je sve više u koliziji s europskom vanjskom politikom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari