Connect with us

Eparhija zvorničko-tuzlanska utajila ratnu krađu arhivskog materijala Vrhbosanske nadbiskupije

Objavljeno

-

Kada je Vasilije Kačavenda, vinovnik jednog od najvećih seksualnih skandala u istoriji SPC-a, konačno, nezasluženo penzionisan i kada je njegovo mjesto preuzeo Hrizostom Jević, mnogi su vancrkveni krugovi naivno pomislili da će novi episkop početi sa korjenitim obračunom sa Kačavendinim kriminalno-pedofilskim naslijeđem.[su_spacer]

vasilijeMeđutim, i pored svih obećanja i slatkorječivih proklamacija, Hrizostom je, očigledno, samo nastavio tamo gdje je Vasilije Kačavenda stao. Najprije se to ogleda u odabiru kadrova. Tako je sa mjesta namjesnika bijeljinskog manastira Svetog Vasilija Ostroškog smijenjen nepodobni protosinđel Petar Petrić, a na njegovo mjesto postavljen Kačavendi odani čovjek Georgije Stanković.

Time je Hrizostom demonstrirao da će od svega najviše cijeniti poslušnost i nastavak politike zataškavanja i zaborava Kačavendinih skandala, kako na kraju pred sudom ne bi odgovarala Eparhija zvorničko-tuzlanska ili cijeli SPC. I to mu se obilo o glavu.

Opljačkano 10.000 dokumenata

Otac Petar Petrić, po kazni raspoređen za rad u eparhijskom arhivu, otkrio je tajnu umirovljenog episkopa Kačavende čuvanu gotovo 20 godina: kompletan arhiv posavskih rimokatoličkih župa od 1898. do 1991. opljačkao je VRS 1992. uz crkvene knjige, koje su, kako saznajemo, po svemu sudeći, porijeklom iz Sarajeva iz također opljačkane franjevačke teologije iz Nedžarića. Pronađeno je, kako saznajemo, preko 10.000 raznih dokumenata. Još skandaloznije iz pronađenog materijala se vidi da je VRS, sa Kačavendinim znanjem, otuđio zvona sa više rimokatoličkih crkava, uključujući ono sa samostanske crkve u Plehanu i da su ta zvona završila na pravoslavnim crkvama u Derventi i Bijeljini.

Da stvar bude apsurdnija, čovjek kojeg je episkop Hrizostom postavio za namjesnika bijeljinskog manastira Sv. Vasilija Ostroškog, spomenuti Georgije Stanković je bio eparhijski arhivar i bibliotekar i morao je znati šta se nalazi u arhivu o kojem se, navodno, brinuo. Prema pouzdanim informacijama do kojih je došla naša redakcija, Vrhbosanska nadbiskupija je odavno sumnjala da je ukradeni arhivski materijal deponovan u eparhijskom arhivu u Bijeljini, te je, kroz Međureligijsko vijeće pokušala utjecati na sada umirovljenog episkopa Kačavendu da ga vrati, ali je ovaj svaki put odlučno negirao da o tome bilo šta zna i čak prijetio tužbom.

Sada kada je cijela laž razobličena, Vrhbosanska nadbiskupija je preko svoga advokata Duška Tomića zatražila da se cjelokupan arhiv vrati. Zvanična primopredaja je bila zakazana za 17. juli, ali je cijela stvar odgođena zbog odugovlačenja SPC-a, iako se u cijelu priču umiješao i vatikanski nuncij u Beogradu Orlando Antonini, koji je urgirao direktno kod patrijarha Irineja Gavrilovića da se spomenuti arhiv što je hitnije moguće vrati. Ali, to se još nije dogodilo. Bivši episkop Kačavenda, poznat kao čovjek svakoga sistema (od nadziratelja nacionalistički orijentisanih sveštenika, do nacional-šovinističkog podstrekača na masovne zločine protiv Bošnjaka i Hrvata) ovaj je arhiv očigledno čuvao za trenutak kada će mu zatrebati, tj. trenutak u kojem će se on moći prikazati kao neko ko je arhiv “spasio” i “sačuvao”, a ne neko ko ga je otuđio.

Hrizostom bez riječi

Primopredaja se, očigledno, odugovlači zbog prebacivanja vrućeg krompira iz ruku novog i starog, umirovljenog episkopa Kačavende. Hrizostom bi svakako volio da Kačavenda na bilo koji način iščezne, a da ipak ne dolazi do novih skandala kako bi se sve lakše prepustilo zaboravu, te je stoga nastojao da preostali Kačavendin prljavi veš ostane skriven. Međutim, očigledno je da je to nemoguće, kao što će biti nemoguće zataškati još postojeću mrežu Kačavendinih svešteničkih poslušnika i vinovnika različitih seksualnih skandala, posebno kada je u pitanju napastovanje dječaka i mladića.

Za komentar smo, naravno, zamolili i episkopa Hrizostoma i protosinđela Stankovića, ali oni do zaključenja ovog broja Oslobođenja nisu našli za shodno da na njih odgovore (ostavljamo, dakako, mogućnost da se o svemu izjasne naknadno). Glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije, velečasni Ivo Tomašević je za Oslobođenje rekao da nije detaljno upućen u problematiku, ali nam je kancelar nadbiskupije, velečasni Ilija Ortić nezvanično potvrdio da je nadbiskupija izviještena o pronađenom, ukradenom arhivu, te da će nam više informacija zvanično dati sam kardinal Vinko Puljić kada se vrati sa službenog puta. U isto vrijeme, umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, koji se sa kardinalom Puljićem poznaje iz Međureligijskog vijeća, prisustvovao je, baš kao da se ništa nije dogodilo, ustoličenju novog episkopa zagrebačko-ljubljanskog Porfirija (koji je inače bio podređen episkopu bačkom Irineju Buloviću, koji je od Kačavende primio mito od 200.000 eura kako bi bio samo umirovljen, a ne i raščinjen, što je nakon razotkrivanja višedecenijskih seksualnih skandala bila neminovnost), a kojem je prisustvovao i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Time je međureligijski krug apsurda još jednom zatvoren.

Vuk Bačanović | oslobodjenje.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari