Pratite nas

Iz Svijeta

Erdogan: Ankara gubi strpljenje po pitanju vojnog napada na sirijsku regiju Idlib

Objavljeno

na

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da Ankara gubi strpljenje po pitanju vojnog napada na sirijsku regiju Idlib, dodavši kako Rusija krši sporazume usmjerene na zaustavljanje konflikta u zemlji, javila je televizija NTV u srijedu.

Izražena je zabrinutost zbog novog izbjegličkog vala iz područja koje graniči s Turskom i dom je tri milijuna ljudi, nakon što je sirijska vojska potpomognuta Rusijom bombardirala Idlib.

Turska i Rusija, koje podupiru suprotstavljene strane u Siriji, dogovorile su se da će raditi na smirenju situacije u Idlibu te stvaranju demilitarizirane zone prema sporazumu iz Astane i Sočija iz 2017 i 2018.

No borbe se nastavljaju u posljednjem pobunjeničkom utočištu u zemlji, u zemlji u kojoj rat traje devet godina, unatoč nekoliko drugih sporazuma o prekidu vatre.

“Trenutno se Rusija ne pridržava sporazuma iz Astane i Sočija”, NTV je citirao Erdogana.

U razgovoru s novinarima na letu iz Senegala izjavio je da Turska, koja gradi kuće u sjevernom Idlibu kako bi pružila utočište civilima koji bježe od bombardiranja, gubi strpljenja po pitanju ruskog uplitanja.

“Ako smo odani partneri s Rusijom po pitanju ovoga, trebaju iznijeti svoj stav… Naša želja je da Rusija hitno upozori režim koji je vidi kao prijatelja”, rekao je.

“Sporazum u Astani pao je u zaborav. Moramo vidjeti što mogu Turska, Rusija i Iran učiniti da ožive sporazum iz Astane”, rekao je.

U utorak sirijske vladine snage ušle su u grad na jugu Idliba, što za predsjednika Bašara al-Asada predstavlja značajan napredak.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) rekao je da je turski vojni konvoj od 30 vozila, uključujući i oklopna vozila, ušao u Siriju u ponedjeljak navečer te će uspostaviti promatračko mjesto južno od Saraqeba u Idlibu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari