Pratite nas

Iz Svijeta

Erdogan: Ankara gubi strpljenje po pitanju vojnog napada na sirijsku regiju Idlib

Objavljeno

na

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da Ankara gubi strpljenje po pitanju vojnog napada na sirijsku regiju Idlib, dodavši kako Rusija krši sporazume usmjerene na zaustavljanje konflikta u zemlji, javila je televizija NTV u srijedu.

Izražena je zabrinutost zbog novog izbjegličkog vala iz područja koje graniči s Turskom i dom je tri milijuna ljudi, nakon što je sirijska vojska potpomognuta Rusijom bombardirala Idlib.

Turska i Rusija, koje podupiru suprotstavljene strane u Siriji, dogovorile su se da će raditi na smirenju situacije u Idlibu te stvaranju demilitarizirane zone prema sporazumu iz Astane i Sočija iz 2017 i 2018.

No borbe se nastavljaju u posljednjem pobunjeničkom utočištu u zemlji, u zemlji u kojoj rat traje devet godina, unatoč nekoliko drugih sporazuma o prekidu vatre.

“Trenutno se Rusija ne pridržava sporazuma iz Astane i Sočija”, NTV je citirao Erdogana.

U razgovoru s novinarima na letu iz Senegala izjavio je da Turska, koja gradi kuće u sjevernom Idlibu kako bi pružila utočište civilima koji bježe od bombardiranja, gubi strpljenja po pitanju ruskog uplitanja.

“Ako smo odani partneri s Rusijom po pitanju ovoga, trebaju iznijeti svoj stav… Naša želja je da Rusija hitno upozori režim koji je vidi kao prijatelja”, rekao je.

“Sporazum u Astani pao je u zaborav. Moramo vidjeti što mogu Turska, Rusija i Iran učiniti da ožive sporazum iz Astane”, rekao je.

U utorak sirijske vladine snage ušle su u grad na jugu Idliba, što za predsjednika Bašara al-Asada predstavlja značajan napredak.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) rekao je da je turski vojni konvoj od 30 vozila, uključujući i oklopna vozila, ušao u Siriju u ponedjeljak navečer te će uspostaviti promatračko mjesto južno od Saraqeba u Idlibu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Hessen: Stažistici u sudu zabranjeno nošenje marame

Objavljeno

na

Objavio

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu potvrdio je u četvrtak zabranu nošenja marame jednoj sudskoj pripravnici u saveznoj zemlji Hessen a odluka je obrazložena vjerskom neutralnošću u sudnici.

“Zbog svjetonazorne i vjerske neutralnosti države, vlasti mogu zabraniti nošenje marame iako to zadire u vjerska prava pojedinca”, stoji u priopćenju Drugog senata ustavnog suda Njemačke u Karlsruheu.

Time je odbijena žalba jedne pripravnice marokanskog porijekla kojoj je tijekom pripravničkog staža bilo dozvoljeno nošenje marama ali ne i u sudnici gdje pripravnica, kako je objašnjeno u odluci Ustavnog suda, “predstavlja državu”.

Pripravnica je zato tijekom procesa kojima je nazočila u sklopu svog pripravničkog staža, morala sjediti u prostoru za posjetitelje a ne za sudačkim stolom kao ostali kolege.

Slična pravila kao i u Hessenu na snazi su i u pravosudnim ustanovama ostalih njemačkih saveznih zemalja.

Isto tako je u većini saveznih zemalja zabranjeno nošenje marama učiteljicama u javnim školama. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Rusija pokusno ispalila nadzvučni projektil Zircon

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Novi hipersonični projektil može dostići brzinu devet puta veću od brzine zvuke, Putin tvrdi da za njega nema obrane

Rusija je pokusno ispalila novi nadzvučni projektil Zircon s putanjom leta duljom od 500 kilometara, objavili su u četvrtak državni mediji.

Pokus je izveden prošli mjesec, a projektil koji je ispaljen s fregate u Barentsonovu moru pogodio je cilj na kopnu u vojnom području na sjevernom Uralu, objavila je novinska agencija TASS.

Pomorski projektil Zircon, namijenjen brodovima i podmornicama, trebao bi postići brzinu od oko 9 macha s dometom većem od 1000 kilometara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je razvoj nove generacije projektila za koju je rekao da može savladati svaku obranu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari