Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan: Biden i SAD su sudionici u izraelskim ratnim zločinima

Objavljeno

-

Foto: EPA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je američkog predsjednika Joea Bidena i njegovu administraciju da su sudionici u izraelskim ratnim zločinima i kršenjima međunarodnog prava u sukobu u pojasu Gaze i zatražio da se Izraelu uvedu sankcije.

U intervjuu za Newsweek za vrijeme summita NATO-a u Washingtonu, Erdogan je rekao da su izraelska “okrutna ubojstva” civila, napadi na bolnice, centre za humanitarnu pomoć i drugdje ratni zločini.

Američka administracija, međutim, zanemaruje te povrede i Izraelu pruža najveću pomoć. To čine po cijenu da budu sudionici u tim povredama. U ovom trenutku, tko će nametnuti kakve sankcije Izraelu zbog kršenja međunarodnog prava? To je pravo pitanje i nitko na to nema odgovor, rekao je Erdogan.

Izrael odbacuje optužbe da čini ratne zločine u borbi protiv Hamasa u pojasu Gaze. Niječe da namjerno napada civile.

Više od 38.000 Palestinaca, većinom civili, poginulo je od početka rata 7. listopada 2023., po zdravstvenim dužnosnicima iz Pojasa Gaze. Oko 1200 Izraelaca poginulo je u Hamasovu napadu na Izrael koji je izazvao rat.

Turska, članica NATO-a, osuđuje izraelski napad na pojas Gaze, prekinula je trgovinu s Izraelom i izražava potporu Hamasu. Često kritizira zapadne zemlje zbog podržavanja Izraela i traži da ga međunarodni sudovi kazne. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas