Pratite nas

BiH

Erdogan BiH smatra svojim pašalukom: BiH mi je ostavljena u amanet od Alije Izetbegovića

Objavljeno

na

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da će Turska nastaviti graditi bliske odnose s prijateljskim zemljama na Balkanu te je dodao da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turskog naroda.

U obraćanju Velikoj narodnoj skupštini Turske, na njenoj prvoj sjednici nakon kolektivnog odmora, on je najavio da će nastaviti graditi bliske odnose i intenzivirati suradnju s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Albanijom, Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom i drugim državama.

“Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu našeg naroda – i s povijesnog, i s ljudskog aspekta. Biti uz našu braću Bošnjake, koji su u prošlosti mnogo propatili i ispunjenje oporuke rahmetli Alije Izetbegovića smatram doživotnim dugom i obvezom”, poručio je Erdogan, što su zastupnici u Parlamentu ispratili aplauzom, prenosi Aljazeera.

Intenziviranje odnosa s Rusijom i Katarom

On je, također, najavio da će u narednim danima Turska dodatno intenzivirati odnose s Rusijom i Katarom, a izrazio je nadu i u skoro rješavanje problema i jačanje odnosa u duhu strateškog partnerstva i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Odlučno ćemo se boriti u okvirima diplomacije i prava protiv tih iskrivljenih mentaliteta koji nam uvode sankcije pod plaštom jednog svećenika, kojem se sudi zbog suradnje s terorističkim organizacijama”, kazao je Erdogan.

Ističući kako Turska pokazuje izuzetnu volju za unapređenje odnosa i suradnje sa susjednim Grčkom i Bugarskom, on je naglasio da pitanje statusa Jeruzalema i podrška palestinskom pitanju svakako i dalje imaju posebno mjesto u vanjskopolitičkom djelovanju Ankare.

Podsjetivši da je Turska zbrinula više od 3,5 milijuna izbjeglica iz Sirije, Erdogan je kazao da će Turska i dalje ulagati maksimalne napore u pravcu političkog rješavanja krize u Siriji.

‘Bit će uspjeha i u budućnosti’

“Uvjereni smo da će širenje slobodnih i sigurnih zona koje uspostavljamo u Siriji omogućiti da se naši gosti vrate svojim kućama. Naš naredni cilj je da regije istočno od Munbija i Eufrata očistimo od terorističkih organizacija i učinimo sigurnim”, poručio je on.

Osvrnuvši se na turbulentan period promjena vrijednosti valuta, predsjednik Turske je rekao kako su neki krugovi pokušali operacijama usred noći ugroziti rastuću tursku ekonomiju, ali kako establišment te zemlje korača ka prevazilaženju tih napada.

“Do danas nismo naišli na problem koji, u suradnji s našim narodom, nismo mogli prevazići. Nastavit ćemo nizati uspjehe i u budućnosti”, kazao je Erdogan. /AA/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Obilježena 27. godišnjica osnivanja HVO-a regije Bihać

Objavljeno

na

Objavio

Obilaskom groblja i spomen obilježja, misom zadušnicom za poginule i nestale branitelje, te svečanom akademijom, danas je obilježena 27. godišnjica od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać i organizirane obrane Hrvata u Unsko-sanskoj županiji tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

-Naša obveza je da se na ovaj način sjećamo uspješne zajedničke borbe i obrane grada Bihaća. Posebno odajemo poštovanje i čuvamo uspomenu na 72 poginula i tri nestala branitelja za vrijeme oslobodilačkog rata, a moramo istaknuti i da je oko njih 250 ranjeno braneći ovaj dio BiH.

Ponosni smo na sve što smo zajedno s Armijom Republike BiH uradili i zato s posebnom emocijom svi zajedno čuvamo od zaborava ovakve i slične datume – rekao je ratni zapovjednik HVO-a regije Bihać Franjo Grgić.

Prilikom obilježavanja godišnjice naglašeno je zajedništvo Hrvata i Bošnjaka u Bihaću i okolini, kako u ratnim vremenima, tako i danas.

-Ne govorimo mi o suživotu, nego o zajedničkom životu. Zajedno smo obranili grad, a danas kao prijatelji i susjedi uživamo u slobodnom Bihaću. To je posebna satisfakcija za sve Bišćane i najljepša pozivnica za sve goste – ustvrdio je predsjedatelj Gradskog vijeća Bihać Davor Župa.

Godišnjica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać obilježena je pod pokroviteljstvom Ministarstva za pitanje branitelja i ratnih – vojnih invalida USŽ, Grada Bihaća i Ministarstva za pitanja branitelja u Vladi Republike Hrvatske.

(Fena)

Marin Vlahović: Motivi ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića gori su i od samog zločina

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

RTV Herceg Bosne do kraja lipnja

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović održao je jučer u Domu HDZ-a BiH u Mostaru radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima izabranima iz reda HDZ-a BiH o aktualnim projektima i planovima lokalnih razina.

Na sastanku se razgovaralo o raznim aktualnim temama i aktivnostima po svim općinama, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Razvoj lokalnih sredina i unapređenje kvalitete života kroz ekonomske, gospodarske, infrastrukturne i druge planirane projekte mora biti prioritet svim dužnosnicima.

Veće razine vlasti moraju dati svoj doprinos i pomagati lokalnim razinama kako bi svaki naznačeni problem riješili.

Također, na sastanku je govoreno i o projektu Radiotelevizije Herceg Bosne, kojega su podržali svi načelnici i gradonačelnici HDZ-a BiH.

RTV Herceg Bosne u punom kapacitetu bi trebala proraditi do kraja lipnja.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari