Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan će se u Glasgowu susresti s Bidenom?

Objavljeno

-

EPA/Hina

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je upravo odustao od protjerivanja deset zapadnih veleposlanika, uključujući i veleposlanika SAD-a, rekao je u srijedu da se nada da će se sljedećeg tjedna u Glasgowu sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Odnosi između dvojice šefova država su napeti, posebno nakon što je Ankara kupila ruski obrambeni sustav, unatoč činjenici da je dio NATO-a.

“Izgleda da ćemo se susresti u Glasgowu prije nego u Rimu”, rekao je Erdogan novinarima u avionu kojim se vraćao iz Azerbajdžana u Tursku.

Turski predsjednik treba sudjelovati krajem ovog tjedna na dva međunarodna događaja: samitu G20 koji se u subotu otvara u Rimu, a potom na konferenciji UN-a od nedjelje u Glasgowu.

Erdogan i Biden susreli su se na samitu NATO-a u lipnju, ali Biden nije primio turskog šefa države u rujnu kada je u New Yorku održana Opća skupština UN-a.

Erdogan je u ponedjeljak odustao od izbacivanja deset zapadnih diplomata čiji je naredio odlazak jer su 18. listopada zatražili “hitno i pravedno rješavanje” pitanja turskog poslovnog čovjeka Osmana Kavale, koji je bez presude u zatvoru četiri godine.

Ankara ima zahlađene odnose s Washingtonom i zbog pitanja kupnje ruskog sustava S-400, te zbog ugovora o kupnji američkih borbenih aviona F-35 koje je Turska platila ali joj nisu isporučeni.

Erdogan je nedavno rekao da je SAD Turskoj predložio prodaju borbenih zrakoplova F-16 u zamjenu za raniju investiciju u program F-35, iz kojeg je Ankara uklonjena nakon što je kupila obrambeni raketni sustav od Rusije.

Reuters je ranije ovaj mjesec pisao da je Turska od SAD-a zatražila kupnju 40 Lockheed Martin zrakoplova F-16 i gotovo 80 modernizacijskih kompleta za postojeće avione. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari