Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan: Europa frontom koji je otvorila protiv muslimana priprema svoj kraj

Objavljeno

on

Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da će Pariz i dalje stajati iza objava karikatura proroka Muhameda jer je to dio slobode, koju je dao tijekom nacionalnog odavanja počasti profesoru Samuelu Partyju kojem je odrubljena glava tijekom islamističkog napada jer je te crteže pokazivao tijekom nastave, izazvala je gnjev u cijelom islamskom svijetu.

Izjava, koja je na početku bila samo prepucavanje između predsjednika Macrona i turskog “sultana” Erdogana (poručio je francuskom lideru da ide na mentalno liječenje), izazvala je opći gnjev u gotovo cijelom islamskom svijetu, koji je pozvao i na bojkot francuskih proizvoda u svim trgovinama, piše Večernji list

Ujedinjeni i S. Arabija i Iran

Na društvenim mrežama odmah su osvanule slike praznih polica na kojima su prije bili proizvodi uvezeni iz Francuske koji su bačeni u smeće. Bojkot francuskih proizvoda zasigurno bi mogao znatno štetiti francuskoj ekonomiji.

Svjestan toga, Macron je pokušao smiriti muslimane, pa je na arapskom jeziku izgovorio da nije protiv islamske vjere, već protiv islamskog radikalizma.

Macronove izjave izazvale su veću lavinu u islamskom svijetu nego karikatura proroka Muhameda kada je prvi put objavljena u rujnu 2005. u danskom listu “Jyllandposten”, koji je objavio seriju karikatura u kojoj se Muhameda prikazuje i kao terorista. Tada su osim velikih prosvjeda i bojkota danskih proizvoda paljene i danske zastave.

Objava karikatura proroka Muhameda u listu “Charlie Hebdo” rezultirala je terorističkim napadom koji su na redakciju tog lista izveli pripadnici Al-Qaide i ubili 12 ljudi. Macronova izjava prvi je put ujedinila islamske radikale i umjerene.

Tako je umjerena Islamska organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu (ISESCO), sa sjedištem u Rabatu u Maroku, oštro osudila “antiislamsku kampanju” koju je pokrenuo Macron, naglašavajući da francuski predsjednik otvoreno krši vjerske slobode muslimana u zemlji i time potiče antiislamsku kampanju te izaziva dodatne sukobe i podjele, dodajući da vrijeđanje proroka Muhameda od strane francuskih dužnosnika izaziva tugu i bijes više od 1,5 milijardi muslimana.

Uz svakodnevne prosvjede ispred francuskih predstavništava, mnoge zemlje pozvale su francuske veleposlanike te im uručile protestne note. Iako su inače ljutiti neprijatelji, Iran i Saudijska Arabija ujedinili su se u nezadovoljstvu stajalištem Francuske prema karikaturama proroka Muhameda.

Zbog straha od osvete, Francuska je pozvala svoje građane koji borave ili putuju u nekoliko većinski muslimanskih zemalja da poduzmu dodatne sigurnosne mjere. Francusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je nove upute građanima u Indoneziji, Bangladešu, Iraku, Mauritaniji i Turskoj da budu oprezni.

Muslimani: Nismo progonjeni

Indikativno je da EU još uvijek, unatoč gnjevu i bojkotu francuskih proizvoda diljem islamskog svijeta, smatra da je to zapravo samo sukob između dvojice predsjednika, Macrona i Erdogana.

Erdogan koristi svaku situaciju kako bi dokazao da je on zaštitnik svih muslimana. – Europa frontom koji je otvorila protiv muslimana priprema svoj kraj. Ako se toga ne riješe što prije, ova bolest će srušiti iznutra cijelu Europu – rekao je Erdogan, dodajući da je “napadima na prava muslimanskih građana, europski fašizam prešao u novu fazu”.

Čelnici muslimana u Francuskoj nastoje smiriti situaciju pozivajući na razum. – Francuska je velika zemlja, muslimanski građani nisu progonjeni, slobodno grade džamije i prakticiraju svoju vjeru – kazao je čelnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru Mohamed Musaui.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari