Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan i Putin pozdravili zajedničku elekranu kao ‘simbol prijateljstva’

Objavljeno

on

Nuklearna elektrana u Turskoj koju su izgradili Rusi, a koja bi trebala biti puštena u pogon 2023. godine, predstavlja blisku suradnju između dvije zemlje, rekli su u ponedjeljak predsjednici dviju zemalja.

“Ovaj divovski projekt vidimo kao jedan od simbola tursko-ruske suradnje”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na videokonferenciji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kome se obratio kao “dragom prijatelju.”

Erdogan i Putin preko video linka su gledali izlijevanje betona u trećem postrojenju nuklearne elektrane Akkuyu koja košta 20 milijardi dolara i koja se nalazi na jugu Turske.

Izgradnja nuklearne elektrane, prve turske, počela je 2018. godine.

Putin je hvalio projekt kao “simbol prijateljstva” te je rekao da će “doprinijeti turskoj energetskoj sigurnosti.”

Prvo postrojenje elektrane, od ukupno četiri, trebalo bi početi s radom 2023. godine, na stotu obljetnicu uspostave republike, rekao je Erdogan.

“Strateški” projekt će vremenom osigurati deset posto turskih potreba za strujom, dodao je Erdogan.

Ruski Rosatom ima 99.2-postotni udio u elektrani Akkuyu. Turski inženjeri u Rusiji prolaze obuku kako bi u budućnosti mogli upravljati elektranom.

Erdogan je rekao da će izgradnja četvrtog postrojenja krenuti 2021. godine.

Ankara je odlučna u produbljivanju odnosa s Moskvom i na drugim poljima, uključujući i sigurnosnu suradnju u široj regiji, dodao je Erdogan.

Turska i Rusija dogovorile su krhku ravnotežu u Siriji i Libiji iako potiču suprotstavljene strane te zajednički nadgledaju prekid vatre u osporavanoj regiji Nagorno-Karabah. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari