Connect with us

Nebuloze

Erdogan najavio ‘oslobađanje džamije Al Aksa’ u Jeruzalemu

Objavljeno

-

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je “oslobađanje džamije Al Aksa” od Izraela, nakon što je u petak “uskrsnuo” Aja Sofiju kao džamiju, prenosi Jeruzalem post.

“Prosvjetljenje Aja Sofije najavljuje oslobađanje džamije Al Aksa”, navodi se na internet prezentaciji Ureda turskog predsjednika.

“Oslobađanjem Aja Sofije je ponovo zapaljena vatra nade muslimana i svih potlačenih, poniženih i odbačeni”, prenosi izraelski list.

Govor koji je bio na turskom jeziku preveden je malo drugačije na arapski i engleski jezik, kao način da se sakrije dio stavova Ankare o tome na koji način povezuje Aja Sofiju sa širim planom, ocjenjuje Jeruzalem post.

Na arapskom jeziku navodi se da je pretvaranje Aje Sofije u džamiju dio “povratka slobode Al Akse”, što u stvari znači da bi Izrael trebao biti isključen iz kontrole starog grada Jeruzalema u kome se nalazi Al Aksa, ocjenjuje list.

Turski predsjednik povezao je odluku o oživljavanju islama iz Bukure u Uzbekistanu s Andaluzijom u Španjolskoj. Ova terminologija, koja povezuje Al Aksu u Jeruzalemu s Aja Sofijom i Španjolskom, svojevrsna je šifrirana terminologija za širu vjersku agendu, prema tumačenju ovog lista.

Turski nobelovac Orhan Pamuk razočaran Erdoganovom odlukom o Aja Sofiji

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari