Connect with us

Naši u svijetu

Erdogan novi turski predsjednik: “Danas zatvaramo vrata starog i otvaramo vrata novog doba”

Objavljeno

-

Recep Tayyip Erdogan osigurao je u nedjelju mjesto u povijesti kao prvi izravno izabrani turski predsjednik, koji s više od polovine glasova ne mora u drugi krug, a njegovi protivnici strahuju da je taj izborni rezultat uvod u stvaranje autoritarne države.[su_spacer]

Erdogan--621x414Pristaše po Ankari mašu zastavama i trube po ulici pošto je državna televizija objavila da je Erdogan, koji je više od desetljeća bio premijer, na nedjeljnim izborima osvojio 51,8 posto glasova, 13 više od najbližeg protukandidata.

Predsjednik državnoga izbornog povjerenstva potvrdio je Erdoganovu većinu nakon što je prebrojano 99 posto glasova, te rekao kako će u ponedjeljak objaviti potpune neslužbene podatke, javlja Reuters.

“Narod se izjasnio,” rekao je 60-godišnji Erdogan gomili koja mu je klicala u kongresnome centru u Istanbulu.

Erdogan najavio novo doba

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je pobijedio u prvom krugu turskih predsjedničkih izbora u nedjelju s 52 posto osvojenih glasova, u prvom obraćanju pristašama najavio je dolazak novog doba.

U govoru s balkona sjedišta Stranke pravde i razvoja (AKP) u Ankari, Erdogan je bio pomirljiviji nego u nedavnoj prošlosti i pokušao je doprijeti do svih Turaka u polariziranom političkom spektru te zemlje, javlja dpa.

“Danas zatvaramo vrata starog i otvaramo vrata novog doba”, rekao je Erdogan pred mnoštvom svojih pobornika koji su mahali zastavama i uzvikivali njegovo ime.

Bili su to prvi izravni predsjednički izbori u povijesti turske republike. Šef države dosad se birao u parlamentu.

“Danas je mnogo bolje nego jučer, a sutra će biti još bolje nego što je danas”, rekao je premijer koji je na vlasti 11 godina. Njegova stranka islamističkih korijena zadnje desetljeće u potpunosti dominira turskom političkom scenom i nije izgubila nijedne izbore od osnutka 2001.

“Bit ću predsjednik svih 77 milijuna Turaka, a ne samo onih koji su za mene glasali. Bit ću predsjednik koji radi za ovu zastavu, ovu zemlju, ovaj narod”, naglasio je.

Slavlje Erdoganovih pristaša na ulicama prenijelo se i na naslovnice turskih medija koji su pod vladinom kontrolom. “Erdoganov povijesni trijumf”, “Narodni predsjednik”, “Narodna revolucija”, naslovi su kojima se opisuje njegova pobjeda, prenosi Reuters.

Turska pod Erdoganom postala regionalna gospodarska sila

Turska je pod Erdoganom postala regionalna gospodarska sila. On se kao premijer uzdignuo na valu vjerskog konzervativizma koji je transformirao sekularnu republiku kakvu je utemeljio Mustafa Kemal Ataturk na ruševinama Osmanskoga Carstva 1923.

No njegovi kritičari kažu da će Erdogan kao predsjednik, s korijenima u političkome islamu i bez tolerancije prema neistomišljenicima, tu članicu NATO-a i kandidatkinju za članstvo u Europskoj uniji, još više udaljiti od Ataturkovih sekularnih ideala.

Erdogan će 28. kolovoza prisegnuti kao predsjednik, a AKP će mu brzo početi tražiti nasljednika na mjestu premijera i predsjednika stranke. Vodećim se kandidatom smatra ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Erdoganov glavni protukandidat na nedjeljnim izborima, Ekmeleddin Ihsanoglu, nekadašnji diplomat i sveučilišni profesor koji je dobio 38,5 posto glasova, čestitao je Erdoganu na izbornoj pobjedi.

Erdoganovi pristalice, konzervativni vjernici, njegovu pobjedu smatraju krunskim postignućem njegova nastojanja da se Turska preoblikuje i da oslabi utjecaj sekularne elite.

“Premijer govori o Turskoj koju ja više ne prepoznajem”

Među glasačima koji su protiv njega vlada rezignacija. “Gotovo da sam deprimiran. Brinem se za svoju zemlju jer se i sam ovdje sve više osjećam kao stranac. Premijer govori o Turskoj koju ja više ne prepoznajem”, kaže 43-godišnji Erkan Sonmez, zaposlenik u uvozno-izvoznom poduzeću.

“Ne mogu više razgovarati sa susjedima koji glasaju za AKP. Što mislite, je li to onda mirna zajednica?”, kaže on.

Erdogan je najavio da će kao predsjednik činiti sve što mu sadašnji zakoni omogućuju, za razliku od prethodnika koji su uglavnom obnašali ceremonijalnu funkciju. Osim toga, on kani promijeniti ustav i uvesti predsjednički sustav u Tursku.

Sadašnji je ustav napisan pod vojnom vlašću nakon udara 1980. dopušta mu da predsjeda sastancima kabineta i imenuje premijera i članove glavnih pravosudnih tijela, poput ustavnoga i vrhovnog suda.

Turska ima parlamentarni sustav i većina je ovlasti u rukama premijera, a Erdogan po statutu stranke Pravde i razvoja (AKP), stranke islamističkih korijena koja od osnutka 2001. nijednom nije izgubila na izborima, ne može ponovno biti kandidat za premijera i u četvrtom mandatu.

Iako bi mu bilo puno lakše promijeniti tu stranačku povelju, kako navodi BBC, Erdogan kao budući predsjednik namjerava promijeniti ustav i ujediniti sve ovlasti jer smatra da bi snažan predsjednički sustav po američkom modelu puno više odgovarao Turskoj nego sadašnji parlamentarni.

A usput bi i njemu omogućio da u svojim rukama ima ovlasti i predsjednika i premijera. Amerika mu je uzor i po tom što, kako kaže, i predsjednik Barack Obama, kao uostalom i njemačka kancelarka Angela Merkel, ostaju na svojoj dužnosti dok vode predizbornu kampanju. Zato ni on nije htio poslušati zahtjev glavne oporbene stranke CHP-a da kao premijer podnese ostavku uoči izborne kampanje za predsjednika države.

EU poziva Erdogana da bude čimbenik pomirbe za Tursku

Europska unija pozvala je u ponedjeljak Recepa Tayyipa Erdogana, izabranog u nedjelju za novog turskog predsjednika, da bude čimbenik pomirbe za tursko društvo, u poruci predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuyja.

“Čestitamo Vam na izboru i nadamo se da ćete biti čimbenik pomirbe kako priliči vašoj novoj dužnosti i kako ste i sami obećali, a kako bi ujedinili sve zajednice, vjere, senzibilitete, mišljenja i načine života turskog društva”, kaže se u poruci koju potpisuje i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Van Rompuy i Barroso ističu da je Turska “važan partner Europske unije: kandidat za članstvo, susjed, trgovinski partner i diplomatski saveznik.”

Turskog predsjednika također pozivaju da “nastavi sa svojim naporima za rješenje kurdskog pitanja i pronalazak rješenja za Cipar.”

Izetbegović

>>“Erdoganova pobjeda predstavlja pobjedu milijardu muslimana od Kaira do Bosne i Hercegovine”

(Hina/kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari