Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan poručio Macronu: Ne možete nam vi držati lekcije o ljudskosti

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Poručio je također Grčkoj i njenim vlastima da čine grešku u vezi sa događajima u istočnom Mediteranu.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su neki koji znaju da je Turska važna zemlja na svaki mogući način pokušavali da uspostave kontrolu i upravljaju tom državom, ali da u tome nisu uspjeli, javlja Anadolija.

“Nema sumnje da su neki u noći 15. srpnja 2016. godine bili na istim pozicijama i čekali da kažu kako je puč uspio i kako su ‘naši momci opet uspjeli’. Ali, te noći smo vidjeli da kada narod ustane na noge, pučistima nisu tada od koristi ni tenkovi, topovi, oružje, ni mediji, a niti međunarodna podrška”, kazao je Erdogan u obraćanju na simpoziju održanom u Istanbulu povodom 40. godišnjice puča koji se dogodio 12. rujna 1980. godine.

Naglasio je kako se svaki vojni udar izvodi kako bi se nadomjestio nedostatak i neuspjeh prethodnog.

Događanja u istočnom Mediteranu

“Trebamo znati da nijedan vojni udar ili pokušaj puča u Turskoj nije bio legitiman, narodni i naivan. Učinili su sve što je bilo u njihovoj moći kako bi nas udaljili od naših ciljeva i zadržali u začaranom krugu puča i tutorstva”, rekao je Erdogan.

Macron: Turska više nije partner u istočnom Mediteranu

Komentirao je i događanja u istočnom Mediteranu kao i ulogu Francuske i njenog predsjednika Emmanuela Macrona u toj regiji.

“Gospodine Macron, još puno muka ćeš ti imati sa mnom. Ti ne znaš povijest. Ne znaš ni povijest Francuske. Zato, ne bavi se turskim narodom i ne bavi se Turskom. Ne možete nam vi držati predavanja o ljudskosti”, kazao je turski predsjednik.

Bez pomoći MMF-a

Poručio je također Grčkoj i njenim vlastima da čine grešku u vezi s događanjima u istočnom Mediteranu.

“Postupate pogrešno. Ne idite tim putem, ostat ćete potpuno sami”, dodao je Erdogan.

Na kraju je još kazao kako Turska ne planira tražiti pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao što to neki priželjkuju.

“Više za nas ne postoje vrata koja se zovu MMF, dovoljni smo sami sebi. Ova je zemlja samoodrživa”, poručio je Erdogan.

Turski istraživački brod napustio istočno Sredozemlje

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari