Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan potvrdio da Turska testira ruski sustav S-400, prijetnje SAD-a nisu važne

Objavljeno

on

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u petak da je Turska testirala ruski protuzračni sustav S-400 i odbacio prigovore Washingtona.

Washington je optužio Tursku da je kupnjom ruskog sustava S-400 kompromitirala obranu NATO-a i prijeti joj sankcijama. Testiranje sustava S-400 prošlog tjedna razbjesnilo je američki State Department i Pentagon.

“Testiranja su provedena i provode se. Stav SAD-a nas uopće ne zabrinjava. Ako nećemo testirati mogućnosti s kojima raspolažemo, što ćemo onda činiti?”, rekao je Erdogan novinarima.

Dva saveznika u NATO-u već su dugo u sukobu zbog ruskog sustava S-400, a Washington je prošle godine zbog toga suspendirao Tursku iz svog programa borbenih zrakoplova F-35.

Turski dužnosnici rekli su da ti sustavi neće biti integrirani u obrambenu infrastrukturu NATO-a.

Turska je s Rusijom potpisala ugovor o kupnji sustava S-400 2017. Isporuka prvih baterija ruskog sustava, vrijednih 2,5 milijardi dolara, počela je u srpnju prošle godine.

Erdogan je rekao da će Turska nastaviti testirati vojnu opremu uključujući lako, srednje i teško oružje, uključujući ono koje je kupila od SAD-a.

“Čini da se da gospodu (u SAD-u) posebno smeta što je ovo oružje iz Rusije. Odlučni smo, nastavljamo svojim putem kao i uvijek”, rekao je Erdogan. (Hina)

Erdogan napao Macrona da želi ‘izravnati račune’ s islamom i muslimanima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari