Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan protjeruje desetero diplomata: ‘Kavala, je Sorošov agent u Turskoj’

Objavljeno

-

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je naredio “što hitnije” protjerivanje desetorice veleposlanika, među kojima francuskog, njemačkog i američkog koji su tražili oslobađanje oporbenog aktivista Osmana Kavale.

“Naredio sam našem ministru vanjskih poslova da što prije proglasi tih deset veleposlanika personama non grata”, rekao je predsjednik, ne preciziravši do kojeg datuma moraju napustiti zemlju.

“Ti diplomati moraju poznavati i razumjeti Tursku”, nastavio je Erdogan i optužio ih za “nepristojnost”.

Rijetka mjera u međunarodnim odnosima, proglašenje diplomata za nepoželjne osobe otvara put njihovu protjerivanju ili opozivu iz domovine.

“Od jutra do mraka diplomati ponavljaju: Kavala, Kavala… Ali taj o kojem govorite, Kavala, je Sorošov agent u Turskoj”, rekao je Erdogan govoreći o američkom milijarderu mađarskog podrijetla Georgeu Sorošu, s kojim redovito uspoređuje Kavalu.

Osmana Kavalu, turskog nakladnika, mecenu i protivnika režima koji je već četiri godine u pritvoru bez suđenja, režim predsjednik Erdogana optužuje da pokušava destabilizirati Tursku.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer, Kanada, Francuska, Finska, Danska, Njemačka, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Švedska i Sjedinjene Države pozvale su na “pravedno i brzo rješenje afere Osmana Kavale”.

Odmah sutradan nakon njihova zajedničkog priopćenja, u utorak dopodne, veleposlanike tih deset zemalja pozvao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji je njihovo zalaganje za Kavalu ocijenio “neprihvatljivim”.

Diplomati su ocijenili da “ustrajno kašnjenje njegova suđenja…baca sjenu na poštovanje demokracije, vladavine prava i transparentnost turskog pravosudnog sustava”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari