Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan SAD-u: Čuvajte se osmanlijskog šamara u Siriji

Objavljeno

-

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napao je američku podršku kurdskim postrojbama YPG u sjevernoj Siriji upozoravajući Washington da će njegovo financiranje utjecati na buduće odluke Ankare kad su u pitanju njeni NATO saveznici.

“Odluka SAD-a da pruži financijsku pomoć YPG-u sigurno će utjecati na odluku koju će Turska donijeti”, rekao je Erdogan.

“Bolje je za njih da ne budu uz teroriste koje danas podržavaju. Apeliram na narod Sjedinjenih Američkih Država – novac koji dolazi iz proračuna SAD-a jest novac koji dolazi iz džepova njegovih građana”, dodao je Erdogan.

Njegov komentar je reakcija na novi proračun Pentagona, kojim je predviđeno da se 550 milijuna dolara osigura za vojne aktivnosti na sjeveru Sirije.

Američko Ministarstvo obrane tražilo je 300 milijuna dolara za “obuku i naoružavanje” Sirijaca i dodatnih 250 milijuna dolara za “potrebe pogranične sigurnosti povezano s daljnjim ISIL-ovim misijama”, stoji u nacrtu proračuna.

Akcija ‘Maslinova grančica’

Turska je prošlog mjeseca pokrenula vojnu akciju nazvanu “Maslinova grančica” u regiji Afrin, koju kontroliraju Kurdi u sjeverozapadnom dijelu Sirije kako bi uklonili borce YPG-a sa svoje granice.

Zbog “ugroženosti”, visoki turski dužnosnici proširili su akciju na sirijski grad Manbij, koji je pod kontrolom YPG-ovih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i upozorili su američke postrojbe koje su smještene na tom području da im se sklone s puta.

SAD je odgovorio da nema namjeru povući svoje postrojbe iz Manbija.

Zapovjednik američkih postrojbi u Siriji i Iraku Paul Funk nedavno je posjetio Manbij i rekao da će SAD sa svojim partnerima uzvratiti na svaki napad.

“Napadnete li nas, odgovorit ćemo agresivno. Braniti ćemo se”, rekao je Funk.

Erdogan se osvrnuo na tu izjavu izjavivši: “Očito je da oni koji kažu da će oštro odgovoriti, ako budu napadnuti, nikad nisu bili suočeni s osmanlijskim šamarom.”

SAD vjeruje da turska akcija u sjevernoj Siriji potkopava važniju borbu koja se vodi protiv ISIL-a.

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je saveznike na zajedništvo u borbi protiv ISIL-a i kritizirao je tursku akciju u Afrinu.

“Kraj velikih borbenih operacija ne znači da je ISIL konačno poražen”, rekao je Tillerson na sastanku u Kuvajtu.

“Turska operacija umanjila je našu borbu, koja za cilj ima poraz ISIL-a u istočnoj Siriji. Snage su odvraćene s tog područja na borbe u Afrinu”, rekao je Tillerson.

Erdogan je, s druge strane, rekao da SAD ne može više koristiti borbu protiv ISIL-a kao izgovor, jer je ISIL, kako tvrdi turski predsjednik, gotovo u potpunosti poražen u Siriji.

 

Turska vojska doživjela je teške gubitke posljednjih dana a nije ostvarila poseban napredak

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas