Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan Stoltenbergu: Nema napretka oko ulaska Švedske i Finske u NATO

Objavljeno

-

Foto: EPA

Švedska i Finska tek trebaju poduzeti “konkretne i iskrene” korake da se ublaži zabrinutost Turske prije njihovog predloženog ulaska u NATO, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u telefonskom razgovoru.

Erdoganove izjave uslijedile su manje od tjedan dana do samita lidera NATO-a u Madridu.

Turska je trenutačno jedina članica NATO-a koja je javno blokirala početak procesa primanja Švedske i Finske u zapadni obrambeni savez, navodeći kao razlog navodnu potporu tih zemalja zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK).

Dvije nordijske zemlje odbacuju te optužbe.

Turska još uvijek očekuje da će Švedska i Finska “promijeniti svoj stav” u vezi s PKK-om, rekao je Erdogan, priopćio je njegov ured.

Stockholm i Helsinki također bi trebali “zajamčiti” da će ukinuti embargo na oružje i obećati da neće pribjegavati sličnim taktikama u budućnosti, dodao je čelnik Turske.

U odvojenom telefonskom razgovoru sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson u subotu, Erdogan je ponovio svoj zahtjev za izručenje ili deportaciju određenih osoba, naveo je ured predsjednika. Nije poznato o kojim se osobama radi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari