Pratite nas

Iz Svijeta

Erdogan u Mađarskoj zaprijetio da će migrantima ‘otvoriti vrata’ Europe

Objavljeno

na

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u četvrtak tijekom posjeta Mađarskoj da će “otvoriti vrata” Europe sirijskim izbjeglicama smještenim u Turskoj, zahtijevajući od međunarodne zajednice da podrži plan njihovog djelomičnog povrata u Siriju.

“Sa ili bez podrške mi ćemo i dalje primati naše goste, ali samo do jedne točke (…). Ako utvrdimo da to ne djeluje, nećemo imati dugog izbora nego otvoriti vrata prema Europi”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Budimpešti uz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Turska je primila više od 4 milijuna izbjeglica, od koji 3,6 milijuna Sirijaca koji su pobjegli od rata koji traje od 2011. “Veliki broj izbjeglica bi mogao migrirati u Europu”, rekao je Erdogan.

Turska je zemlja velikog tranzita migranata i izbjeglica koji pokušavaju stići do Europe, ali njihov priljev se smanjio nakon dogovora zaključenog 2016. između Ankare i EU-a.

Erdogan tjednima prijeti da će “otvoriti vrata” migrantima dok zahtijeva od europskih zemalja da podrže povrat Sirijaca, koji on želi pokrenuti.

Turska je prošlog mjeseca pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije kako bi protjerala kurdsku miliciju i osnovala sigurnosnu zonu koja bi mogla primiti veliki dio Sirijaca izbjeglih u Tursku.

“Sigurnosnu zonu koju želimo osnovati da bi se Sirijci koji se nalaze u našoj zemlji mogli vratiti u svoje kuće i u svoju zemlju”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik poziva međunarodnu zajednicu da sudjeluje u financiranju izgradnje jednog ili više novih gradova u zoni u kojoj je Ankara pokrenula vojnu operaciju u Siriji.

Erdogan je rekao da je razgovarao o tom planu s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom kojeg je pozvao da organizira sastanak na vrhu za skupljanje fondova, što mu je Guterres obećao. (Hina)

 

Orban: Mađarska bi morala ‘primijeniti silu’ kako bi odbila novi val migranata

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Veneciju pogodila još jedna iznimna plima, grad proživljava najgori tjedan u posljednjih 150 godina (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Nastojeći se oporaviti od razornih poplava koje su je pogodile ovaj tjedan, Venecija je u nedjelju pretrpjela još jednu iznimnu plimu kada je visina mora dosegnula 150 cm.

Za grad je to najgori tjedan u zadnjih 150 godina, od početka mjerenja plime 1872.

Odjel gradske uprave za predviđanje plime upozorio je da bi u nedjelju mogla doseći 160 cm, a izmjerenih 150 cm oko podneva nije bilo daleko od toga.

Trg svetoga Marka u potpunosti je poplavljen, a stotine dobrovoljaca pomažu građanima da se suoče s izvanrednom situacijom.

Grad koji je u svijetu poznat i jedinstven po svojim kanalima, arhitekturi i umjetnosti, u utorak je pogodila plima od 187 cm i izazvala najgoru poplavu u posljednjih pedeset godina.

Samo jednom u povijesti ona je bila viša, godine 1966., kada je iznosila rekordna 194 cm.

U uobičajenim okolnostima voda visine od 80 do 90 cm uglavnom se smatra visokom, no stanovnici i gradska uprava s njom se uspijevaju nositi bez većih poteškoća.

S četiri plime koje su od ponedjeljka iznosile iznad 140 cm, ovo je najgori tjedan kada je posrijedi visina plime u Veneciji otkad su 1872. prvi put objavljeni službeni statistički podaci.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro, koji je imenovan posebnim povjerenikom za izvanredna stanja, štetu od poplava u gradu procijenio je na oko milijardu eura.

Vlasti u Firenci i Pisi pomno prate i vodostaj rijeke Arna, čija je razina vode tijekom noći rapidno porasla zbog obilne kiše.

I vodostaj najduže talijanske rijeke Po, koja se proteže sjevernom Italijom te prolazi kroz Torino, u nedjelju se pomno prati nakon što joj je razina porasla za metar i pol u zadnja dva sata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Godišnjicu prosvjeda ‘žutih prsluka’: Pariška policija ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike

Objavljeno

na

Objavio

Pariška policija ispalila je suzavac u sjeverozapadnom dijelu Pariza u subotu kako bi rastjerala prosvjednike za vikend na prvu godišnjicu protuvladinih prosvjeda “žutih prsluka”.

Sukobi između policije i prosvjednika izbili su pored Porte de Champerret dok su se prosvjednici pripremali marširati kroz grad prema Gare d’Austerlitz u južnom Parizu dok je policija također intervenirala da spriječi nekoliko stotina prosvjednika koji su kanili zauzeti obilaznicu, prema Reutersovoj televizijskoj snimci. Pariška policija rekla je da su 24 osobe uhićene.

Prosvjedi tzv. žutih prsluka izbili su sredinom studenoga 2018. prvotno zbog cijene goriva i visokih troškova života, no proširili su se u širi pokret protiv predsjednika Emmanuela Macrona i njegova pokretanja gospodarskih reformi.

Prosvjedi su oslabjeli proteklih mjeseci, od nekoliko desetaka tisuća sudionika do samo nekoliko tisuća, no njihovi čelnici pozvali su okupljanje ove subote, kako bi s obilježila prva obljetnica.

Na svom vrhuncu, potkraj 2018. pokret se proširio na 300.000 ljudi. (Hina)

 

Put od Macrona do microna

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari