Connect with us

Hrvatska

Erdogan u Sisku pun hvale za odnos Hrvatske prema muslimanima

Objavljeno

-

Hina

Hrvatska je primjer za zemlje u svijetu po slobodi i pravima muslimana, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prilikom otvaranja Islamskog centra u Sisku koji nosi njegovo ime.

Erdogan je na otvaranju nove džamije u Sisku rekao da je tijekom njegovog prošlog posjeta Hrvatskoj prije šest godina Europi i svijetu poslana „poruka protiv diskriminacije, tolerancije, islamofobije i ksenofobije”.

Turski predsjednik kazao je kako se takve poruke „o prijateljstvu, bratstvu, miru i suživotu” šalju i danas.

„To nije slučajno jer je Hrvatska primjer zemlje u Europi i svijetu u pogledu slobode, blagostanja, poštovanja i prava muslimana”.

„Ova sloboda ne odnosi se samo na našu muslimansku braću nego i druge vjere i kulture” u Hrvatskoj, rekao je turski čelnik.

Naglasio je da je nova džamija simbol „uzornog položaja i multikulturalnosti Hrvatske”.

Više od tisuću vjernika i znatiželjnika 

Pred više od tisuću okupljenih vjernika i onih koji su htjeli vidjeti Erdogana pred novim Islamskim centrom koji nosi njegovo ime i izgrađen je i turskim sredstvima, on je rekao da Ankara nikad nije zaboravila na svoju „braću i prijatelje s kojima dijeli zajedničku povijest, ljudske i kulturne veze” u regiji.

 

„U našim srcima nikad nismo odvajali Sisak od Amasye, Petrinju od Burse, Zagreb od Ankare, Sarajevo od Istanbula i Mostar od Rizea”, rekao je, spomenuvši podijeljeni hercegovački grad uz onaj na istoku Turske iz kojeg potječu njegovi roditelji.

Zahvalio je Hrvatskoj na pomoći u borbi protiv razornih šumskih požara u Turskoj i izrazio sućut obiteljima poginulih u potresima koji su pogodili Baniju, nakon kojih je Ankara poslala izdašnu pomoć.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je kako je u Sisku u četvrtak otvoren „spomenik kulture, modernosti, islamskoj zajednici i modernoj Hrvatskoj”, demokratskoj zemlji otvorenoj za „sve ljude dobre volje, svih vjera i zdravih svjetonazora”.

Milanović je govorio o poginulim braniteljima iz redova Bošnjaka koji su „stali u obranu Hrvatske zajedno sa svojom hrvatskom braćom”.

„Ako nas oni sad gledaju, a vjerujem da nas gledaju, ovaj Islamski centar je spomenik njihovoj hrabrosti, patriotizmu, vjeri u bolje sutra i domovinu”.

sutra i domovinu”.

Kupola vedrine

Turskog i hrvatskog predsjednika pred Islamskim centrom dočekao je i velik broj onih koji su stigli autobusima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebice Unsko-sanskog kantona.

Na ceremoniji je bio prisutan niz hrvatskih ministara i drugih aktera političkog života. Bili su ondje i vjerski i politički predstavnici iz zaljevskih zemalja i drugih europskih država.

Muftija Mešihata Islamske zajednica u Hrvatskoj Aziz Hasanović na ceremoniji je rekao da je otvorenjem Islamskog kulturnog centra grad Sisak dobio unikatni vjerski objekt te se na „svjetskoj kulturnoj i vjerskoj karti potvrđuje kao multikulturalno i religijsko središte u kojem svi građani žive skladno i u zajedništvu”.

Nekoliko minuta dugu zahvalu svima koji su doprinijeli izgradnji džamije, Hasanović je završio zahvalom Erdoganu „čije će ime od danas biti uklesano u temelje naše zajednice”.

“Njemu je posvećen ovaj centar jer ga bez njega ne bi ni bilo”.

„Sisak je naš grad u kojem smo ostavili ne samo najbolje godine svog života, nego smo u njega utkali svoje kvalitete i vrijednosti”, dodao je glavni sisački imam Alem Crnkić.

„Otvorenjem džamije Islamskog centra poklanjamo našem gradu novu vizuru, arhitektonsko zdanje koje raskošnošću kupole održava vedrinu i pozitivan duh ovog grada”, rekao je sisački imam, naglasivši kako novi kompleks predstavlja „zajedničko dobro i prijateljsku destinaciju” za sve Siščane.

Crnkić je kazao kako je „privilegij živjeti i djelovati kao imam” u gradu u kojem se svi građani raduju zbog završetka džamije.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček u svom je govoru rekla da je džamija simbol pobjede muslimanske zajednice Siska, ali i njegovih građana koji ne gube duh usprkos svim nedaćama – ratu, poplavama, potresima.

„Islamski kulturni centar će obogatiti Sisak i Hrvatsku jer pokazuje svo bogatstvo različitosti kojima obiluje ovaj grad. Moramo učiti jedni od drugih jer ćemo tako biti pametniji svi zajedno”, rekla je sisačka gradonačelnica.

„Jedna mala, ali jako dobro organizirana zajednica ljudi koji dišu kao jedan može učiniti sve što im padne na pamet”, rekla je Ikić Baniček o zajednici muslimana u Sisku.

„To je glavna pouka današnjeg dana – treba imati velike ambicije i ostvariti ih. Alternativa su propadanje i neuspjeh, a mi Siščani ne znamo što je to neuspjeh i što je poraz”, zaključila je.

Košić: Svi smo braća

Otvorenje Islamskog centra pozdravio je i sisački biskup Vlado Košić. “Budimo suradnici, budimo prijatelji. Kako kaže papa Franjo, svi smo braća – fratelli tutti”, poručio je Košić

“Muslimani i kršćani danas osobito trebaju biti suradnici u borbi za vrijednosti braka i obitelji, koja je zajednica muškarca i žene s djecom, u obrani ljudskog života od začeća, u zalaganju za pravdu, istinu i mir cijelog svijeta. Vjernici trebaju društvo prožimati duhovnošću i unositi u njega moralne principe, ali ne smiju dozvoliti da politike njima manipuliraju”, dodao je.

Spomenuo je kako muslimani u većinski katoličkoj Hrvatskoj imaju sva vjerska i nacionalna prava, pa se tako očekuje da i katolici u Bosni i Hercegovini, gdje su autohtona manjina u odnosu na muslimane, imaju sva ta ista prava, te žive u ravnopravnosti i zajedništvu s pripadnicima većine. Hina

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari