Connect with us

Iz Svijeta

Erdogan upozorio Grčku na ‘katastrofalne’ posljedice ako nastavi naoružavati otoke

Objavljeno

-

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Grčku da prestane naoružavati egejske otoke i da slijedi međunarodne ugovore, u izjavi u četvrtak koja bi mogla dovesti do opasne eskalacije između dvije susjedne zemlje.

Grčka bi trebala “izbjegavati sanjarenja, izjave i djelovanja koje će požaliti”, rekao je Erdogan tijekom vojnih vježbi na zapadnoj obali Turske u kojima su sudjelovali i vojni saveznici.

“Saberite se. Ne šalim se”, rekao je Erdogan u izjavi upućenoj Ateni. Tvrdi da Grčka dopušta vojne vježbe, uključujući i NATO i treće države, na otocima koji nemaju vojni status.

Takvi potezi bi “mogli imati katastrofalne posljedice”, upozorio je Erdogan, dodavši da se Turska neće suzdržati od poduzimanja mjera prema međunarodnim ugovorima, iako nije dalje objasnio svoj stav.

Militarizacija grčkih otoka na istoku Egejskog mora zabranjena je prema Sporazumu iz Lausanne iz 1923. godine i Sporazumu iz Pariza 1947. godine.

Atena tvrdi da su vojnici raspoređeni za obranu od brodova koji prilaze sa zapadne turske obale.

Erdoganove izjave dolaze u vrijeme pojačanih tenzija između dvije NATO članice koje se povijesno ne slažu po pitanju niza problema, uključujući i naftne rezerve i pomorska prava u istočnom Sredozemlju te po pitanju prava na otok Cipar, koji je podijeljen između Turske i Grčke od 1974. godine.

Godine 2020. dvije zemlje su bile na rubu vojnog sukoba kad su obje poslale brodove u osporavane vode istočnog Sredozemlja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas