Connect with us

Iz Svijeta

Erdoganova stranka (AKP) će izbaciti bivšeg premijera Davutoglua

Published

on

Izvršni odbor stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP, na vlasti) u ponedjeljak je jednoglasno odlučio uputiti bivšeg premijera Ahmeta Davutoglua pred stegovno povjerenstvo radi njegova izbacivanja iz stranke, pišu turska glasila.

Odluka je donesena nakon petosatnog sastanka glavnog izvršnog odbora Stranke pravde i razvoja (AKP) koju vodi Erdogan, navodi provladin dnevni list Hurriyet na svojoj mrežnoj stranici.

Ahmet Davutoglu, istaknuti član islamsko-konzervativne stranke koji je bio i ministar vanjskih poslova, 2016. je napustio premijersku dužnost koju je obnašao dvije godine. Obećao je da nikad neće javno kritizirati Erdogana, ali je nedavno dao do znanja da više neće kriti loš rad stranke.

Optužio je AKP da je iznevjerio svoje zadaće, kritizirajući ga zbog toga što je tražio nove izbore u Istanbulu pošto ga je oporba tijesno pobijedila u ožujku u tom gradu. Erdoganov je kandidat na ponovljenim izborima u lipnju pretrpio težak poraz.

Usto je osudio smjenu 19. kolovoza trojice načelnika gradova na istoku zemlje – Diyarbakira, Mardina i Vana – odreda članova prokurdske stranke HDP (Demokratska narodna stranka) koji su optuženi za povezanost s kurdskim pobunjenicima.

Odluka dolazi u vrijeme kada su se istaknute osobe poput bivšeg predsjednika Abdullaha Guela i bivšeg premijerova zamjenika Alija Babacana – obojica su osnivači AKP-a – distancirali od Erdogana.

Ali Babacan, bivši premijerov zamjenik zadužen za nadzor turskog gospodarstva, objavio je 8. srpnja da izlazi iz stranke zbog “dubokog neslaganja” i potrebe za “novom vizijom”.

Po pisanju turskih glasila, Babacan koji je bio i ministar gospodarstva i ministar vanjskih poslova, a onda premijerov zamjenik do 2015., najesen će osnovati svoju stranku s Abdullahom Guelom. (Hina)

Izbori u Istanbulu: Imamoglu opet pobijedio, Erdoganov kandidat priznao poraz u Istanbulu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari