Connect with us

Reagiranja

Erjavec i Žnidar: Plan C hrvatske Vlade ne postoji, zatvaramo granicu

Objavljeno

-

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ministrica za unutarnje poslove Vesna Gyorkos Žnidar i državni tajnik u ministarstvu za unutarnje poslove Boštjan Šefic na konferenciji za novinare govorili su o mađarskoj najavi da će u ponoć zatvoriti “zelenu granicu” sa Hrvatskom potvrdivši da plan C o kojem su govorili iz hrvatske Vlade ne postoji.

[ad id=”68099″]

Erjavec je kazao da ta odluka za Sloveniju “nije bila iznenađujuća” te da su “bili spremni za takav scenarij”. Rekao je da je Slovenija spremna te dodao da je u stalnom kontaktu sa slovenskim veleposlanstvima u Zagrebu, Budimpešti i Ljubljani, pišu Večernji i 24ur.

“Plan C ne postoji”, kazao je slovenski ministar Erjavec, a i ministrica je potvrdila kako ne zna što bi to bio “Plan C” o kojem je govorila hrvatska Vlada.

“Hrvatska vlada otprije ima plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom. U slučaju zatvaranja granice od Mađarske, Hrvatska će početi provoditi taj plan u dogovoru i stalnoj koordinaciji sa Slovenijom”, poručili su danas iz Vlade.

Slovenska ministrica potvrdila je da na operativnoj razini razgovaraju s Hrvatskom o tome na koje granične prijelaze sa Slovenijom Hrvatska treba usmjeriti izbjeglice. Na pitanje je li ih Hrvatska obavijestila o tome da će izbjeglice početi usmjeravati prema Sloveniji, Gyorkos Žnidar je kazala da još nisu dobili konačnu potvrdu.

Šef slovenske diplomacije dodao je da će o zadnjim operativnim mjerama za postupanje prema migrantima biti riječi na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost u subotu, te da je Slovenija neprestano u kontaktu sa susjednim državama i prati stanje na terenu preko svojih predstavništava u Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj.

Erjavec je spomenuo da je  danas govorio i s austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzem koji mu je zajamčio da Austrija neće uvesti posebne mjere kontrole na svojim granicama, sve dok Njemačka i dalje bude dopuštala ulazak migranata.

“Ako Njemačka granice zatvori, onda će i Slovenija razmotriti promjenu politike prema tranzitu migranata. Spremni smo na nove valove i za to imamo osiguranu logističku potporu”, kazao je Erjavec.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari