Pratite nas

Iz Svijeta

Erjavec odbija bilateralni dogovor o hrvatsko-slovenskoj granici

Objavljeno

na

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da bilateralni dogovor s Hrvatskom o graničnom pitanju nije potreban jer Slovenija i dalje ustraje na provedbi arbitražne presude, a sastanak premijera Andreja Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka o bilateralnom rješavanju prijepora smatra prvim znakom popuštanja Hrvatske.

“Arbitražna presuda je sasvim jasna, zato nam nije potreban nikakav posebni bilateralni dogovor”, kazao je Erjavec novinarima nakon sjednice slovenske vlade reagirajući na medijske napise da bi hrvatski premijer Andrej Plenković mogao predložiti Sloveniji bilateralni sporazum uz poseban režim za hrvatske ribare u Savudrijskoj vali, u dijelu koji su arbitri dodijelili Sloveniji.

Takav eventualni prijedlog o posebnom režimu za hrvatske ribare za Sloveniju nije prihvatljiv, kazao je Erjavec. S druge strane, Erjavec je rekao da današnji sastanak Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka na kojem će zatražiti podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom, pozdravlja kao prvi znak popuštanja Hrvatske.

“Očito su na hrvatskoj strani došli do spoznaje da arbitražna presuda ipak postoji, što su do sada nijekali”, rekao je Erjavec, uz ocjenu da je “promjeni retorike” u Zagrebu doprinijela i njegova najava da će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za gospodarski razvitak i suradnju (OECD). “Smatram da Slovenija mora ustrajati na provedbi arbitražne presude koja je sasvim jasna. Ako bismo ušli u bilateralne pregovore i promjenu odluke arbitara, bojim se da bi to bio kraj poštovanja onoga što je arbitražom odlučeno”, kazao je Erjavec.

Davor Domazet Lošo: Hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Balkan

Deset godina kosovske neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

Kosovo obilježava 10 godina svoje neovisnosti, dan ponosa za etničku albansku većinu, iako Srbija i dalje odbija priznati njihovu suverenost, prenosi agencija AFP.

Već nekoliko dana glavni grad Priština ukrašen je plavo-žutim zastavama, uoči dvodnevnih svečanosti kojima će kulminirati koncert britanske pop-zvijezde, rođene Kosovarke, Rite Ore.

Sukob između srbijanskih snaga i Oslobodilačke vojske Kosova izbio je 1998. godine. U njemu je poginulo 13.000 ljudi, većinom Albanaca, a završio je 1999., nakon 11 tjedana zračnih udara NATO-a pod vodstvom SAD-a kako bi se primoralo Beograd da s Kosova povuče vojsku i policiju. Nakon povlačenja srbijanskih snaga, na Kosovu je uspostavljena misija UN-a i raspoređene snage NATO-a.

Kosovski parlament proglasio je neovisnost Kosova 17. veljače 2008.

Bio je to najsretniji trenutak za nas kao narod, izjavio je jučer, uoči svečanosti obilježavanja obljetnice, kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Kosovo je dosad priznalo 115 država, a među 80 koje ga nisu su i Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Brazil te pet država EU-a, uključujući Španjolsku i Grčku.

Europska unija je normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine postavila kao preduvjet za približavanje tih dviju država europskim integracijama . No, podsjeća AFP, taj je dijalog, inače počet 2011., gotovo mrtav već dvije godine. Srbija neće priznati Kosovo i posebno neće priznati neovisnost Kosova kako bi postala članica EU-a, poručio je ovaj tjedan ministar obrane Aleksandar Vulin. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je neodređeniji u tom pitanju, dok se Thaci nada sporazumu dviju strana već ove godine.

Navodeći kraj 2019. godine kao vremenski okvir za postizanje pravno obvezujućeg sporazuma, šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini tvrdi da je realistično optimistična. Dvije su strane postigle dogovor o nekim pitanjima, poput slobode kretanja, ali dijalog koji je pokrenuo EU je zamro.

Američki predsjednik Donald Trump uputio je ohrabrujuću poruku Kosovu i čestitku na velikim koracima u snaženju suverenosti i multietničke demokracije. Ima još posla koji treba odraditi, ali pozdravljamo vaš napredak, poručio je Trump.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Turska: Mi nemamo dopuštenje Sirije? A koja to od 63 zemlje koalicije ima?

Objavljeno

na

Objavio

Turska za intervenciju u Siriji ne treba dopuštenje Damaska, jer joj to pravo daje povelja i rezolucije UN-a, rekao je u subotu turski premijer Binali Yildirim.

Turska je bez suglasnosti sirijske vlade pokrenula kopnenu i zračnu operaciju u sjeverozapadnoj regiji Afrin kako bi protjerala kurdske borce, pripadnike milicije YPG, sa svoje južne granice. Yildirim tvrdi da joj dopuštenje Damaska nije potrebno, jer je pravo na borbu protiv terorizma zapisano u UN-ovoj povelji i u rezolucijama Vijeća sigurnosti.

“Koja od 63 zemlje međunarodne koalicije ima dopuštenje Sirije? Ondje nema funkcionirajuće države. Sve što činimo u skladu je s međunarodnim pravom”, rekao je Yildirim na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Dodao je da se Turci u Afrinu ne bore samo protiv YPG-a i Radničke stranke Kurdistana (PPK), nego i protiv Islamske države i svih drugih terorističkih skupina kako bi omogućili povratak raseljenih Sirijaca u njihove domove.

“Što bi drugo trebali raditi? Zatvoriti oči dok ubijaju naše ljude?”, upitao je turski premijer visoke političke predstavnike iz 80-tak zemalja. “Opalit ćemo im najjači mogući otomanski šamar”, naglasio je on tri dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio kako bi SAD uskoro mogao osjetiti “otomanski šamar“.

Erdogan je u srijedu komentirao izjave američkih dužnosnika koji su poručili kako bi Turska mogla doživjeti “oštar odgovor” ukoliko krene na Manbij, sirijski grad pod kontrolom kurdskih snaga gdje se nalazi i američka vojska. To je dio uzavrele turske retorike koja gotovo iz dana u dan srozava odnose između Ankare i Washingtona, a povod je prvenstveno situacija u Siriji gdje se Turska bori protiv kurdskih snaga koje SAD podupire.

Ankara YPG smatra produžetkom PKK-a, zabranjene organizacije koja desetljećima vodi pobunu protiv vlasti u Ankari. YPG je glavni element Sirijskih obrambenih snaga koje SAD naoružava i svojim zračnim udarima i specijalnim snagama pomaže u borbi protiv IS-a.

Turska je u subotu odbacila kritike Zapada za kršenje medijskih sloboda, dan nakon što je oslobodila njemačko-turskog novinara optuženog za terorističku propagandu. “Turska je pravna država, kao Njemačka i SAD. Nitko ima pravo dovoditi u pitanje vladavinu prava u drugoj zemlji”, rekao je turski premijer Binali Yildirim na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Sud u Istanbulu pustio je u petak Deniza Yucela da se brani sa slobode. On je u veljači 2017. bio uhićen u Istanbulu zbog širenja terorističke porpagande i poticanja javnosti na nasilje, a u vezi s neuspjelim pučem 2016. Yildirim je podsjetio da je u pokušaju državnog udara poginulo 250 ljudi, a stotine su ranjene “oružjem otetim turskoj vojcsi”.

“Što bi vi učinili da je bombardiran vaš parlament, da je pokušan atentat na vašeg predsjendika?”, upitao je premijer predstavnike 80-tak država. “Za sigurnost svojih ljudi poduzimamo sve nužne mjere”, dodao je.

Po njegovim riječima, Ankara je spremna unaprijeđivati svoje pravosuđe i demokratski sustav, ali ne želi slušati lekcije. “Kada naši prijatelji daju interperetacije, očekujemo da budu pošteni i pokažu empatiju”, istaknuo je Yildirim. (Hina)

Turska vojska doživjela je teške gubitke posljednjih dana a nije ostvarila poseban napredak

 

Turska traži od SAD-a da izbaci Kurde iz koalicije koju naoružava

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari