Pratite nas

Iz Svijeta

Erjavec predstavlja zemljovide nove granice Hrvatske i Slovenije

Objavljeno

na

Odbor ćemo detaljno upoznati s arbitražnom presudom i koracima koje u vezi s njenom implementacijom priprema slovenska vlada, izjavio je u srijedu ujutro, uoči sjednice vanjskopolitičkog odbora parlamenta, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, istaknuvši da oko toga očekuje potpuno političko jedinstvo

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta nastavlja danas iza zatvorenih vrata prije 10 dana prekinutu sjednicu o arbitraži i odnosima s Hrvatskom.

‘U pogledu poštovanja arbitražne presude očekujem političko jedinstvo. Odbor ćemo upoznati s koracima koje vlada poduzima za implementaciju arbitražne odluke, među ostalim i sa zakonskim izmjenama koje s tim u vezi priprema vlada’, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova, dodavši da će zastupnicima predstaviti službeni prijevod presude arbitara s engleskog te zemljovide kako bi izgledala granica s Hrvatskom kad se presuda implementira. Istaknuo je da očekuje da će se raspravljati o tome kako odluku arbitara implementirati.

Erjavec je u izjavi pred početak sjednice ponovio mišljenje da su neopravdane kritike na njegov račun, vezano uz njegove izjave da dijalog s Hrvatskom o implementaciji nije potreban i da najprije treba implementirati granicu na moru.

‘Hrvatski premijer Andrej Plenković više je puta rekao da Hrvatska neće poštovati arbitražnu presudu. U takvom ozračju voditi dijalog o tome je li arbitražna odluka važeća ili ne nema nikakva smisla’, kazao je.

Službeno stajalište Slovenije je da arbitražnu presudu treba implementirati bez obzira što je Hrvatska odbija zbog kompromitiranosti arbitražnog postupka, a Ljubljana u vezi s tim očekuje i posredovanje Europske komisije ako Hrvatska ne bi pristala na ‘suradnju’ u pogledu implementacije.

U vezi s tim pitanjem zadnjih su tjedana bile primjetne razlike u istupima Erjavca i premijera Mire Cerara, koji je Erjavca kritizirao zbog nekih izjava da Slovenija što prije mora implementirati presudu jer dijalog s Hrvatskom ne može dovesti do promjene stajališta u vezi s pitanjem granice. Cerar tvrdi da je spreman obnoviti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem ako on potvrdi da pristaje na razgovore o implementaciji presude.

Otvoreno granično pitanje između dviju država postalo je u međuvremenu i jedna od tema u predizbornoj kampanji pred izbore za predsjednika države koji se održavaju za deset dana.

Odgovarajući na kritike nekih protukandidata iz redova oporbenih stranaka, predsjednik Borut Pahor, koji se 22. listopada na izborima kao glavni favorit bori za svoj drugi mandat, kazao je da s Hrvatskom treba voditi dijalog kako Slovenija ne bi izgubila potporu ‘većeg dijela’ članica EU u arbitražnom sporu te da bi Hrvatski sabor trebao povući svoju odluku iz 2015. o izlasku iz arbitražnog procesa.

Pahor tvrdi da bi bila ‘velika iluzija’ da bi se u novim pregovorima o graničnom pitanju s Hrvatskom moglo postići više od onoga što su odredili arbitri, kako misle neki protukandidati, koji navode da je rješenje iz arbitražne presude za njih razočaravajuće jer Sloveniji nije dodijeljen teritorijalni koridor na otvoreno more i većina ‘spornih točaka’ na kopnenoj granici. Pahor i dalje smatra arbitražni sporazum, koji je kao slovenski premijer postigao s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, svojim velikim političkim uspjehom.

Kako prenose slovenski mediji, današnja sjednica parlamentarnog odbora za vanjsku politiku dio je plana vlade da u parlament ovih dana pošalje 10 zakonskih izmjena potrebnih za implementaciju arbitraže.

Oni bi navodno trebali stupiti na snagu 29. prosinca, šest mjeseci nakon što su arbitri objavili svoju presudu o tome kako vide rješenje dugogodišnjeg hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora. Navode da vlada premijera Mire Cerara tog dana planira implementaciju istodobno na morskoj i kopnenoj granici.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari