Connect with us

Iz Svijeta

Erjavec predstavlja zemljovide nove granice Hrvatske i Slovenije

Objavljeno

on

Odbor ćemo detaljno upoznati s arbitražnom presudom i koracima koje u vezi s njenom implementacijom priprema slovenska vlada, izjavio je u srijedu ujutro, uoči sjednice vanjskopolitičkog odbora parlamenta, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, istaknuvši da oko toga očekuje potpuno političko jedinstvo

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta nastavlja danas iza zatvorenih vrata prije 10 dana prekinutu sjednicu o arbitraži i odnosima s Hrvatskom.

‘U pogledu poštovanja arbitražne presude očekujem političko jedinstvo. Odbor ćemo upoznati s koracima koje vlada poduzima za implementaciju arbitražne odluke, među ostalim i sa zakonskim izmjenama koje s tim u vezi priprema vlada’, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova, dodavši da će zastupnicima predstaviti službeni prijevod presude arbitara s engleskog te zemljovide kako bi izgledala granica s Hrvatskom kad se presuda implementira. Istaknuo je da očekuje da će se raspravljati o tome kako odluku arbitara implementirati.

Erjavec je u izjavi pred početak sjednice ponovio mišljenje da su neopravdane kritike na njegov račun, vezano uz njegove izjave da dijalog s Hrvatskom o implementaciji nije potreban i da najprije treba implementirati granicu na moru.

‘Hrvatski premijer Andrej Plenković više je puta rekao da Hrvatska neće poštovati arbitražnu presudu. U takvom ozračju voditi dijalog o tome je li arbitražna odluka važeća ili ne nema nikakva smisla’, kazao je.

Službeno stajalište Slovenije je da arbitražnu presudu treba implementirati bez obzira što je Hrvatska odbija zbog kompromitiranosti arbitražnog postupka, a Ljubljana u vezi s tim očekuje i posredovanje Europske komisije ako Hrvatska ne bi pristala na ‘suradnju’ u pogledu implementacije.

U vezi s tim pitanjem zadnjih su tjedana bile primjetne razlike u istupima Erjavca i premijera Mire Cerara, koji je Erjavca kritizirao zbog nekih izjava da Slovenija što prije mora implementirati presudu jer dijalog s Hrvatskom ne može dovesti do promjene stajališta u vezi s pitanjem granice. Cerar tvrdi da je spreman obnoviti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem ako on potvrdi da pristaje na razgovore o implementaciji presude.

Otvoreno granično pitanje između dviju država postalo je u međuvremenu i jedna od tema u predizbornoj kampanji pred izbore za predsjednika države koji se održavaju za deset dana.

Odgovarajući na kritike nekih protukandidata iz redova oporbenih stranaka, predsjednik Borut Pahor, koji se 22. listopada na izborima kao glavni favorit bori za svoj drugi mandat, kazao je da s Hrvatskom treba voditi dijalog kako Slovenija ne bi izgubila potporu ‘većeg dijela’ članica EU u arbitražnom sporu te da bi Hrvatski sabor trebao povući svoju odluku iz 2015. o izlasku iz arbitražnog procesa.

Pahor tvrdi da bi bila ‘velika iluzija’ da bi se u novim pregovorima o graničnom pitanju s Hrvatskom moglo postići više od onoga što su odredili arbitri, kako misle neki protukandidati, koji navode da je rješenje iz arbitražne presude za njih razočaravajuće jer Sloveniji nije dodijeljen teritorijalni koridor na otvoreno more i većina ‘spornih točaka’ na kopnenoj granici. Pahor i dalje smatra arbitražni sporazum, koji je kao slovenski premijer postigao s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, svojim velikim političkim uspjehom.

Kako prenose slovenski mediji, današnja sjednica parlamentarnog odbora za vanjsku politiku dio je plana vlade da u parlament ovih dana pošalje 10 zakonskih izmjena potrebnih za implementaciju arbitraže.

Oni bi navodno trebali stupiti na snagu 29. prosinca, šest mjeseci nakon što su arbitri objavili svoju presudu o tome kako vide rješenje dugogodišnjeg hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora. Navode da vlada premijera Mire Cerara tog dana planira implementaciju istodobno na morskoj i kopnenoj granici.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari