Connect with us

BiH

Erlić u Mostaru dodijelio 88 ugovora prekogranične suradnje vrijednih 4,2 mil. €

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić dodijelilo je u ponedjeljak u Mostaru ugovore za 88 projekata vrijedne 4,26 milijuna eura koje ustanove iz BiH realiziraju s partnerima iz Republike Hrvatske u sklopu programa prekogranične suradnje.

Na poziv kojega je početkom godine raspisalo hrvatsko ministarstvo stiglo je 300 prijava, a odobreno je 88 projekata. U svim tim projektima zajednički sudjeluju jedna ustanova iz Republike Hrvatske i partnerska iz većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini.

Kako je objasnio hrvatski ministar ti se projekti realiziraju u sklopu Programa prekogranične suradnje između institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa ciljem “gospodarskog i svekolikog razvoja te se osiguravaju pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala na dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”.

“Cilj ovoga programa je prije svega potpora Hrvatima u BiH što je za ovu vladu jedan od prioriteta”, rekao je Erlić u izjavi za medije u Mostaru.

Ovaj se program provodi od 2021. godine. Ove godine je za te namjene izdvojeno 4,2 milijuna eura. Financiraju se projekti od obnove vrtića i staračkih domova, do bolnica i katoličkih Crkava, ili pak prometnica.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ocijenio je kako realizacija ovih projekata predstavlja ‘trening’ za vlasti u BiH kako bi bile u stanju ubuduće koristiti fondove Europske unije.

“Mene osobno veseli što s Republikom Hrvatskom koja je članica Europske unije ulazimo u lagani trening povlačenja europskih sredstava. Republika Hrvatska pokazuje da je jedan veliki prijatelj i partner BiH na europskome putu posebice na realizaciji ovakvih projekata”, rekao je mostarski gradonačelnik.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas