Pratite nas

Kronika

Ernest Brajder – Obitelj mu je preživjela Holokaust, a njega su ubili komunisti.

Objavljeno

na

Ernest Brajder (Zagreb, 1949. – Zagreb, 27. studenoga 1980.), bio je hrvatski studentski aktivist, domoljub, židovskog podrijetla.

Ernest Brajder rođen je u Zagrebu 1949. godine. Ernest je iz obitelji hrvatskih mučenika. Oca, Ernesta Breidera starijeg, političkog zatvorenika, nikad nije ni vidio. Obitelj mu je preživjela Holokaust. Zadnjih deset godina života, sve do smrti 1961. godine Brajderov otac proveo je u kaznionici u Lepoglavi. Brajderov otac je uhićen s pismom kardinala Stepinca.

Brajder je sudjelovao u akciji pripremanja i potpisivanja predstavke za amnestiju svih političkih zatvorenika iz tadašnjih jugoslavenskih zatvora 1980. godine.

Ubijen je u doba hrvatske šutnje. U višegodišnjim progonima hrvatskih proljećarskih studenata poslije gušenja Hrvatskog proljeća. Tada su u Zagrebu milicionari uhićivali studente i odvodili ih na ispitivanja. Ispitano je više od 30 000 studenata. U Hrvatskoj zbog snažne cenzure nitko nije znao da su ubijeni Bruno Bušić i Ernest Brajder, premda su i o uhićenju Bušića, drugim masovnim kršenjima ljudskih prava pisale novine diljem svijeta, američki kongresni izvještaji, Amnesty International i brojne druge organizacije.

Brajdera je ubila UDBA. Navodno je izbačen kroz prozor na 3. katu policijske zgrade, a tijelo mu je preneseno u Novi Zagreb, da se slučaj zamaskira. Po drugima, bačen je kroz prozor 4. kata novogradnje u Novom Zagrebu. Treći izvori tvrde da je ubijen u zagrebačkome zatvoru. Scenarij smrti je da je vjerojatno ubijen u Petrinjskoj ulici, u središtu Zagreba, i poslije bačen s balkona svojeg stana, s četvrtog kata, u novozagrebačkom naselju Trnskom.

Zbog okrutnog postupanja i usmrćivanja Ernesta Brajdera prosvjedovao je zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Amnesty International i druge međunarodne ustanove također su poslije zatražile istragu. Istragu o Brajderu navodno je još od jugoslavenske vlade u posebnom zakonu zahtijevao cjelokupni američki Senat 1989. godine, čemu se je navodno protivila ondašnja američka vlada Georgea Busha starijeg. Zahtjev su 1998. godine navodno ponovili najznačajniji predsjednici odbora Zastupničkog doma u predloženoj Rezoluciji Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Policija u New Yorku ispalila 22 metka na bh. državljanina Dženana Čamovića, istražuju veze s terorizmom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Twitter

Muškarac na kojeg je policija pucala u New Yorku nakon što ih je napao nožem trenutačno je pod istragom zbog moguće povezanosti s terorističkim skupinama. Osumnjičeni je identificiran kao 20-godišnji Dženan Čamović. Bit će provjereno njegovo kretanje te svi kontakti u proteklom razdoblju. Istražitelji kažu da je Čamović imigrant te da je moguće da je iz Bosne i Hercegovine.

Federalni agenti u četvrtak su izvršili pretres u Čamovićevoj kući, koja je nešto više od jednog kilometra udaljena od mjesta napada, javlja New York Post, prenosi VečernjiList

Video: Pljačkaši bježali iz trgovine na Manhattanu pa autom udarili policajca

– Šokiran sam kad sam čuo da je nožem ubo policajca, da su ga upucali i da je još živ. To je nevjerojatno. Izgledao je kao tih i dobar momak. Ne znam zbog čega je to napravio. Nikad se nije činio ljutitim – rekao je njegov susjed David Song.

Rođak osumnjičenog, koji je želio ostati anoniman, naglasio je da poveznice s terorizmom ne dolaze u obzir.

Policajci su ispalili 22 hica na Čamovića koji je pogođen s osam metaka. Iz policije kažu da nije jasno je li Čamović, koji je uspio oduzeti pištolj policajcu, zaista pucao na policiju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Bivša državna tajnica Rimac dovedena u Uskok na ispitivanje

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac dovedena je u petak navečer na ispitivanje u Uskok gdje je ranije tijekom dana zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije ispitan predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađane.

Uskok sumnja su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan iz splitske ispostave Hrvatskih šuma bili ti koji su u konačnici početkom godine dali pozitivna mišljenja za vjetroelektrane. Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak je kazao da je njegov branjenik iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve rado po nalogu Josipe Rimac.

“Moj branjenik je poricao krivnju za ono što mu se stavlja na teret. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji vjetrolektrane u okolici Knina. Jakopčić je naplatio dug po osnovi korištenja. Taj dug seže od 2015, od bivše uprave. Dakle, Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da ta šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šumska šteta”, rekao je Terešak.

Tvrka C.E.M.P. oglasila se u petak priopćenjem u kojem odbacuje bilo kakve nezakonite radnje, tvrdeći da to može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

”Što se tiče odnosa investitora i Hrvatskih šuma, ne samo da Hrvatske šume nikada ni po čemu nisu pogodovale investitoru u ovom projektu, već su svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu društvu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova”, tvrdi tvrtka.

Policijskom akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 osoba, među kojima je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je odlukom Vlade RH također smijenjena u petak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari