Connect with us

BiH

Escobar: Kamen temeljac naše politike u BiH je podrška Daytonu i reformama za ulazak u EU

Objavljeno

-

Zamjenik američkog državnog tajnika i specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar priopćio je kako će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regiji, navodeći kako SAD ima odgovor na utjecaj Rusije.

Dugoročno rješenje

Govoreći o angažmanu nove američke administracije u regiji, Escobar je u online obraćanju sudionicima 2BS foruma u Budvi rekao da u Washingtonu vjeruju kako je dugoročno rješenje mnogih problema na Balkanu članstvo u EU za sve zemlje regije.

– To se nije promijenilo ni u jednoj administraciji od devedesetih i raspada Jugoslavije – rekao je Escobar i podsjetio kako su sve administracije od tog vremena gurali vlade iz regije da napreduju u kandidaturi za EU, da izvrše reforme za borbu protiv korupcije, primjenu vladavine prava i stvaranje demokratskih mogućnosti za različite glasove u društvu, te unaprijeđenje ekonomije tako da ona ne bude samo za ljude povezane s političkim strankama i vladom, već za sve koji žive u vašoj zemlji.

Podrška teritorijalnom integritetu

On je rekao kako ni ova američka administracija neće imati drukčiji pristup Balkanu, poručujući da “ćete nas vidjeti vrlo aktivnima”, te da će biti partner s onim vladama koje žele zadržati nezavisne, suverene, inkluzivne i demokratske vlade”.

– Za nas je kamen temeljac naše politike u Bosni podrška Daytonu, podrška bosanskohercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak Bosne u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je – nastavljamo da podržavamo dijalog pod vodstvom EU, kako napredujemo, nadamo se da možemo s obje vlade surađivati u svim rješenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu potporu, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju europsku budućnost – rekao je Escobar.

EU treba ubrzati dimaniku procesa integracije zapadnog Balkana

Prema njegovim riječima, Europa bi trebala ubrzati dinamiku procesa integracije zapadnog Balkana, dok se na samom Balkanu događa dinamična ekonomska integracija.

– Mi želimo biti partner u tome, te tražiti mogućnosti da iskoristimo Balkan da objasnimo ostatku svijeta da je Balkan kakvog ga mi vidimo regija s ogromnim mogućnostima – naglasio je Escobar i dodao kako će nova administracija “puno raditi na komercijalnim i ekonomskim inicijativama”, objavio je Glas Amerike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas