Connect with us

Geopolitika

Eskalacija sukoba u Idlibu, moguć direktan sukob Rusije i Turske

Objavljeno

-

al-monitor

Eskalacija vojnih akcija Rusije i Turske u sirijskoj pokrajini Idlib povećava rizik od direktnog sukoba te dvije zemlje uključene u rat u Siriji, piše u utorak Reuters.

Agencija podsjeća da nas tek nekoliko dana dijeli od sastanka na vrhu ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na kojem bi trebali dogovoriti prekid vatre.

Obje zemlje se, kako tvrde, nadaju da neće doći do njihovog otvorenog sukoba, ali je Turska pojačala napade na sirijske snage potpomognute Rusijom, dok su ruske policijske snage istovremeno pomogle učvrstiti kontrolu nad gradom koji je preuzet iz ruku pobunjeničkih snaga koje uživaju potporu Ankare.

Nakon što je u četvrtak Turska pretrpjela najteže gubitke u ljudstvu, s 34 poginulih vojnika u jednim danu, Ankara tvrdi da je žestoko uzvratila te da je oborila tri sirijska ratna zrakoplova, osam borbenih helikoptera i uništila veći broj tenkova.

“Moramo prihvatiti da je taj incident povećao napetosti između dvije zemlje. Turska se ne želi sukobiti s Rusijom na bilo koji način, a isto ne želi niti Rusija”, kazao je dužnosnik turskih snaga sigurnosti te upozorio da je “na bojištu to druga priča”.

“Situacija je vrlo složena, a najveći rizik predstavlja slučajni napad jednih na druge”, rekao je dužnosnik.

Članica NATO-a, Turska ima drugu najmoćniju vojsku u Savezu. Rusija, nuklearna sila, u Siriji ima veliku vojnu bazu, a prošli tjedan je u Sredozemlju rasporedila ratno brodovlje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas