Eskalacija sukoba i ustanak u Fergusonu: u grad ulaze još stotine pripadnika Nacionalne garde

0

Situacija u američkom gradu Ferguson se ne smiruje, a guverner savezne države Missouri naredio je slanje još stotina pripadnika Nacionalne garde. Podsjetimo, do eskalacije sukoba je došlo nakon što je policajac Darren Wilson, koji je ubio 18-godišnjeg crnca Michaela Browna u kolovozu, ovog tjedna oslobođen optužbi.

Ferguson je grad s većinski crnačkom populacijom, no bijelci predstavljaju vladajuću strukturu u gradu što dodatno dovodi do tenzija.

Prosvjednici su gnjevno reagirali na oslobađajuću presudu za Wilsona koji je ubio Browna. Nemiri su zahvatili znatan dio grada. Prema zadnjim informacijama desetak zgrada je tijekom prošle noći zapaljeno, a preko 60 osoba je uhićeno.

Unatoč činjenici da je rasna komponenta u fokusu, u prosvjedima ne sudjeluju samo crnci već i brojni bijelci, kao i druge rase, ističući solidarnost koja je primarno usredotočena protiv policijske brutalnosti.

Situacija sada izmiče kontroli – u policijskom izvještaju ističe se kako pobunjeni prosvjednici otvaraju vatru na policiju te pale policijska vozila. Pojedini prosvjednici kamenjem su napali policijske linije, dok je policija uzvratila suzavcem, granatama za omamljivanje i gumenim mecima.

U ponedjeljak je u grad stiglo 700 pripadnika Nacionalne garde, no broj se sada znatno povećava – prema riječima guvernera Nixona u regiji će ih biti prisutno 2,200. Gradonačelnik Fergusona, bijelac James Knowles, kritizirao je odluku guvernera tvrdeći kako je Nacionalna garda u grad poslana prekasno. “Nisu stigli na vrijeme da spase sva naša poslovanja”, rekao je Knowles.

Izgleda kako američke vlasti, što na lokalnoj, što na državnoj, što na federalnoj razini, primarno brinu oko zapaljene, opljačkane i vandalizirane imovine lokalnih poslovanja, no suštinu problema malo tko spominje.

Naime, ubojstvo Michaela Browna ne može se gledati kao izolirani slučaj. Štoviše, ako ima istine u svjedočenju policajca Wilsona, Michael Brown je manifestirao opasno ponašanje koje je moglo utjecati na tragičan ishod. No, nije tajna da su mladi crnci u SAD-u često žrtve policijske brutalnosti, a nerijetko život završavaju pod kišom policijskih metaka. Imajući to u vidu, Ferguson je zapravo “kap koja je prelila čašu” i sada će se teško smiriti strasti, ne samo u Fergusonu, već i diljem SAD-a.

O marginalizaciji crnaca, pa i o još uvijek prisutnom rasizmu u američkom društvu, ne govori se niti dovoljno niti otvoreno, a crnce se često nastoji prikazati kao “problematični” dio demografije, sklon kriminalu, rizičnom ponašanju i općoj “neprilagođenosti”. Ispod svega stoji još jedna debata koju se zapravo nikada ne otvara, a ona ima veze s američkim ekonomskim modelom u kojem, unatoč retorici, šanse ipak nisu za svih jednake.

Iz policije u Fergusonu ističu kako su se mjesecima pripremali za moguću novu eskalaciju, no također priznaju kako ih je iznenadila žestina kojom su prosvjednici krenuli na ulice.

Podsjetimo, nemiri su prvi put izbili neposredno nakon ubojstva Browna u kolovozu, no prema riječima načelnika policije aktualni nemiri i sukobi znatno su veći nego oni u kolovozu.

U Fergusonu, kao i u okolnim gradovima, škole su zatvorene, kao i gradski uredi. Prosvjedi se održavaju i u obližnjem St Louisu gdje je oko 1,000 ljudi blokiralo zgradu suda uzvikujući “Evo na što sliči naša demokracija”.

Molotovljevi kokteli, napad na zgradu gradske vijećnice u Fergusonu, otvaranje vatre na policiju – ovakve scene se u SAD-u nisu viđale već dugi niz godina. Vjerojatno ne još od velikih nemira u Los Angelesu 1992. kada je život izgubilo preko 50 ljudi. Tada je na ulice poslana Nacionalna garda i američka vojska.

Ferguson bi mogao još i dodatno eskalirati te postati epicentar širih sukoba. Prosvjedi više nisu usredotočeni samo protiv policije već poprimaju i konkretan anti-režimski karakter, a tijekom noći zabilježno je još paljenja američke zastave od strane prosvjednika.

Aktualni nemiri u Fergusonu pokazuju kako SAD reagira na unutarnju pobunu na isti način, još i žešće, kao i druge zemlje, što je pomalo ironično imajući u vidu koliko je SAD često po političkoj liniji, primjerice u Ukrajini, pozivao na “suzdržanost” u sukobima između prosvjednika i policije. Sada SAD reagira slanjem Nacionalne garde i nastoji silom ugušiti ustanak u Fergusonu koji je buknuo zbog postojećih unutarnjih problema.

advance.hr

facebook komentari