Connect with us

Komentar

Esther Gitman – Hrvatski povjesničari posljednjih 25 godina nisu uspjeli reći svijetu što se u stvari dogodilo

Objavljeno

-

„Nadam se da će netko iz Yad Vashema pročitati moju knjigu ili barem njezin dio! Srbija toliko godina uništava Hrvatsku govoreći loše o Hrvatima, predstavljajući ih kao ubojice kao antisemite koji su ubijali ne samo Židove, već i Srbe, Rome i ostale disidente.

Izraelci nisu svjesni da su Srbi tijekom rata imali vojske. Četnike te vojsku Milana Nedića koju je Hitler favorizirao pa su tako dobivali zatvorene kamione u kojima su ubijali po 50 Židova najednom!

Neznanje se prihvaća, informacije su se skrivale 70 godina, a samo nekoliko ljudi zna da je Beograd prvi grad u Europi bez Židova. A tih 90 posto Židova je iščeznulo.
Oprosti, ali za to neznanje moram kriviti hrvatske povjesničare koji posljednjih 25 godina nisu uspjeli reći svijetu što se u stvari dogodilo!Esther Gitman

27. siječnja 1945. godine postrojbe sovjetske Crvene armije oslobodile su područje na kojem se nalazio Auschwitz (Birkenau), najveći nacistički koncentracijski logor za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tog dana se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u spomen na milijune pobijenih Židova, a nizom događaja odaje se počast žrtvama Holokausta te ukazuje na potrebu borbe protiv antisemitizma, genocida i drugih oblika diskriminacije,  a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta Hrvatsko katoličko sveučilište objavilo je tekst iz knjige dr. sc. Esther Gitman, koja je i sama preživjela Holokaust, Kada hrabrost prevlada. Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945. (Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2012., str. 183-190).

Tekst koji su objavili uz dopuštenje izdavača Kršćanska sadašnjost pogledajte ovdje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari