Pratite nas

Najave

ETIČKA OSUDA JBTITA I JUGOKOMUNISTA

Objavljeno

na

pleter cro

HNES – Hrvatsko nacionalno etičko sudište – HNES

[ad id=”93788″]

SRIJEDA 25. SVIBNJA

NA DAN KADA TZV. ANTIFAŠISTI PJEVAJUĆI PO ŠUMAMA I GORAMA

POLAZE NA POKLON SVOJOJ LJUBIČICI BIJELOJ U KUMROVEC

MI POZIVAMO U MIMARU

DA BISMO ETIČKI OSUDILI

JBTITA I JUGOKOMUNISTE

Na tribini će govoriti čelnici HNES-a,

Tražiti će se:

– Uklanjanje imena jbtita s Kazališnog trga u Zagrebu,

– Donošenje zakona o zabrani korištenja imena JBTito u Hrvatskoj

– Podrška Hrvatima Sao Paola o promjeni Avenide mareshal Tito

– Donošenje zakona o lustraciji.

Biti će predstavljena knjiga:

Zvonimir Šeparović. LUSTRACIJA – RASVJETLJAVANJE NASLJEĐA

BIVŠEG TOTALITARNOG KOMUNISTIČKOG REŽIMA

Tribina će se održati u Velikoj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu,

Roseveltov trg, u srijedu 25. Svibnja s početkom u 11 sati .

Veseliti ćemo se Vašem dolasku.

HNES

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Utrkom ‘Crveni fićo’ počinje obilježavanje Dana osječkih branitelja i 106. brigade HV-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Memorijalnom utrkom „Crveni fićo”, u četvrtak, 27. lipnja počinje središnji dio obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana osnutka 106. brigade Hrvatske vojske i Dana hrvatskog dragovoljca, najavio je u srijedu Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge grada Osijeka.

Obilježavanje se nastavlja u petak, 28. lipnja, na dan osnutka 106. brigade HV-a, kada će se osječki branitelji okupiti kod spomenika „Crveni fićo” i u mimohodu krenuti do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode, gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće za poginule. Nakon toga u Kapucinskoj crkvi bit će služena misa za poginule, nestale i umrle branitelje i civile, rekao je Nađ na konferenciji za novinare.

U petak se na Trgu slobode otvara i Sajam braniteljskih zadruga, a na boćalištu u Industrijskoj četvrti održat će se Boćarski turnir „Hrvatski dragovoljac”.

U petak u 19 sati u kinu Urania je projekcija dokumentarno-igranog filma „Glavu dole, ruke na leđa”, redatelja i scenarista Stipe Majića Pipe, koji govori o posljednjim danima obrane Vukovara od velikosrpske agresije i torturama koje su, po okupaciji, zarobljeni hrvatski branitelji prošli u srpskim koncentracijskim logorima.

Obilježavanje se nastavlja u subotu, 29. lipnja kada će se u sportskoj dvorani Jug II održati 4. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci „Crveni fićo” – memorijal Branko Perković, najavio je Nađ.

U nedjelju, 30. lipnja na sportskom terenu Filipovica počinje Memorijalni malonogometni turnir za poginule dragovoljce, a u ponedjeljak, 1. srpnja na Biljskoj cesti i Nemetinu u organizaciji Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije bit će prvi put obilježena obljetnica blokade UNPROFOR-a koju je tadašnja Zajednica prognanika Hrvatske organizirala 1. srpnja 1994. godine.

Prognanici su, naime, nakon tri godine progonstva bili ogorčeni neučinkovitošću zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) na hrvatskim okupiranim područjima, što je kulminiralo u cijeloj Hrvatskoj.

Naveli su tada da predstavnici UNPROFOR-a ne primjenjuju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN o povratku hrvatskih prognanika, i usporedo s tim asistiraju u daljnjem etničkom čišćenju prognanih Hrvata u hrvatskim područjima pod okupacijom srpske vojske. Ti su postupci izazvali prognanike na akciju blokade hrvatskih cesta za promet vozila UNPROFOR-a, UNHCR-a i ICR-a.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore zakazan za 23. srpnja

Objavljeno

na

Objavio

“Takav događaj, kojim se s lokalne razine želi na jedan sveobuhvatniji način udahnuti jačanje svekolikih veza Zavičaja i Dijaspore, do sada nigdje nije organiziran. Ideja je iznikla iz dubine srca onih koji su privrženi zavičaju, ma gdje živjeli, prihvaćena je od Općine kao institucionalnog partnera, podržana od Crkve, Nogometnog kluba, mnoštva pojedinaca te Vlade RH, čiji je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH donio Odluku za potporu ovom projektu u vrijednosti od 20.000 kuna. Ovaj iznos je razriješio vrlo važna financijska pitanja vezana za samu manifestaciju, a to znači kako su ovoj manifestaciji udareni čvrsti temelji s ozbiljnim akterima te preostaje na tim temeljima, metaforički rečeno, zidati kuću (manifestaciju) koja će gostoljubivo, kultivirano i civilizirano 23. srpnja dočekati sve one koji se na bilo koji način iz bilo kojih razloga vide dijelom ovog događaja”, napisao je ugledni posavski novinar Pejo Gašparević za www.posavina.org .

Piše: Anto PRANJKIĆ

Koliku ljubav prema svom rodnom kraju izražavaju i koliko naši ljudi izvan Domovine vole zavičaj pokazuju na razne načine. Želja za povezivanjem, konkretnom suradnjom i zajedništvom iskazuje se kroz razna druženja, sportske i kulturne manifestacije, ali postoje i oni koji zagovaraju konkretnije aktivnosti sa željom dugoročnije međusobne suradnje i povezanosti. Najava održavanja Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore, zakazanog za 23. srpnja, pobudila je veliko zanimanje posavske javnosti. I jedne i druge. I zavičajne i izvandomovinske. Ugledni novinar Pejo Gašparević, koji je i sam intenzivno sudjelovao u brojnim razgovorima i komunikaciji glede Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore, kaže kako može posvjedočiti diskretnu ali dojmljivu radoznalost za cijeli događaj posavske javnosti:

– Takav događaj, kojim se s lokalne razine želi na jedan sveobuhvatniji način udahnuti jačanje svekolikih veza Zavičaja i Dijaspore, do sada nigdje nije organiziran. Ideja je iznikla iz dubine srca onih koji su privrženi zavičaju, ma gdje živjeli, prihvaćena je od Općine kao institucionalnog partnera, podržana od Crkve, Nogometnog kluba, mnoštva pojedinaca te Vlade RH, čiji je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH donio Odluku za potporu ovom projektu u vrijednosti od 20.000 kuna, kaže Gašparević i ističe:

– Ovaj iznos je razriješio vrlo važna financijska pitanja vezana za samu manifestaciju, a to znači kako su ovoj manifestaciji udareni čvrsti temelji s ozbiljnim akterima te preostaje na tim temeljima, metaforički rečeno, zidati kuću (manifestaciju) koja će gostoljubivo, kultivirano i civilizirano 23. srpnja dočekati sve one koji se na bilo koji način iz bilo kojih razloga vide dijelom ovog događaja.

Sjajna je ovo prigoda, piše Gašparević za www.Posavina.org, da Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac, bude događaj i mjesto na kojem će se posjetitelji ugodno osjećati i međusobno uvažavati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari